Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Tokat ve Yozgat Bölgelerinden Toplanan Bazı Yenilebilir Mantarların Antimikrobiyal Potansiyeli Üzerine Bir Araştırma

Yıl 2020, , 125 - 130, 18.06.2020
https://doi.org/10.46810/tdfd.708818

Öz

Günümüzde mantarların kimyasal yapısını tespit etmeye yönelik yapılan çalışmalar, vitamin, mineral, protein, esansiyel amino asitler ve doymamış yağ asitleri bakımından değerli besinler olduğunu ortaya çıkarmıştır. Ayrıca üretmiş oldukları kimyasal maddeler birçok endüstriyel alanda kullanılmaktadır. Son yıllarda özellikle biyoteknoloji, tıp ve farmakoloji alanında yapılan çalışmalar giderek artmıştır. Bu çalışmada Tokat ve Yozgat yörelerinden toplanan Agaricus campestris L., Morchella esculenta (L.) Pers., Pleurotus ostreatus (Jacq.) P. Kumm., Tricholoma terreum (Schaeff.) P. Kumm. mantarlarının çeşitli ekstraktlarının antimikrobiyal aktivitesi disk difüzyon metodu ile test edilmiştir. Çalışma sonunda, mantarlardan elde edilen ekstraktların bazı Gram (+) ve Gram (-) bakteriler (Proteus vulgaris, Escherichia coli, Bacillus cereus, Pseudomonas aeruginosa, Bacillus subtilis, Staphylococcus aureus, Salmonella enteritidis, Streptococcus pyogenes) ve bazı mikrofunguslar (Candida albicans, Candida utilis) üzerinde farklı derecelerde antimikrobiyal aktiviteye sahip oldukları tespit edilmiştir.

Teşekkür

Antimikrobial aktivite testlerimizde yardımlarını esirgemeyen Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Mikrobiyoloji laboratuvarı ve Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, Biyomühendislik Bölümü Mikrobiyoloji laboratuvarı uzman personeline teşekkür ederiz. Bu çalışmanın bir bölümü 1. Avrasya Mikoloji Kongresi’nde (3-5 Temmuz 2017, Manisa) poster sunumu yapılmıştır.

