Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Determination of Fatty Acid Composition of Some Fenugreek (Trigonella foenum-graecum L.) Genotypes Vegetative Parts and Seeds

Yıl 2021, , 1 - 5, 31.12.2021
https://doi.org/10.46810/tdfd.749222

Öz

This research was carried out in 2016-2017 under the ecological conditions of Kahramanmaras to determine the fatty acid composition of above ground parts and seeds of 18 different fenugreek genotypes. The experiment was set up in a Randomized Complete Block Design with three replications. According to the results of the study, the fatty acid components of the vegetative component of the fenugreek plant; arachidic acid 37.34-50.92%, linoleic acid 14.15-29.83%, palmitic acid 10.01-12.37%, butyric acid 3.42-9.28%, elaidic acid 2.15-11.14%, stearic acid 2.33-3.03% and oleic acid 0.20-0.51% ıt has been determined that it has changed. When the fatty acid components of fenugreek seeds are examined; It was found that linoleic acid ranged between 36.92-43.82%, linolenic acid 23.39-29.74%, oleic acid 12.79-19.27%, palmitic acid 9.77-13.68% and stearic acid 3.5-4.8%. In addition, it has been determined that the oil content of seeds varies between 3.08-5.34%.

Proje Numarası

2017/1-20YLS

Kaynakça

  • [1] Acharya SN, Thomas JE, Basu SK. Fenugreek: an “old world” crop for the “new world”. Biodiversity. 2006; 7:27-30.
  • [2] Gupta K, Thakral KK, Arora SK, Chowdhary ML. Structural carbohydrate and mineral contents of fenugreek seeds Indian Cocoa. Arecanut and Spices Journal. 1996; 20(4):1201-124.
  • [3] Żuk-Gołaszewska K, Wierzbowska J. Fenugreek: productivity, nutritional value and uses. Journal of Elementology. 2017; 22(3):1067-1080.
  • [4] Baldemir A, İlgün S. Geçmişte ve günümüzde çemen otunun kullanım alanları: Trıgonella foenum-graecum L. Lokman Hekim Journal. 2015; 5(1):1-4.
  • [5] Mir Z, Mir PS, Acharya SN, Zaman MS, Taylor WG, Mears GJ, Goonewardene LA. Comparison of alfalfa and fenugreek silages supplemented with barley grain on performance of growing steers. Canadian Journal of Animal Science. 1998; 78:343–349.
  • [6] Meghwal M, Goswami TK. A review on the functional properties, nutritional content, medicinal utilization and potential application of fenugreek. Journal Food Processing & Technology. 2012; 3:1-10.
  • [7] Kıralan M, Yorulmaz A, Çalıkoğlu E, Bayrak A. Çemen otu (Trigonella foenum-graecum L.) tohumunun yağ asitleri ve sterol bileşimi. Derim. 2017; 34(2):138-141
  • [8] Eseceli H, Değirmencioğlu A, Kahraman R. Omega yağ asitlerinin insan sağlığı yönünden önemi. Türkiye 9. Gıda Kongresi. Bolu; 2006.
  • [9] Gürcan Ü. Yağ Rafinasyonunda Oluşan Trans Yağ asitleri. Y. L. T. S. Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü. Konya; 2001.
  • [10] Das U. Essential fatty acids enhance free radical generation and lipid peroxidation toinduce apoptosis of tumor cells, Clinical Lipidology. 2011; 6(4):463-489.
  • [11] AOAC. Official method of analysis. Association of official analytical chemists 15th.edition, 1990. p.66-88.
  • [12] SAS. SAS Institute Inc., SAS/STAT User’s Guide, Version 8, SAS INSTITUTE Inc., Cary, NC. 1999.
  • [13] Al-Jasass FM, Al-Jasser MS. Chemical composition and fatty acid content of some spices and herbs under Saudi Arabia conditions. The Scientific World Journal. 2012; 1:1-5.
  • [14] Gökçe Z. Kahramanmaraş koşullarında ekim zamanlarının çemen'de (Trigonella foenum-graecum L.) verim ve kalite üzerine etkisi. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarla Bitkileri Anabilim Dalı, Yüksek Lisans; 2015.
  • [15] Özçelik ŞN, Şahin A. Çemen (Trigonella Foenum- Graecum L.) otunun ve tohumunun besin madde içerikleri ve ın vitro sindirilebilirliğinin belirlenmesi. Hayvan Bilimi ve Ürünleri Dergisi. 2018; 1(1): 25-35.
  • [16] Akbari S, Abdurahman NH, Yunus RM, Alara OR, Abayomi OO. Extraction, characterization and antioxidant activity of fenugreek (Trigonella-foenum graecum) seed oil. Materials Science for Energy Technologies. 2019; 2:349–355.

