Konferans Bildirisi
BibTex RIS Kaynak Göster

WEKA Yazılımında k-Ortalama Algoritması Kullanılarak Konjestif Kalp Yetmezliği Hastalarının Teşhisi

Yıl 2012, Cilt: 2 Sayı: 2, 21 - 29, 23.07.2012

Öz

Bu çalışmada, konjestif kalp yetmezliği (KKY) olan hastaların kontrol grubundan ayırt edilmesi için kalp hızı değişkenliği (KHD) analizi verileri üzerinde WEKA yazılımı kullanılarak k-Ortalama kümeleme algoritması başarımı incelenmiştir. KHD ölçümleri 29 adet KKY rahatsızlığı bulunan hastadan ve kontrol grubunda yer alan 54 kişiden elde edildikten sonra WEKA yazılımı aracılığıyla k-Ortalama kümeleme algoritmasına uygulanmıştır. Sonuç olarak, sadece dört kümenin kullanıldığı durum için en yüksek %98,79 başarıma ulaşıldığı tespit edilmiştir. Ayrıca, veri madenciliği alanında oldukça yüksek bir kullanım alanına sahip olan ve ücretsiz olarak sunulan WEKA yazılımında sunulan seçenekler hakkında bilgi de verilmiştir.

Diagnosis of the Patients with Congestive Heart Failure using k-Means Algorithm in WEKA Software

Yıl 2012, Cilt: 2 Sayı: 2, 21 - 29, 23.07.2012

Öz

 In this study, the accuracy of k-Means clustering algorithm, implemented in WEKA software, in the analysis of heart rate variability (HRV) that are used in discriminating the patients with congestive heart failure (CHF) from normal subjects is investigated. After being obtained from 29 CHF patients and 54 normal subjects, HRV measures were applied to k-Means clustering algorithm using WEKA software. As a result, the maximum discrimination accuracy of 98.79% was achieved when only four clusters were used. Additionally, information about the choices given in WEKA software, which has been widely used in the data mining field and is free of charge, was also presented.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Mühendislik
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Yalçın İşler Bu kişi benim

Ali Narin Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 23 Temmuz 2012
Yayımlandığı Sayı Yıl 2012 Cilt: 2 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA İşler, Y., & Narin, A. (2012). WEKA Yazılımında k-Ortalama Algoritması Kullanılarak Konjestif Kalp Yetmezliği Hastalarının Teşhisi. Teknik Bilimler Dergisi, 2(2), 21-29.