Objective: Bronchopulmonary dysplasia is a common long-term complication of preterm birth. The evaluation of patients with advanced radiologic methods at early ages is essential in terms of determining the severity of the disease and follow-up. As a non-ionizing modality, magnetic resonance imaging is particularly appropriate for the repeated radiological assessment of pulmonary pathologies associated with bronchopulmonary dysplasia.
Material and Methods: Patients who were followed up with the diagnosis of bronchopulmonary dysplasia and underwent lung magnetic resonance imaging between August 2017 and August 2019 were evaluated retrospectively. Coronal and axial T2-weighted magnetic resonance imaging was performed (TR/TE: 4500-5300/90-106 msec). A pediatric radiologist evaluated magnetic resonance imaging findings. Pulmonary structural findings and their distribution were determined (fibrotic bands, distortion). The findings were compared with bronchopulmonary dysplasia patients’ severity, clinical and demographic characteristics. The imaging was performed during the patient’s sleep time without sedation or by giving chlorhydrate.
Results: A total of 7 patients were included in the study. Three patients were female, and 4 were male. According to bronchopulmonary dysplasia classification, 1 patient was mild, 3 patients were moderate, and 3 were severe bronchopulmonary dysplasia. The median gestational week was 26.2. In mild bronchopulmonary dysplasia patients, fibrotic bands were seen in <3 segment, and there was no parenchymal distortion. Bronchovascular distortion was observed in moderate and severe bronchopulmonary dysplasia patients.
Conclusion: Pulmonary magnetic resonance imaging can reveal structural abnormalities in patients with bronchopulmonary dysplasia, and can be used as an imaging method in the follow-up of patients.
Bronchopulmonary dysplasia magnetic resonance imaging prematurity
Amaç: Bronkopulmoner displazi erken doğumun sık görülen uzun vadeli bir komplikasyonudur. Hastaların erken dönemde en yeni radyolojik teknikler kullanılarak değerlendirilmesi, hastalığın şiddetinin değerlendirilmesi ve takip planının yapılması açısından çok önemlidir. İyonize olmayan bir modalite olan manyetik rezonans görüntüleme, bronkopulmoner displazi ile ilgili akciğer patolojilerin radyolojik değerlendirmesi ve izleminde yol gösterici olabilir.
Gereç ve Yöntemler: Ağustos 2017-Ağustos 2019 tarihleri arasında bronkopulmoner displazi tanısı ile takip edilen ve akciğer manyetik rezonans görüntülemesi yapılan hastalar retrospektif olarak değerlendirildi. Koronal ve aksiyel T2 ağırlıklı magnetik rezonans görüntüleri incelendi (TR/TE: 4500-5300/90-106 msn). Manyetik rezonans görüntüleme bulguları bir pediatrik radyolog tarafından değerlendirildi. Akciğerlerin yapısal durumu ve patolojik bulguları değerlendirildi (fibrotik bantlar, distrosiyon). Bulgular, BPD hastalarının şiddeti, klinik ve demografik özellikleri ile karşılaştırıldı. Görüntüleme sedasyon yapılmadan veya kloralhidrat verilmeksizin hastanın uyku süresinde yapıldı.
Bulgular: Toplamda yedi hasta araştırmaya dahil edildi. Hastaların dördü erkek, üçü kızdı. Bonkopulmoner displazi sınıflamasına göre 1 hastanın hafif, 3 hastanın orta düzeyde ve 4 hastanın şiddetli bronkopulmoner displazisi vardı. Ortalama gebelik haftası 26.2 haftaydı. Hafif bronkopulmoner displazi hastalarında <3 segmentte fibrotik bantlar görüldü ve parankimal distorsiyon saptanmadı. Orta ve şiddetli bronkopulmoner displazi hastalarında bronkovasküler distorsiyon gözlendi.
Sonuç: Akciğerlerin manyetik rezonans görüntüleme ile değerlendirilmesi bronkopulmoner displazili hastalarda yapısal anormallikleri gösterebilir ve hastaların takibinde görüntüleme yöntemi olarak kullanılabilir.
Bronkopulmoner displazi Manyetik rezonans görüntüleme Prematürite
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | İç Hastalıkları |
Bölüm | ORIGINAL ARTICLES |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Kasım 2022 |
Gönderilme Tarihi | 22 Ağustos 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Cilt: 16 Sayı: 6 |