Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

ANKARA YÜKSEK ZİRAAT ENSTİTÜSÜ: TAM BAĞIMSIZLIK YOLUNDA BİR ANIT KURUM

Yıl 2017, Cilt: 117 Sayı: 231, 85 - 114, 16.12.2017

Öz

Türkiye Cumhuriyeti’ni kuranlar, Cumhuriyet’in kendisinden önceki geri bıraktırılmış, hastalandırılmış yapıyla, dönemle bağlarının tamamıyla koparılması gerektiğine inanıyorlardı. Bu nedenle, Cumhuriyeti yaşatacak yeni kuşakların ve yeni bir ulusun doğumunu sağlayacak “anıt kurumlar”ın kurulması gerekliydi. Bir üst yapı kurumu olan “üniversite”, Cumhuriyet’i yaşatacak ve geliştirecek genç kuşakları olanaklarla donatacak ve aynı zamanda ülkeyi “çağdaş uygarlık düzeyi”ne eriştirecek temel kurumlardan biri olarak görülmekteydi. Bu çalışmada, genç Cumhuriyet’te yeni bir ruh yaratan, yeni bir bilim kültürü oluşmasına zemin hazırlayan anıt kurumlardan olan Ankara Yüksek Ziraat Enstitüsü’nün bilimsel niteliği ele alındı. Enstitü’nün Türkiye’nin tarım, hayvancılık ve ormancılık alanlarında “ilerici” bir bilim adamı kuşağı yetiştirme sürecine yaptığı katkı, Osmanlı Devleti’nin son dönemindeki gelişmeler eşliğinde karşılaştırılarak irdelendi.

Kaynakça

  • AKMAN, Arif: Türkiye’de Ziraat Yüksek Öğretim Reformunun Anatomosi, Ankara Yüksek Ziraat Enstitüsü, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, Ankara 1978.
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Umur Aşkın Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 16 Aralık 2017
Gönderilme Tarihi 4 Ekim 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 117 Sayı: 231

Kaynak Göster

Chicago Aşkın, Umur. “ANKARA YÜKSEK ZİRAAT ENSTİTÜSÜ: TAM BAĞIMSIZLIK YOLUNDA BİR ANIT KURUM”. Türk Dünyası Araştırmaları 117, sy. 231 (Aralık 2017): 85-114.