Presidency of the Council of Higher Education, Presidency of Turkey Strategy and Budget, coordinated by The Scientific Research Projects Coordination Unit of Bingöl University
Project Number: 2017K124000-BÜBAP and PİKOM-Arı.2019.012/ BÜ-THBKP-ARI
The authors gratefully acknowledge the financial support from the Presidency of the Council of Higher Education, Presidency of Turkey Strategy and Budget, coordinated by The Scientific Research Projects Coordination Unit of Bingöl University (Project Number: 2017K124000-BÜBAP and PİKOM-Arı.2019.012/ BÜ-THBKP-ARI). The authors also thank Bingöl University, the Center of Research and Application Center for their contributions.
Çalışmada Bingöl Propolis izolatlarını biyolojik aktivitesi ve kimyasal bileşimi araştırılmıştır. Propolisin etanol izolatı (Eİ), hekzan izolatı (Hİ) ve uçucu yağ izolatı (UYİ) ham propolisten hazırlanmıştır. İzolatların lipofilik ve uçucu organik bileşenleri Gaz Kromatografisi- Kütle Spektrometresi (GC-MS) ile analiz edilmiştir. Bingöl Propolis izolatları Staphylococcus aureus (ATCC 25923), Bacillus cereus (NRRL-B-3711) Escherichia coli (ATCC 25922), Salmonella enterica subsp. enterica serovar Typhimurium (ATCC 14028) referans patojen bakteri suşlarına karşı antimikrobiyal aktivite gösterirken, test edilen tüm propolis izolatlarına en duyarlı bakteri B. Cereus olduğu gözlenmiştir. Eİ izolatının diğer izolatlara kıyasla en yüksek antimikrobiyal ve antioksidan aktivite gösterdiği belirlenmiştir. Bingöl propolisinin lipofilik ve uçucu yağ izolatlarında biyoaktif bileşen varlığının, propolisin biyolojik aktivitesine katkıda bulunduğu değerlendirilmiştir. Çalışma kapsamında elde edilen Bingöl propolisi (Eİ ve UYİ) izolatlarının gıda sistemlerinde doğal koruyucular olarak kullanılabilme potansiyeline sahip olduğu belirlenmiştir.
Project Number: 2017K124000-BÜBAP and PİKOM-Arı.2019.012/ BÜ-THBKP-ARI
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Proje Numarası | Project Number: 2017K124000-BÜBAP and PİKOM-Arı.2019.012/ BÜ-THBKP-ARI |
Yayımlanma Tarihi | 23 Ekim 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.