Kaynakça

  • [1] Hawksworth DL. The magnitude of fungal diversity: the 1.5 million species estimate revisited. Mycological Research, 2001; 105(12): 1422-1432.
  • [2] Pekşen A. Mantarların İnsan Hayatı ve Sağlığındaki Yeri. Bahçe Haber, 2013; 2(1): 10-15.
  • [3] Akyüz M, Onganer AN, Erecevit P, Kırbağ S. Antimicrobial Activity of some Edible Mushrooms in the Eastern and Southeast Anatolia Region of Turkey. GUJS. 2010; 23(2): 125-130.
  • [4] Yogabaanu U., Weber JFF, Convey P., Rizman-Idid M., Alias SA. Antimicrobial properties and the influence of temperature on secondary metabolite production in cold environment soil fungi. Polar Science, 2017; 14: 60-67.
  • [5] Phillips R. Mushrooms and Other Fungi of Great Britain & Europe. Pan Books Ltd., 288 page, London; 1981.
  • [6] Moser M. Keys to Agarics and Boleti. Gustav Fischer Verlag, 535 page, Stuttgart; 1983.
  • [7] Bon M. The Mushrooms and Toadstools of Britain and North-Western Europe. Hodder-Stoughton, 352 page, London; 1987.
  • [8] Breitenbach J, Kränzlin F. Fungi of Switzerland. Vol: 3, Boletes and Agarics 1. Part, Verlag Mykologia CH-6000 Luzern 9, 361 page, Switzerland; 1991.
  • [9] Breitenbach J, Kränzlin F. Fungi of Switzerland. Vol: 4, Agarics 2. Part, Verlag Mykologia CH-6000 Luzern 9, Switzerland; 1995.
  • [10] Jordan M. The Encyclopedia of Fungi of Britain and Europe. Frances Lincoln, London; 1995.
  • [11] Beug MW, Bessette AE, Bessette AR. Ascomycete Fungi of North America. Austin, TX, University of Texas Press, USA; 2014.
  • [12] Kirk P. [Internet]. Index Fungorum; 2011 (erişim tarihi: 20 Aralık 2019). URL: http://www.indexfungorum.org
  • [13] Murray PR, Baron EJ, Pfaller MA, Tenover FC, Yolke RH. Manual of Clinical Microbiology. 7th edition, American Society Microbiology; 2003.
  • [14] Vamanu E, Ene M, Vamanu A, Smarandache D, Sârbu I, Popa O, et al. Antioxidant and antibacterial properties of the extracts from Pleurotus ostreatus EVFB1 and EVFB4. Romanian Biotechnological Letters, 2011; 16: 40-46.
  • [15] Singha K, Pati BR, Mondal KC, Mohapatra PKD. Study of nutritional and antibacterial potential of some wild edible mushrooms from Gurguripal Ecoforest, West Bengal, India. IJBT. 2017; 16: 222-227.
  • [16] Kalyoncu F, Oskay M, Sağlam H, Erdoğan TF, Tamer AÜ. Antimicrobial and Antioxidant Activities of Mycelia of 10 Wild Mushroom Species. Journal of Medicinal Food, 2010; 13(2): 415-419.
  • [17] Giri S, Biswas G, Pradhan P, Mandal SC, Acharya K. Antimicrobial Activities of Basidiocarps of Wild Edible Mushrooms Of West Bengal, India. Int. J. PharmTech Res. 2012; 4(4): 1554-1560.
  • [18] Jagadish LK, Krishnan VV, Shenbhagaraman R, Kaviyarasan V. Comparitive study on the antioxidant, anticancer and antimicrobial property of Agaricus bisporus (J. E. Lange) Imbach before and after boiling. Afr. J. Biotechnol. 2009; 8(4): 654-661.
  • [19] Yıldız S, Yılmaz A, Can Z, Tabbouche SA, Kılıç AO, Sesli E. Some Bioactive Properties of Wild and Commercial Mushroom Species. J Food Health Sci. 2017; 3(4): 161-169.
  • [20] Canlı K, Benek A, Şenturan M, Akata I, Altuner EM. In vitro Antimicrobial Activity of Morchella esculenta and Trametes versicolor. Mantar Dergisi, 2019; 10(özel sayı): 28-33.
  • [21] Acay H. Yenilebilen Yabani Mantar Morchella esculenta (L.) Pers.’nın Besinsel Kalitesi ve Biyoaktif Özelliklerinin Değerlendirilmesi. Mantar Dergisi, 2018; 9(2): 95-105.
  • [22] Sadi G, Kaya A, Yalçın HA, Emsen B, Kocabaş A, Kartal Dİ, et al. Wild Edible Mushrooms from Turkey as Possible Anticancer Agents on HepG2 Cells Together with Their Antioxidant and Antimicrobial Properties. International Journal of Medicinal Mushrooms, 2016; 18(1): 83-95.

A Study on Antimicrobial Potential of Some Wild Edible Mushrooms Collected from Tokat and Yozgat Regions

Yıl 2020, , 125 - 130, 18.06.2020
https://doi.org/10.46810/tdfd.708818

Öz

Nowadays, studies made to determinate the chemical structure of mushrooms have revealed that they are valuable nutrients in terms of vitamins, minerals, proteins, essential amino acids and unsaturated fatty acids. In addition, the chemicals that they produce are used in many industrial fields. Especially studies made in the field of biotechnology, medicine and pharmacology have increased in recent years. In this study, antimicrobial activities of various extracts of Agaricus campestris L., Morchella esculenta (L.) Pers., Pleurotus ostreatus (Jacq.) P. Kumm., Tricholoma terreum (Schaeff.) P. Kumm. collected from Tokat and Yozgat provinces has been tested by disk diffusion method. At the end of the study, it was determined that the extracts obtained from the mushrooms had antimicrobial activity at different degrees on some Gram (+) and Gram (-) bacteria (Proteus vulgaris, Escherichia coli, Bacillus cereus, Pseudomonas aeruginosa, Bacillus subtilis, Staphylococcus aureus, Salmonella enteritidis, Streptococcus pyogenes) and some microfungi (Candida albicans, Candida utilis).