Bazı Çemen (Trigonella foenum-graecum L.) Genotiplerinin Vejetatif Aksam ve Tohumlarının Yağ Asit Komposizyonunun Belirlenmesi

Yıl 2021, , 1 - 5, 31.12.2021
https://doi.org/10.46810/tdfd.749222

Öz

Bu araştırma; 18 farklı çemen genotipinin vejetatif aksam ve tohumlarının yağ asit kompozisyonunu belirlemek üzere Kahramanmaraş ekolojik koşullarında 2016-2017 yılı içerisinde yürütülmüştür. Deneme tesadüf bloklar deneme desenine göre üç tekerrürlü olarak kurulmuştur. Çalışma sonuçlarına göre çemen bitkisinin vejetatif aksamının yağ asit bileşenleri; araşidik asit %37,34-50,92, linoleik asit %14,15-29,83, palmitik asit %10,01-12,37, bütirik asit %3,42-9,28, elaidik asit %2,15-11,14, stearik asit %2,33-3,03 ve oleik asit %0,20-0,51 arasında değiştiği belirlenmiştir. Çemen tohumlarının yağ asit bileşenleri ise; linolenik asit %36,92-43,82, gama linoleik asit %23,39-29,74, oleik asit %12,79-19,27, palmitik asit %9,77-13,68 ve stearik asit %3,5-4,8 arasında değiştiği saptanmıştır. Çalışmada çemen tohumların yağ oranı %3,01-5,34 arasında değiştiği tespit edilmiştir.

Destekleyen Kurum

BAP

Proje Numarası

2017/1-20YLS

Teşekkür

Bu çalışmanın vejetatif aksam yağ asit bileşenleri Fatma AKBAY’ ın Yüksek Lisans tezinden hazırlanmıştır ve çalışmanın vejetatif aksam yağ asitleri bileşenleri analizi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi 2017/1-20YLS no’lu proje ile desteklenmiştir.

Kaynakça

  • [1] Acharya SN, Thomas JE, Basu SK. Fenugreek: an “old world” crop for the “new world”. Biodiversity. 2006; 7:27-30.
  • [2] Gupta K, Thakral KK, Arora SK, Chowdhary ML. Structural carbohydrate and mineral contents of fenugreek seeds Indian Cocoa. Arecanut and Spices Journal. 1996; 20(4):1201-124.
  • [3] Żuk-Gołaszewska K, Wierzbowska J. Fenugreek: productivity, nutritional value and uses. Journal of Elementology. 2017; 22(3):1067-1080.
  • [4] Baldemir A, İlgün S. Geçmişte ve günümüzde çemen otunun kullanım alanları: Trıgonella foenum-graecum L. Lokman Hekim Journal. 2015; 5(1):1-4.
  • [5] Mir Z, Mir PS, Acharya SN, Zaman MS, Taylor WG, Mears GJ, Goonewardene LA. Comparison of alfalfa and fenugreek silages supplemented with barley grain on performance of growing steers. Canadian Journal of Animal Science. 1998; 78:343–349.
  • [6] Meghwal M, Goswami TK. A review on the functional properties, nutritional content, medicinal utilization and potential application of fenugreek. Journal Food Processing & Technology. 2012; 3:1-10.
  • [7] Kıralan M, Yorulmaz A, Çalıkoğlu E, Bayrak A. Çemen otu (Trigonella foenum-graecum L.) tohumunun yağ asitleri ve sterol bileşimi. Derim. 2017; 34(2):138-141
  • [8] Eseceli H, Değirmencioğlu A, Kahraman R. Omega yağ asitlerinin insan sağlığı yönünden önemi. Türkiye 9. Gıda Kongresi. Bolu; 2006.
  • [9] Gürcan Ü. Yağ Rafinasyonunda Oluşan Trans Yağ asitleri. Y. L. T. S. Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü. Konya; 2001.
  • [10] Das U. Essential fatty acids enhance free radical generation and lipid peroxidation toinduce apoptosis of tumor cells, Clinical Lipidology. 2011; 6(4):463-489.
  • [11] AOAC. Official method of analysis. Association of official analytical chemists 15th.edition, 1990. p.66-88.
  • [12] SAS. SAS Institute Inc., SAS/STAT User’s Guide, Version 8, SAS INSTITUTE Inc., Cary, NC. 1999.
  • [13] Al-Jasass FM, Al-Jasser MS. Chemical composition and fatty acid content of some spices and herbs under Saudi Arabia conditions. The Scientific World Journal. 2012; 1:1-5.
  • [14] Gökçe Z. Kahramanmaraş koşullarında ekim zamanlarının çemen'de (Trigonella foenum-graecum L.) verim ve kalite üzerine etkisi. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarla Bitkileri Anabilim Dalı, Yüksek Lisans; 2015.
  • [15] Özçelik ŞN, Şahin A. Çemen (Trigonella Foenum- Graecum L.) otunun ve tohumunun besin madde içerikleri ve ın vitro sindirilebilirliğinin belirlenmesi. Hayvan Bilimi ve Ürünleri Dergisi. 2018; 1(1): 25-35.
  • [16] Akbari S, Abdurahman NH, Yunus RM, Alara OR, Abayomi OO. Extraction, characterization and antioxidant activity of fenugreek (Trigonella-foenum graecum) seed oil. Materials Science for Energy Technologies. 2019; 2:349–355.
Toplam 16 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Fatma Akbay 0000-0002-0156-9974

