ÖZ
Gastrostomi prosedürü öncesi ve sonrası tuple beslenmenin çocuk ve aile üzerindeki etkisini ve sağlık profesyonellerinden destek gereksinimini anlamak önemlidir. Bu sistematik derlemenin amacı, bakım verenlerin ve/veya ebeveynlerin gastrostomi tüpü ile beslenme deneyimlerini, görüşlerini ve bakış açılarını tanımlamaktır. Sağlık hizmeti sağlayıcılarından destek alma ihtiyacını ve gastrostomi prosedürü öncesi ve sonrası tüple beslenmenin çocuk ve ailesinin yaşamı üzerine etkisini anlamayı artırmak için bakım verenlerin ve/veya ebeveynlerin gastrostomi tüpü ile beslenme deneyimlerini, görüşlerini ve bakış açılarını tanımlamaktır. Bu sistematik derleme çocuklarda gastrostomi prosedürü öncesi ve/veya sonrası ailelerin ve/veya bakım verenlerin tutumu, deneyimlerini ve bakış açısını tanımlayan sadece İngilizce dilindeki kantitatif çalışmaları içermektedir. Medikal kütüphaneci danışmanlığında, CINAHL, PubMED, PSYCINFO, SCOPUS ve Ovid Cochrane veri tabanı dahil olmak üzere beş adet elektronik veri tabanını 10 Mayıs 2015 tarihine kadar kapsamlı bir şekilde tarandı. Kantitatif çalışmaların niteliği Gözlemsel Çalışmalar için JBI Kritik Değerlendirme Kontrol Listesi kullanılarak değerlendirildi. Literatür taramasında 1897 kaynak belirlendi. Tarama listesinden sekiz çalışma dahil edilme kriterlerini karşıladı. Verilerin elde edilme zamanı, beş çalışmada gastrostomi tüpü yerleştirme öncesi üç çalışmada gastrostomi tüpü yerleştirme öncesi ve sonrasıydı. Tüm çalışmalarda kullanılan anketlerin ülkeler için geçerliliği yapılmamıştı. Beş çalışmada, katılımcılar gastrostomi tüpü ile birlikte stresinin azaldığını, hem çocuk hem de anne-baba için memnuniyetin arttığını ve ebeveyn-çocuk iletişiminin geliştiğini, yaşam kalitelerindeki iyileşmeyi hissettiğini bildirdi. Üç çalışmada, sonuçlar hem çocuklar hem de aileleri ve bakım verenlerin yaşamları üzerinde olumlu ve olumsuzdu. Tüple beslenme ile ilişkili olumsuz faktörler gastrostomi tüpü yerleştirilmesine karar vermede zor anlar yaşama, yetersiz bilgi, aktivitenin kısıtlanması ve tüp beslenmesi ile ilgili stres, taburculuk eğitiminin yetersiz hazırlanması, gastrostomi butonunu kaybetme korkusuydu. Bazı çalışmaların gastrostomi tüpü ile beslenmenin çocukların ve bakım verenlerin yaşamlarını kolaylaştırdığını açıklamasına rağmen, bazı çalışmalar gastrostomi tüpünün çocukların ve ailelerin yaşamlarını olumsuz etkilediğini göstermektedir. Sonuç olarak sağlık profesyonelleri çalışmalardan elde edilen bu olumlu ve olumsuz sonuçları bilerek gastrostomi prosedürü sırasında ailelere işlemin tüm yönleri hakkında bilgi verme eğiliminde olmalıdır.
It is important to understand caregivers’ need for support from healthcare provider and the effect of gastrostomy tube feeding (G-tube feeding) on the lives of children and their caregivers before and after gastrostomy procedure. This systematic review aims to identify the opinions, attitudes and experiences of the caregivers related with G-tube feeding.
We reviewed quantitative studies in English that deal with opinions, experiences and attitudes of caregivers before and after children’s gastrostomy procedure. In consultation with a medical librarian, we reviewed quantitative studies on our subject that were published up to 10 May 2015 by using five electronic databases, namely, CINAHL, PubMED, PSYCINFO, SCOPUS and Ovid Cochrane database of Systematic Reviewsfor quantitative studies. The quality of reviewed studies was evaluated by using JBI Critical Appraisal Checklist for Observational Studies.
We identified 1897 citations and only eight studies from the citation list met the inclusion criteria. Five studies collected data after G-tube placement whereas the remaining three studies collected data during both the pre-procedural and post-procedural period. In six of these studies, outcomes were assessed by using objective criteria. None of the studies used questionnaires, whose reliability and validity were assessed for the country that the studies were conducted at. Caregivers in five of these studies expressed positive outcomes, such as, decreasing stress levels, increased satisfaction for the children and their parents, and improvements in the quality of life and the communication between the children and their parents. Three studies found both positive and negative impacts of G-tube placement on the lives of children and caregivers. Factors, such as, difficulty in reaching a final decision on G-Tube placement, inadequate information provided by healthcare professionals, restricted mobility, stress related with G-tube feeding, insufficient postoperative education program, and fear of unintentional loss of the gastrostomy button, were expressed as negative outcomes of G-tube feeding.
Although some studies state that feeding with gastrostomy tube facilitates the lives of children and caregivers, some studies show that the gastrostomy tube adversely affects the lives of children and families. As a result, healthcare professionals should tend to inform families about all aspects of the procedure during the gastrostomy procedure, knowing these positive and negative consequences from studies.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Klinik Tıp Bilimleri |
Bölüm | REVIEW |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 23 Aralık 2019 |
Gönderilme Tarihi | 9 Ocak 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 |