Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Iğdır ve Yöresinde Üretilen Balların Bazı Fizikokimyasal Özelliklerinin Belirlenmesi

Yıl 2020, , 51 - 57, 23.10.2020
https://doi.org/10.46810/tdfd.761654

Öz

Bal insanlık için önemli bir gıda maddesidir. Bal üretimi bakımından en uygun ülkelerden biri olan Türkiye, Dünya’da Çin’den sonra ikinci, Avrupada ise birinci sıradadır.
Bu çalışmada, Iğdır ve yöresinde (Kağızman, Tuzluca, Aralık) üretilen süzme çiçek ballarının bazı fizikokimyasal özellikleri belirlenmiştir. Araştırmada 30 adet süzme çiçek balı kullanılmıştır. Analiz edilen süzme çiçek ballarında briks, nem miktarı, asitlik, hidroksimetilfurfural, glukoz ve fruktoz analizleri yapılmıştır.
Araştırma sonucunda ortalama fizikokimyasal değerler; Brix % 83.30 ± 0.97, Nem miktarı % 15.06 ± 0.75, Asitlik 22.64 meq/kg ± 4.16, pH 4.33 ± 0.25, iletkenlik 0.17 mS/cm ± 0.15, Hidroksimetilfurfural 39.85 mg/kg ± 30.41, Fruktoz % 38.62 ± 2.36, Glukoz % 32.46 ± 2.24, Fruktoz / Glukoz oranı 1.20 ± 0.10 ve Glukoz + Fruktoz miktarı % 71.09 ± 3.66 şeklinde bulunmuştur. Bu ortalama sonuçlar, Iğdır ve yöresinde üretilen süzme çiçek ballarının Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliği kriterlerine (2012) uygun olduğunu göstermiştir.

Destekleyen Kurum

Iğdır Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi

Proje Numarası

2013-FBE-L05

Teşekkür

Bu araştırma projesine (2013-FBE-L05) destek veren Iğdır Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimine ve personellerine teşekkür ederiz.

Kaynakça

  • [1] . Anonim. 2011. Türk Gıda Kodeksi Bulaşanlar Yönetmeliği. Resmi Gazete. 29.12.2011-28157. [2]. Mortaş, M., Yazıcı, F., Dervişoğlu, M., 2011. Balın Samsun ve Karadenizdeki Yeri. Samsun Sempozyumu 2011. Samsun.
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Mühendislik
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Bayram Yurt 0000-0001-5447-1586

Proje Numarası 2013-FBE-L05
Yayımlanma Tarihi 23 Ekim 2020
Yayımlandığı Sayı Yıl 2020

Kaynak Göster

APA Yurt, B. (2020). Iğdır ve Yöresinde Üretilen Balların Bazı Fizikokimyasal Özelliklerinin Belirlenmesi. Türk Doğa Ve Fen Dergisi, 9(Özel Sayı), 51-57. https://doi.org/10.46810/tdfd.761654
AMA Yurt B. Iğdır ve Yöresinde Üretilen Balların Bazı Fizikokimyasal Özelliklerinin Belirlenmesi. TDFD. Ekim 2020;9(Özel Sayı):51-57. doi:10.46810/tdfd.761654
Chicago Yurt, Bayram. “Iğdır Ve Yöresinde Üretilen Balların Bazı Fizikokimyasal Özelliklerinin Belirlenmesi”. Türk Doğa Ve Fen Dergisi 9, sy. Özel Sayı (Ekim 2020): 51-57. https://doi.org/10.46810/tdfd.761654.
EndNote Yurt B (01 Ekim 2020) Iğdır ve Yöresinde Üretilen Balların Bazı Fizikokimyasal Özelliklerinin Belirlenmesi. Türk Doğa ve Fen Dergisi 9 Özel Sayı 51–57.
IEEE B. Yurt, “Iğdır ve Yöresinde Üretilen Balların Bazı Fizikokimyasal Özelliklerinin Belirlenmesi”, TDFD, c. 9, sy. Özel Sayı, ss. 51–57, 2020, doi: 10.46810/tdfd.761654.
ISNAD Yurt, Bayram. “Iğdır Ve Yöresinde Üretilen Balların Bazı Fizikokimyasal Özelliklerinin Belirlenmesi”. Türk Doğa ve Fen Dergisi 9/Özel Sayı (Ekim 2020), 51-57. https://doi.org/10.46810/tdfd.761654.
JAMA Yurt B. Iğdır ve Yöresinde Üretilen Balların Bazı Fizikokimyasal Özelliklerinin Belirlenmesi. TDFD. 2020;9:51–57.
MLA Yurt, Bayram. “Iğdır Ve Yöresinde Üretilen Balların Bazı Fizikokimyasal Özelliklerinin Belirlenmesi”. Türk Doğa Ve Fen Dergisi, c. 9, sy. Özel Sayı, 2020, ss. 51-57, doi:10.46810/tdfd.761654.
Vancouver Yurt B. Iğdır ve Yöresinde Üretilen Balların Bazı Fizikokimyasal Özelliklerinin Belirlenmesi. TDFD. 2020;9(Özel Sayı):51-7.