Amilazlar amiloz ve amilopektin polimerlerinde
glikozidik bağlar üzerinde etki gösteren enzimlerdir. Gıda, tekstil, kağıt,
farmasötik, kozmetik, deterjan gibi birçok alanda kullanılırlar ve dünya enzim
pazarının yaklaşık %25’ini oluştururlar. Ayrıca klinik alanlarda ve ilaç
sanayinde kullanım alanlarına sahiptirler. Doğada yaygın olarak dağılmış olsa
da, özellikle mikrobiyal enzimler çok çeşitli endüstriyel uygulamalara
sahiptir. Mikrobiyal enzimler, esas olarak batık fermantasyon (SmF) ve katı faz
fermantasyon (SSF) yöntemleri ile üretilir. Ancak, sentetik medyanın
içeriğinden dolayı SmF oldukça pahalı bir yöntemdir. SSF’de tarımsal yan
ürünlerin kullanımı maliyetini düşürür ve bu tekniği oldukça çekici bir hale
getirir.
Fungal Amilazlar Bakteriyal Amilazlar Katı Faz Fermentasyonu
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Şubat 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 9 Sayı: 1 |