Adem Erol 0000-0002-3381-8402

Proje Numarası 2017/1-20YLS
Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021

Kaynak Göster

APA Akbay, F., & Erol, A. (2021). Bazı Çemen (Trigonella foenum-graecum L.) Genotiplerinin Vejetatif Aksam ve Tohumlarının Yağ Asit Komposizyonunun Belirlenmesi. Türk Doğa Ve Fen Dergisi, 10(2), 1-5. https://doi.org/10.46810/tdfd.749222
AMA Akbay F, Erol A. Bazı Çemen (Trigonella foenum-graecum L.) Genotiplerinin Vejetatif Aksam ve Tohumlarının Yağ Asit Komposizyonunun Belirlenmesi. TDFD. Aralık 2021;10(2):1-5. doi:10.46810/tdfd.749222
Chicago Akbay, Fatma, ve Adem Erol. “Bazı Çemen (Trigonella Foenum-Graecum L.) Genotiplerinin Vejetatif Aksam Ve Tohumlarının Yağ Asit Komposizyonunun Belirlenmesi”. Türk Doğa Ve Fen Dergisi 10, sy. 2 (Aralık 2021): 1-5. https://doi.org/10.46810/tdfd.749222.
EndNote Akbay F, Erol A (01 Aralık 2021) Bazı Çemen (Trigonella foenum-graecum L.) Genotiplerinin Vejetatif Aksam ve Tohumlarının Yağ Asit Komposizyonunun Belirlenmesi. Türk Doğa ve Fen Dergisi 10 2 1–5.
IEEE F. Akbay ve A. Erol, “Bazı Çemen (Trigonella foenum-graecum L.) Genotiplerinin Vejetatif Aksam ve Tohumlarının Yağ Asit Komposizyonunun Belirlenmesi”, TDFD, c. 10, sy. 2, ss. 1–5, 2021, doi: 10.46810/tdfd.749222.
ISNAD Akbay, Fatma - Erol, Adem. “Bazı Çemen (Trigonella Foenum-Graecum L.) Genotiplerinin Vejetatif Aksam Ve Tohumlarının Yağ Asit Komposizyonunun Belirlenmesi”. Türk Doğa ve Fen Dergisi 10/2 (Aralık 2021), 1-5. https://doi.org/10.46810/tdfd.749222.
JAMA Akbay F, Erol A. Bazı Çemen (Trigonella foenum-graecum L.) Genotiplerinin Vejetatif Aksam ve Tohumlarının Yağ Asit Komposizyonunun Belirlenmesi. TDFD. 2021;10:1–5.
MLA Akbay, Fatma ve Adem Erol. “Bazı Çemen (Trigonella Foenum-Graecum L.) Genotiplerinin Vejetatif Aksam Ve Tohumlarının Yağ Asit Komposizyonunun Belirlenmesi”. Türk Doğa Ve Fen Dergisi, c. 10, sy. 2, 2021, ss. 1-5, doi:10.46810/tdfd.749222.
Vancouver Akbay F, Erol A. Bazı Çemen (Trigonella foenum-graecum L.) Genotiplerinin Vejetatif Aksam ve Tohumlarının Yağ Asit Komposizyonunun Belirlenmesi. TDFD. 2021;10(2):1-5.