Ürünlerin
su ve mikrobiyal aktivitesini azaltıp hacmini küçülterek uzun süreli depolama,
nakliye gibi işlemleri gerçekleştirmek için en yaygın kullanılan yöntemlerin
başında kurutma gelmektedir. Kurutma işlemi
boyunca sürekli değişen koşullar, kurutma süresi, enerji tüketimi ve
ürün kalitesi gibi kurutma işlemini gerçekleştirmek için en uygun çalışma
koşullarını belirlemeyi zorlaştırmaktadır. Yüksek enerji tüketimi ve her ürün
için farklı kurutma sonuçlarının olması nedeniyle, araştırmacılar farklı
ürünlerde farklı kurutma teknolojilerini ve bunların kombinasyonlarını
kullanılmışlardır. Bu derleme son yıllarda farklı kurutma teknolojileriyle
yapılan ürün kurutulması ve deney sonuçlarındaki gelişmeler, enerji tüketimleri
ve kurutma sonrası üründeki değişiklikler üzerine bir araştırmadır. Çalışmada ek
olarak ısı pompalı dondurarak kurutucu tasarımı örnek çalışma olarak
verilmiştir. Yaygın olarak kullanılan mevcut teknolojiler ve bu teknolojilerin
mevcut sınırlamaları ve kurutma işlemi sonrası ürün kalitesi üzerine yapılan
çalışmaların daha fazla araştırılması ve geliştirilmesi gerekmektedir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Temmuz 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 8 Sayı: 2 |