Kaynakça

  • [1] Hawksworth DL. The magnitude of fungal diversity: the 1.5 million species estimate revisited. Mycological Research, 2001; 105(12): 1422-1432.
  • [2] Pekşen A. Mantarların İnsan Hayatı ve Sağlığındaki Yeri. Bahçe Haber, 2013; 2(1): 10-15.
  • [3] Akyüz M, Onganer AN, Erecevit P, Kırbağ S. Antimicrobial Activity of some Edible Mushrooms in the Eastern and Southeast Anatolia Region of Turkey. GUJS. 2010; 23(2): 125-130.
  • [4] Yogabaanu U., Weber JFF, Convey P., Rizman-Idid M., Alias SA. Antimicrobial properties and the influence of temperature on secondary metabolite production in cold environment soil fungi. Polar Science, 2017; 14: 60-67.
  • [5] Phillips R. Mushrooms and Other Fungi of Great Britain & Europe. Pan Books Ltd., 288 page, London; 1981.
  • [6] Moser M. Keys to Agarics and Boleti. Gustav Fischer Verlag, 535 page, Stuttgart; 1983.
  • [7] Bon M. The Mushrooms and Toadstools of Britain and North-Western Europe. Hodder-Stoughton, 352 page, London; 1987.
  • [8] Breitenbach J, Kränzlin F. Fungi of Switzerland. Vol: 3, Boletes and Agarics 1. Part, Verlag Mykologia CH-6000 Luzern 9, 361 page, Switzerland; 1991.
  • [9] Breitenbach J, Kränzlin F. Fungi of Switzerland. Vol: 4, Agarics 2. Part, Verlag Mykologia CH-6000 Luzern 9, Switzerland; 1995.
  • [10] Jordan M. The Encyclopedia of Fungi of Britain and Europe. Frances Lincoln, London; 1995.
  • [11] Beug MW, Bessette AE, Bessette AR. Ascomycete Fungi of North America. Austin, TX, University of Texas Press, USA; 2014.
  • [12] Kirk P. [Internet]. Index Fungorum; 2011 (erişim tarihi: 20 Aralık 2019). URL: http://www.indexfungorum.org
  • [13] Murray PR, Baron EJ, Pfaller MA, Tenover FC, Yolke RH. Manual of Clinical Microbiology. 7th edition, American Society Microbiology; 2003.
  • [14] Vamanu E, Ene M, Vamanu A, Smarandache D, Sârbu I, Popa O, et al. Antioxidant and antibacterial properties of the extracts from Pleurotus ostreatus EVFB1 and EVFB4. Romanian Biotechnological Letters, 2011; 16: 40-46.
  • [15] Singha K, Pati BR, Mondal KC, Mohapatra PKD. Study of nutritional and antibacterial potential of some wild edible mushrooms from Gurguripal Ecoforest, West Bengal, India. IJBT. 2017; 16: 222-227.
  • [16] Kalyoncu F, Oskay M, Sağlam H, Erdoğan TF, Tamer AÜ. Antimicrobial and Antioxidant Activities of Mycelia of 10 Wild Mushroom Species. Journal of Medicinal Food, 2010; 13(2): 415-419.
  • [17] Giri S, Biswas G, Pradhan P, Mandal SC, Acharya K. Antimicrobial Activities of Basidiocarps of Wild Edible Mushrooms Of West Bengal, India. Int. J. PharmTech Res. 2012; 4(4): 1554-1560.
  • [18] Jagadish LK, Krishnan VV, Shenbhagaraman R, Kaviyarasan V. Comparitive study on the antioxidant, anticancer and antimicrobial property of Agaricus bisporus (J. E. Lange) Imbach before and after boiling. Afr. J. Biotechnol. 2009; 8(4): 654-661.
  • [19] Yıldız S, Yılmaz A, Can Z, Tabbouche SA, Kılıç AO, Sesli E. Some Bioactive Properties of Wild and Commercial Mushroom Species. J Food Health Sci. 2017; 3(4): 161-169.
  • [20] Canlı K, Benek A, Şenturan M, Akata I, Altuner EM. In vitro Antimicrobial Activity of Morchella esculenta and Trametes versicolor. Mantar Dergisi, 2019; 10(özel sayı): 28-33.
  • [21] Acay H. Yenilebilen Yabani Mantar Morchella esculenta (L.) Pers.’nın Besinsel Kalitesi ve Biyoaktif Özelliklerinin Değerlendirilmesi. Mantar Dergisi, 2018; 9(2): 95-105.
  • [22] Sadi G, Kaya A, Yalçın HA, Emsen B, Kocabaş A, Kartal Dİ, et al. Wild Edible Mushrooms from Turkey as Possible Anticancer Agents on HepG2 Cells Together with Their Antioxidant and Antimicrobial Properties. International Journal of Medicinal Mushrooms, 2016; 18(1): 83-95.
Toplam 22 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

