Propolisin yapısındaki farklı bileşenlerin biyolojik aktivitesinin tespit edilmesiyle, önemi gün geçtikçe artmış ve tamamlayıcı tıp alanında kullanımı yaygınlaşmıştır. Propolis fiziksel özelliklerinden dolayı ham halde kullanılamamakta, ekstraksiyon işleminden geçirilmesi gerekmektedir. Ekstraksiyon işleminde kullanılan çözücü tipi, propolisin biyolojik aktivitesinin etkinliği için oldukça önemlidir. Propolis ekstraksiyonunda yaygın olarak kullanılan çözücüler; su, etanol ve metanol olarak gösterilebilir. Propolis bileşenlerinin etanol kullanarak ekstraksiyonu oldukça kolay olmasının yanı sıra; propolisin etanol ile ekstraksiyonu çocuklar, hamileler ve dini hassasiyeti olan kişiler için kullanım sınırı oluşturmaktadır. Etanolün sınırlı dozda kullanımı ve sağlığa bazı zararlarının olması, araştırmacıları farklı çözücü tipleri arayışına sokmuştur. Bu araştırmalar sonucunda alternatif çözücü olarak, bitkisel yağlar ve çeşitli sirkeler literatürde yer almaya başlamıştır. Çalışmamızda propolisin ekstraksiyonunda, flavonoidler bakımından zengin ve özellikle geleneksel tıp alanında uzun yıllardır kullanılan bir meyve olan alıç meyvesinin sirkesi kullanılmıştır. Propolisin alıç sirkesi ile çözünürlüğü, fizikokimyasal özellikleri (pH, titrasyon asitliği, ºbriks ve renk) ve biyoaktif özellikleri (fenolik ve flavonoid içerikleri ile antioksidan aktiviteleri) açısından incelenmiştir. İnceleme sonucunda propolisin alıç sirkesinin biyoaktif özelliklerini arttırdığı gözlemlenmiştir. Propolis katkılı alıç sirkesinin; günümüzde sirkenin kullanıldığı yemeklerde, salata ve hatta salamura, turşu gibi gıda maddelerinin yapımında fonksiyonellik sağlayacağı düşünülmektedir.
With the determination of the biological activity of different components in the chemistry of propolis, its importance has increased day by day and its use in the field of integrative medicine has become widespread. Propolis is not used in its crude form due to its physical properties, it have to be extracted. The type of solvent used in the extraction process is very important for the efficiency of the biological activity of propolis. Solvents commonly used in propolis extraction; are water, ethanol and methanol. Besides being very easy to extract propolis components using ethanol; extraction of propolis with ethanol creates a usage limit for children, pregnant women and muslim people that don't use alcohol. The limited use of ethanol and the fact that it has some harm to health have led researchers to search for different types of solvents. As a result of these researches, vegetable oils and various vinegars have started to be in the literature as an alternative solvent. In our study, the vinegar of hawthorn fruit, which is rich in flavonoids and has been used in integrative medicine for many years, was used in the extraction of propolis. Solubility of propolis with hawthorn vinegar, physicochemical properties (pH, titratable acidity, ºbrix and color) and bioactive properties (phenolic, flavonoid contents and antioxidant activities) in terms of researched. As a result of the research, it was observed that propolis increased the bioactive properties of hawthorn vinegar. As a result of the research, it was observed that propolis increased the bioactive properties of hawthorn vinegar. It is thought that propolisadded hawthorn vinegar will provide functionality in dishes where vinegar is used today, in salads, and even in foodstuffs such as brine and pickles.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 22 Haziran 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.