Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

URFA BÖLGESİNDE YAŞAYAN KARAKEÇİLİ AŞİRETİ

Yıl 2021, Cilt: 128 Sayı: 252, 153 - 170, 12.06.2021

Öz

Oğuzlar Anadolu’ya Moğolların baskılarıyla gelmişlerdir. Karakeçililer Ertuğrul Gazi önderliğinde Anadolu’ya göç ederek gelip konargöçer yaşamaya başlamışlardır. Özellikle Ankara, Balıkesir, Kütahya, Konya, Antalya, Eskişehir, Kastamonu, Aydın, Adapazarı, Bilecik, Bursa, Çorum, Kırıkkale ve Urfa gibi Anadolu’nun dört bucağındaki Kayı Boyu Aşireti’nin mensupları mevcuttur. Doğudan Batıya yayılan aşiretin çeşitli kolları ortaya çıkmıştır. Bunlar; Urfa, Siverek ve Suruç Karakeçililerinin varlıkları XV. ve XVI. yüzyıllardan beri varlıklarını sürdürmektedirler. Siverek Karakeçilileri, Şanlıurfa’nın Siverek ile Viranşehir ilçeleri arasındaki kırsal bölgede yoğun olarak yaşamaktadırlar. Urfa ve havalisindeki milli faaliyetlere ve özellikle yörenin Fransız işgalinden kurtarılması ile bazı iç isyanların bastırılmasında Siverek kuvvetleri içinde yer alan Karakeçililer ve diğer Türkmen aşiretleri gibi üzerlerine düşeni yapmaktan kaçınmayıp ilk saflarda yerlerini almışlardır. Bunlar Kürt lehçesini de konuşsalar öz be öz Türk olduklarına şüphe yoktur. Yapılan saha çalışmasıyla da bu desteklenmektedir. Sadece yerleştikleri coğrafya da dönemi şartlarına göre öyle konuşmak zorunda kalmışlardır. Yapılan saha çalışmasında; Şanlıurfa Siverek ilçesine bağlı Karakeçili köylerinde yaşayanların büyük bir çoğunluğu Kürtçe konuşsalar da Şanlıurfa Karakeçilileri buna rağmen kendileri de Türkmen olduklarını, dedelerinin de böyle anlattıklarını dile getirerek, Türkmen olduklarını, adet, gelenek ve göreneklerini yaşatmaya çalıştıklarını ifade etmişlerdir.

Destekleyen Kurum

İstanbul Aydın Üniversitesi

Teşekkür

Değerli Tarih Bölümü hocalarıma sonsuz teşekkürler...

Kaynakça

  • AKALIN, Müslüm-A. Cihat Kürkçüoğlu, Urfa Milli Mücadele Albümü, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı Yayınları, Şanlıurfa, 2018. AKSOY, Erdal, Oğuz Türklerinin İdari Yapı ve Boy Teşkilatına Bir Bakış, Türkler Ansiklopedisi, C.2, Ankara, 2002.
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Şükran Güray 0000-0002-7129-0485

Yayımlanma Tarihi 12 Haziran 2021
Gönderilme Tarihi 20 Şubat 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021 Cilt: 128 Sayı: 252

Kaynak Göster

Chicago Güray, Şükran. “URFA BÖLGESİNDE YAŞAYAN KARAKEÇİLİ AŞİRETİ”. Türk Dünyası Araştırmaları 128, sy. 252 (Haziran 2021): 153-70.