İbrahim Türkekul 0000-0001-8241-0078

İsa Karaman 0000-0001-5663-8941

Hakan Işık 0000-0001-8241-0078

Yayımlanma Tarihi 18 Haziran 2020
Yayımlandığı Sayı Yıl 2020

Kaynak Göster

APA Türkekul, İ., Karaman, İ., & Işık, H. (2020). Tokat ve Yozgat Bölgelerinden Toplanan Bazı Yenilebilir Mantarların Antimikrobiyal Potansiyeli Üzerine Bir Araştırma. Türk Doğa Ve Fen Dergisi, 9(1), 125-130. https://doi.org/10.46810/tdfd.708818
AMA Türkekul İ, Karaman İ, Işık H. Tokat ve Yozgat Bölgelerinden Toplanan Bazı Yenilebilir Mantarların Antimikrobiyal Potansiyeli Üzerine Bir Araştırma. TDFD. Haziran 2020;9(1):125-130. doi:10.46810/tdfd.708818
Chicago Türkekul, İbrahim, İsa Karaman, ve Hakan Işık. “Tokat Ve Yozgat Bölgelerinden Toplanan Bazı Yenilebilir Mantarların Antimikrobiyal Potansiyeli Üzerine Bir Araştırma”. Türk Doğa Ve Fen Dergisi 9, sy. 1 (Haziran 2020): 125-30. https://doi.org/10.46810/tdfd.708818.
EndNote Türkekul İ, Karaman İ, Işık H (01 Haziran 2020) Tokat ve Yozgat Bölgelerinden Toplanan Bazı Yenilebilir Mantarların Antimikrobiyal Potansiyeli Üzerine Bir Araştırma. Türk Doğa ve Fen Dergisi 9 1 125–130.
IEEE İ. Türkekul, İ. Karaman, ve H. Işık, “Tokat ve Yozgat Bölgelerinden Toplanan Bazı Yenilebilir Mantarların Antimikrobiyal Potansiyeli Üzerine Bir Araştırma”, TDFD, c. 9, sy. 1, ss. 125–130, 2020, doi: 10.46810/tdfd.708818.
ISNAD Türkekul, İbrahim vd. “Tokat Ve Yozgat Bölgelerinden Toplanan Bazı Yenilebilir Mantarların Antimikrobiyal Potansiyeli Üzerine Bir Araştırma”. Türk Doğa ve Fen Dergisi 9/1 (Haziran 2020), 125-130. https://doi.org/10.46810/tdfd.708818.
JAMA Türkekul İ, Karaman İ, Işık H. Tokat ve Yozgat Bölgelerinden Toplanan Bazı Yenilebilir Mantarların Antimikrobiyal Potansiyeli Üzerine Bir Araştırma. TDFD. 2020;9:125–130.
MLA Türkekul, İbrahim vd. “Tokat Ve Yozgat Bölgelerinden Toplanan Bazı Yenilebilir Mantarların Antimikrobiyal Potansiyeli Üzerine Bir Araştırma”. Türk Doğa Ve Fen Dergisi, c. 9, sy. 1, 2020, ss. 125-30, doi:10.46810/tdfd.708818.
Vancouver Türkekul İ, Karaman İ, Işık H. Tokat ve Yozgat Bölgelerinden Toplanan Bazı Yenilebilir Mantarların Antimikrobiyal Potansiyeli Üzerine Bir Araştırma. TDFD. 2020;9(1):125-30.