Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

TÜRKİYE VE İRAN’IN ORTAK TEHDİT ALGILARI VE ÇIKARLARI AÇISINDAN ORTA DOĞU BÖLGESİNDE SON GELİŞMELERDEN KUZEY IRAK REFERANDUMU

Yıl 2017, Cilt: 117 Sayı: 230, 9 - 26, 25.10.2017

Öz

Türkiye’nin, İran ve diğer Orta Doğulu komşularıyla ilişkilerini hızlı bir şekilde geliştirmesi ABD başta olmak üzere birçok Batılı ülkedeki çeşitli çevrelerce “eksen kayması” suçlamalarına maruz kalması sonucunu doğurmuştur. Türkiye’nin İran’dan doğalgaz satın almasının da ötesine geçerek bu ülkenin sınırları içerisinde üretim yapma haklarını satın alması Amerikan yönetimini ciddi şekilde rahatsız etmiştir. Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşması için en büyük komşusu olan İran’la ticaret hacminin en azından 100 milyar dolar düzeyine ulaşması gerekmektedir. Bölgede 25 Eylül’de gerçekleştirilecek sözde referandum uluslararası ilişkiler teorisi açısından bir önem arz etmemektedir. Fakat açıkça bir fiili durum oluşturulmaya çalışılmaktadır. Bütün bu ekonomik gerekçeler bir yana bölgede oluşturulmaya çalışılan yeni suni devletçikler her iki ülkenin de hem sınır güvenliğini hem de toprak bütünlüğünü tehdit eder niteliktedir. Bölgedeki demografik yapıya bakıldığın¬da hayali kurulan manzara daha da iyi anlaşılabilmektedir. İran ve Türkiye’nin bu yeni oluşumlara karşı ortak hareket etmesi önem arz etmektedir. Bu çalışma Referandum öncesinde bir rapor olarak hazırlanmış olup çalışmanın doğruluğu Türk, Suriye, Irak ve İran ordularının askeri müdahaleleri ve ortak hareketleriyle de pekişmiştir.

Kaynakça

  • ALTAY, H. - NUGAY, U.: “Orta Doğu Bölgesi Enerji Kaynaklarının 21. Yüzyıl Dünya Ekonomisi İçin Stratejik Önemi”, Uşak Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, Sayı: 15, 2013, s. 1-35.
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Uluslararası İlişkiler
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Kutluk Kağan Sümer Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 25 Ekim 2017
Gönderilme Tarihi 6 Eylül 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 117 Sayı: 230

Kaynak Göster

Chicago Sümer, Kutluk Kağan. “TÜRKİYE VE İRAN’IN ORTAK TEHDİT ALGILARI VE ÇIKARLARI AÇISINDAN ORTA DOĞU BÖLGESİNDE SON GELİŞMELERDEN KUZEY IRAK REFERANDUMU”. Türk Dünyası Araştırmaları 117, sy. 230 (Ekim 2017): 9-26.