Tartışma

GENÇLERDE SİYASAL DEĞERLER ÜZERİNDEN YAŞANAN AYRIŞMALAR

Cilt: 3 Sayı: 6 31 Aralık 2022
PDF İndir

GENÇLERDE SİYASAL DEĞERLER ÜZERİNDEN YAŞANAN AYRIŞMALAR

Öz

Türkiye siyasal tarihi, geleneksel olduğu kadar geleneksel olmayan katılım şekillerinin de sıklıkla yaşandığı ve bunların geleceğe kalıcı hasarlar bıraktığı evrelere sahiptir. Bu evrelerde kişilerin geleneksel olmayan katılım şekillerine yönelme gerekçeleri farklılık gösterse de bunlar içerisinde mezhepsel, etnik ve ideolojik nedenlerin daha belirgin olduğu söylenebilir. Ayrıca diğer yaş gruplarının aksine özellikle gençlerin bu katılım biçimlerinde sıklıkla rol alması Türkiye siyasal tarihi içeresinde toplumsal ayrışmaların gençler üzerinden değerlendirilmesini zorunlu kılmaktadır. Çünkü gençler arasında ortaya çıkan siyasal farklılıklar geçmiş sosyo-politik düzenden beslendiği kadar geleceğin siyasal inşasını da derinden etkilemektedir. Diğer bir deyişle, gençlerin öznesi olduğu araştırmalar toplumsal yapının siyasal fay hatlarını daha anlaşılır kılmaktadır. Buradan hareketle bu çalışmada, Türkiye siyasal tarihinde gençlerin hangi değerler üzerinden ayrıştıkları ele alınarak mevcut toplumsal kutuplaşmaları besleyen nedenler sorgulanmaktadır.

Anahtar Kelimeler

Youth , Political values, , Voting behavior , Ethnic identitiy , Ideology

Kaynakça

  1. Aktar, Y. (1999). İkinci Meşruiyet Dönemi Öğrenci Olayları(1908-1918). Ankara: Gündoğan Yayınları.
  2. Allport, G. (1961). Pattern And Growth In Personality. New York.
  3. Baran, A. G. (2013). Genç ve Gençlik: Sosyolojik Bakış. Gençlik Araştırmaları Dergisi, 7-25.
  4. Bozarslan, H. (2002). Kürt Milliyetçiliği ve Kürt Hareketi. T. Bora içinde, Milliyetçilik (s. 841-870). İstanbul: İletişim.
  5. Cemal, H. (2021, Şubat 23). İŞKENCE... "Genç olsam dağa çıkardım!". Aralık 1, 2022 tarihinde T24: https://t24.com.tr/yazarlar/hasan-cemal/iskence-genc-olsam-daga-cikardim,29983 adresinden alındı Çaha, Ö. (2012). Dört Akım Dört Siyaset. Ankara:: Orion Kitabevi.
  6. Çarkoğlu, A., & Nazlı , Ç. (2012). Alevis in Turkish politics. A. Roald, & A. Longva içinde, Religious Minorities in the Middle East (s. 289-308). Brill.
  7. Doğanay, G. (2018, Mayıs). Kentin Aidiyet ve Benlik Mekanı Olarak İnşası: Gençlerin Trabzon Deneyimi ve Trabzonluluk. Doktora Tezi. Karadeniz Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  8. Ertan, M. (2015). Aleviliğin politikleşmesi ve sosyalist sol. Birikim, 43-56.
  9. Esmer, B. (1998). Gençlik Teorilerinin Sınıflandırılmasına İlişkin Bir Çalışma. Sosyoloji Araştırmaları Dergisi, , 105-136.
  10. Gezik, E. (2015). Bu 'yol' nereden gelir? Anadolu Aleviliğinin başlangıcını aramak. Birikim, 23-27.

Kaynak Göster

APA
Yıldız, M. M. (2022). GENÇLERDE SİYASAL DEĞERLER ÜZERİNDEN YAŞANAN AYRIŞMALAR. Turkish Business Journal, 3(6), 154-167. https://doi.org/10.51727/tbj.1216095