Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

BÜYÜK NUTUK’UN CUMHURİYET TARİHİNDEKİ YERİ VE ÖNEMİ

Yıl 2019, Cilt: 121 Sayı: 238, 113 - 136, 27.02.2019

Öz

Geçmişini bilmeyen uluslar geleceğini iyi planlayamazlar ve sürekli hata yaparlar. Çünkü tarih, yöneticiler için en iyi siyaset hocası ve en iyi diplomasi kılavuzudur. Nutuk bunu sağlayan en iyi kaynaktır. 1919-1927 yılları arasındaki, yakın tarihimizin en sıkıntılı ve buhranlı günlerini içeren 9 yıllık sürecin yaşanan olaylarını ve çözümlerini anlatmaktadır. Bu sürecin yöneticisi olan Gazi Mustafa Kemal Paşa aynı zamanda Nutuk’un da yazarıdır. O diyor ki! “Tarih yazmak, tarih yapmak kadar mühimdir. Yazan yapana sadık kalmazsa değişmeyen hakikat, insanlığı şaşırtacak bir mahiyet alır.” Yaşamakta olduğumuz bugünü anlamak için, yakın tarihimizin değişik dönemlerini incelemek ve öğrenmek zorundayız. Bunun için tarihi okumak ve bilmek bugünü anlamak için önemlidir ve hemen herkes için gereklidir. Bir milletin tarihi, bilmesi gereken en büyük gerçeğidir. Bu düşünceden hareketle gerek bireylerin, gerek toplumların ve milletlerin geçmişini öğrenmeleri, diğer bir ifadeyle tarihi bilmeleri, geleceklerini planlamaları ve sağlam temeller üzerine kurmaları için adeta bir ön koşul niteliğindedir. Atatürk Nutuk’u yazarken ileride yapılabilecek yanlış ve eksik anlatımların önüne geçmek için olaylara ait belge, mektup, ileti gibi bütün vesikaları kitabına eklemiştir. Çünkü o, tarihin yaşanıldığı gibi yazılmasına inanmaktadır. Büyük Nutuk aynı zamanda Atatürk’ün demokrasinin bir gereği olarak milletine yaptıklarının hesabını vermesidir.

Kaynakça

  • ALTINTOP, Ömer: Anılardaki Atatürk, MY Kitap, İstanbul 2011.
  • ARAR, İsmail: “Büyük Nutuk’un Niteliği, Amacı”, Atatürk’ün Büyük Söylevi’nin 50. Yılı Semineri, Türk Tarih Kurumu, Ankara 1980.
Toplam 2 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Mehmet Kılıç Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 27 Şubat 2019
Gönderilme Tarihi 21 Kasım 2018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019 Cilt: 121 Sayı: 238

Kaynak Göster

Chicago Kılıç, Mehmet. “BÜYÜK NUTUK’UN CUMHURİYET TARİHİNDEKİ YERİ VE ÖNEMİ”. Türk Dünyası Araştırmaları 121, sy. 238 (Şubat 2019): 113-36.