Bu araştırmada, farklı sıcaklık dereceleri ve
sürelerinin kerevit (A. leptodactylus)
filetolarındaki vitamin E, vitamin C ve lipid peroksidasyon seviyesi
(malondialdehit-MDA) üzerine olan etkisi araştırıldı. Bunun için kerevit
filetoları +4 °C, -12 °C
ve -18°C’lerde muhafaza edildi. Çalışmada abdomen filetolarındaki analizler, +4
°C’de 0., 1., 3., 6., 9. ve 12. günlerde, -12 °C ve -18 °C’lerde ise 0, 2., 4.,
6., 8., 10., 12. ve 17. haftalarda yapıldı. Analizlerin yapımında yüksek
performanslı sıvı kromatografisi kullanıldı. Elde edilen verilerin
istatistiksel analizleri sonucunda; vitamin E ve C miktarındaki azalmanın ve
MDA miktarındaki yükselmenin +4 °C, -12 °C ve -18 °C’de süreye bağlı olarak
artarak meydana geldiği (her biri için p˂0,001)
belirlendi. Ayrıca çalışmada meydana gelen bu değişimin -18 °C ve -12 °C’ göre
+4 °C’de, -18 °C’ ye göre ise -12 °C’de daha fazla olduğu tespit edildi.
In this investigation, it was aimed to determine the
effects of various storage temperatures and periods on vitamin E, C and lipid
peroxidation (malondialdehit-MDA) levels
of fillets of A. leptodactylus. For
this purpose, freshwater crayfish samples (A.
leptodactylus) were stored at +4 °C, -12 °C and -18 °C. In this study, the
analysis in abdomen fillets were made in 0, 1, 3, 6, 9, 12 days at +4 °C and 0, 2, 4, 6, 8, 10, 12 and 17 weeks at -12 °C
and -18 °C.
High
performance liquid chromatography was used in the construction of the analyses.
In a result of the statistical analysis of the obtained parameters was
determined that it occurred depending on the time that the levels of
vitamin E, C decreased and the level of MDA
increased (p˂0,001 for each one). Moreover, It was
found that this changes in the study were more higher at + 4 ° C according to
-18 ° C and -12 ° C and at -12 ° C according to -18 °C.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 16 Aralık 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 6 Sayı: 2 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.