BibTex RIS Kaynak Göster

Reconstructing a broken down cave in Kusak Mountain (Geyik Mountains-Middle Taurus)

Yıl 2011, Sayı: 56, 65 - 78, 28.09.2014

Öz

Caves, uvalas and poljes, are macro-karstic features that provide useful data to identify the geomorphological evolution of their location. Kuşak Mountain is located in Western Taurus part of the Taurus Karst belt and is a region where both deep and surface karst were densely developed. The first corrosion and karstification process started in Oligocene and transformation lasts through Middle Miosen. In this paper, a paleo sinkhole, which was detected at SE of Gülbahar Hill on Kuşak Mountain and thought to be destroyed with tectonics movement, was reset and revealed as before decayed condition from current characteristics of sinkhole parts and residuals.

Keywords: Kusak Mountain, Geyik Mountain, tectonic, karst, cave, evulotion, reconstruction

Kuşak Dağı’nda (Geyik Dağları-Orta Toroslar) enkaz halindeki bir mağaranın yeniden kurulması

Yıl 2011, Sayı: 56, 65 - 78, 28.09.2014

Öz

Makro karstik şekillerden olan mağaralar, uvalalar ve polyeler; bulundukları bölgenin jeomorfolojik evriminin aydınlatılması açısından önemli veriler sağlarlar. Kuşak Dağı, Toros Karst Kuşağı’nın Batı Toros Dağları bölümünde bulunan ve gerek yeraltı gerekse yüzey karstının yoğun olarak geliştiği kesminde yer alır. Oligosen’de karalaşan bölgenin ilk aşınım ve karstlaşma süreci de bu dönemde başlamış ve şekillenme Orta Miyosen’e kadar sürmüştür. Bu çalışmada Kuşak Dağı’nın Gülbahar Tepesi’nin GD’sunda tespit edilen ve tektonik hareketlerle tahrip olduğu düşünülen düden konumlu eski bir mağaraya ait parçaların güncel yapısal özelliklerinden ve kalıntılarından hareketle, mağaranın yeniden kurularak, parçalanmadan önceki durumu ortaya çıkartılmaya çalışılmıştır.

Anahtar Kelimeler: Kuşak Dağı, Geyik Dağları, tektonik, karst, mağara, evrim, yeniden kurulma.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Fatih Büyüktopçu Bu kişi benim

Özer Akdemir Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 28 Eylül 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 2011 Sayı: 56

Kaynak Göster

APA Büyüktopçu, F., & Akdemir, Ö. (2014). Kuşak Dağı’nda (Geyik Dağları-Orta Toroslar) enkaz halindeki bir mağaranın yeniden kurulması. Türk Coğrafya Dergisi(56), 65-78. https://doi.org/10.17211/tcd.30509

Yayıncı: Türk Coğrafya Kurumu