BibTex RIS Kaynak Göster

Zindan-ı Köşk-1 and Zindan-ı Köşk-2 Caves : Two fossil caves on the Aladağ Mountain Range (Central Tauride Belt, Yahyalı / Kayseri)

Yıl 2009, Sayı: 53, 69 - 83, 30.11.2015

Öz

Zindan-i Köşk-1 and Zindan-i Köşk-2 Caves, geomorphologically takes place in the Aladag (3756 m) mountain range to the east of Central Tauride Belt of Taurus mountains. The caves, within the boundaries of Yahyali, Kayseri administratively and shaped in Permian limestones with napped structure. The upper cave, Zindan-i Köşk-1 Cave, which has entrance at 2095 m and 2115 m on the southern slope of the valley which Zindan stream carved more than 500 m, is a vertically developed cave with no visuality as regards dripstone deposits and with its shape resembling mostly a karstic vell. Zindan-i Köşk-2 Cave, [20] meters below, is a typical karstic cave in its class with near horizontal ellipse vacuum galleries, rich dripstone deposits, and other peculiar features. These caves, in their periods of formation as yet, exhibit temperate and dry features climatologically and fossil features hydrologically. If these caves are utilised for tourism, their landforms willbe preserved and that will contribute positively to the tourism of the region. 

Keywords: Zindan-i Köşk Caves, Karst, Central Tauride Belt, Aladağ Mountain Range, Yahyali, Kayseri, Turkey.

Aladağlar’da [Orta Toroslar (Yahyalı-Kayseri)] iki fosil mağara: Zindan-ı Köşk–1 ve Zindan-ı Köşk-2 mağaraları

Yıl 2009, Sayı: 53, 69 - 83, 30.11.2015

Öz

Zindan-ı Köşk-1 ve Zindan-ı Köşk-2 Mağaraları, jeomorfolojik olarak Toros Dağları’nın Orta Toros Bölümü’nün doğusundaki Aladağlarda (en yüksek tepesi 3756 m) yer almaktadır. İdari bakımdan ise Kayseri İlinin Yahyalı ilçesi sınırlarında yer alan mağaralar, naplı yapıya sahip Permiyen kalkerler içinde gelişmiştir. Zindan Deresi’nin 500 metreden fazla yardığı adinin güney yamacında 2095 m ve 2115 metrede giriş ağızları olan mağaralardan üstteki Zindan-ı Köşk-1 Mağarası dikey gelişmiş bir mağara olup, damlataşı oluşumları bakımından son derece fakir ve daha çok karstik bir kuyu görünümüne sahiptir. Onun 20 m aşağısındaki Zindan-ı Köşk-2 Mağarası ise; yataya yakın uzanışlı elips boşluklu galerileri, zengin görselliğe sahip damlataşı oluşumları ve kendine özgü diğer özellikleriyle tipik bir karstik mağaradır. Olgunluk döneminde olan bu mağaralar, sıcak ve kuru bir mağara havasına sahiptirler ve hidrolojik olarak fosil özellikler gösterirler. Bu mağaralar korunarak turizme açılırsa hem tahrip olmaktan kurtulacak, hem de bölgesel turizme olumlu katkılar sağlayacaktır.

Anahtar Kelimeler: Zindan-ı Köşk Mağarası, Karst, Toros Dağları, Aladağlar, Yahyalı, Kayseri, Türkiye.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

İbrahim Kopar

Yayımlanma Tarihi 30 Kasım 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2009 Sayı: 53

Kaynak Göster

APA Kopar, İ. (2015). Aladağlar’da [Orta Toroslar (Yahyalı-Kayseri)] iki fosil mağara: Zindan-ı Köşk–1 ve Zindan-ı Köşk-2 mağaraları. Türk Coğrafya Dergisi(53), 69-83. https://doi.org/10.17211/tcd.81508

Yayıncı: Türk Coğrafya Kurumu