Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Kerevit (Astacus leptodactylus Esch. 1823) filetolarındaki vitamin E, C ve lipid peroksidasyon seviyesi üzerine farklı muhafaza sıcaklığı ve sürelerinin etkisi

Yıl 2017, Cilt: 6 Sayı: 2, 57 - 61, 16.12.2017

Öz



Bu araştırmada, farklı sıcaklık dereceleri ve
sürelerinin kerevit (A. leptodactylus)
filetolarındaki vitamin E, vitamin C ve lipid peroksidasyon seviyesi
(malondialdehit-MDA) üzerine olan etkisi araştırıldı. Bunun için kerevit
filetoları +4 °C, -12 °C
ve -18°C’lerde muhafaza edildi. Çalışmada abdomen filetolarındaki analizler, +4
°C’de 0., 1., 3., 6., 9. ve 12. günlerde, -12 °C ve -18 °C’lerde ise 0, 2., 4.,
6., 8., 10., 12. ve 17. haftalarda yapıldı. Analizlerin yapımında yüksek
performanslı sıvı kromatografisi kullanıldı. Elde edilen verilerin
istatistiksel analizleri sonucunda; vitamin E ve C miktarındaki azalmanın ve
MDA miktarındaki yükselmenin +4 °C, -12 °C ve -18 °C’de süreye bağlı olarak
artarak meydana geldiği (her biri için p˂0,001)
belirlendi. Ayrıca çalışmada meydana gelen bu değişimin -18 °C ve -12 °C’ göre
+4 °C’de, -18 °C’ ye göre ise -12 °C’de daha fazla olduğu tespit edildi.

Kaynakça

  • [1] Kumlu, M., Karides, istakoz ve midye yetiştiriciliği. Çukurova Üniv. Su Ürün. Fak. Yayınları No:6, 2001.
  • [2] Mazlum. Y. ve Yılmaz, E., Kerevitlerin biyolojisi ve yetiştiriciliği. Mustafa Kemal Üniv. Yayınları No:34, 2002.
  • [3] Diler, Ö., Tatlısu istakozu üretimi. Nobel Yayınevi, No: 530, 2013.
  • [4] Barim, O. ve Karatepe, M., The effects of pollution on the vitamins A, E, C, beta-carotene contents and oxidative stress of the freshwater crayfish, Astacus leptodactylus. Ecotox. Env. Saf., 73, 138–142. 2010.
  • [5] Tappel, A.L., Vitamin E. In: The Vitamins, (Combs, G.F., eds), Academic Press, , 189-223, 1998.
  • [6] Aksoy M., Beslenme biyokimyası. Hatiboğlu Yayınları No:126, 2000.
  • [7] Winston, G.W., Giulio, R.T.D., Prooxidant and antioxidant mechanisms in aquatic organisms, Aqua. Toxc. A, 19, 137-161, 1991.
  • [8] Hamre K., Metabolism, interactions, requirements and functions of vitamin E in fish. Aqua. Nutr.,, 17, 98-115, 2011.
  • [9] Ayala, A., Munoz, M.F., Argüelles, S., Lipid Peroxidation: Production, metabolism, and signaling mechanisms of malondialdehyde and 4-Hydroxy-0-Nonenal. Hindawi Publishing Corporation Oxidative Medicine and Cellular Longevity, Article ID 360438, http://dx.doi.org/10.1155/2014/360438., 2014.
  • [10] Gatlinn III, D.M., Bai, S.C., Erickson, M.N., Effects of dietary vitamin E and synthetic antioxidants on composition and storage quality of channel catfish, Ictalurus punctatus. Aquaculture, 106, 323-332, 1992.
  • [11] Pirini, M., Gatta, P.P., Test, S., Trigari, G., Monetti, P.G., Effect of refrigerated storage on muscle lipid quality of sea bass (Dicentrarchus labrax) fed on diets containing diferent levels of vitamin E. Food Chem., 68:289-293, 2000.
  • [12] Taşkaya, L., Çaklı, Ş., Çelik, U., A study on the quality changes of cultured gilthead seabream (Sparus aurata L., 1758) and eabass (Dicentrarchus labrax L., 1758) under the market conditions. E.U. J. of Fish. and Aqua. Sci., 20: 313-320, 2003.
  • [13] Dwyer, S.P.O., Beirne, D.O., Eidhin, D.N., Kennedy, B.T.O., Effects of sodium caseinate concentration and storage conditions on the oxidative stability of oil-in-water emulsions. Food Chem., 138:1145-1152, 2013.
  • [14] Timm-Heinrich, M., Eymard, S., Baron, C.P., Nielsen, H.H., Jacobsen, C., Oxidative changes during ice storage of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) fed different ratios of marine and vegetable feed ingredients. Food Chem., 136: 1220-1230, 2013.
  • [15] Arslan, A., Nazıroğlu, M., Gönülalan, Z., Sarıgöl, C., Aksakal, M., Effects of various storage temperature and storage time on vitamin E levels of fish muscle. Tr. J. of Vet. and Animal Sci., 21:211-214, 1997.
  • [16] Yanar, M., Çelik, M., Yanar, Y., Kumlu, M., Carotenoid pigments stabilization in the filet of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) during frozen storage.Tr. J. of Biology, 22:61-65, 1998.
  • [17] Miller, K.W,. Lorr, N.A., Yang, C.S., Simultaneous determination of plasma retinol α- tocopherol, lycopere, α-carotene, and β-carotene by high performance liquid chromatography. Anal. Biochem., 138: 340-345, 1984.
  • [18] Cerhata D, Bauerova A, Ginter E. Determination of ascorbic acid in blood serum using high performance liquid chromatography and its correlation with spectrofotometric (colorometric) determination. Caska-Slov-Farm., 43: 166-168, 1994.
  • [19] Karatepe, M., Simultaneous determination of ascorbic acid and free malondialdehyde in human serum by HPLC/UV. LC-GC North America, 22(4); 362-365, 2004.
  • [20] Harlıoğlu, M.M., Köprücü, K., An investigations on the vitamin A2, C, E and β-carotene of freshwater crayfish, Astacus leptodactylus Eschscholtz, Fırat Üniv., Fen ve Müh. Bil. Dergisi, 12 (2), 277-281, 2000.
  • [21] National Research Council., Nutrient requirement of coldwater fishes. National Academy Press, third printing, Washington D.C., No:16, 1990.
  • [22] Granroth, B., Mustranta, A., Bostrom, H., Vitamin E in baltic herring and sprat and the effect of storage after freezing on vitamin E in baltic herring. Fisnk-Palstidkrift, 11:473-474, 1977.
  • [23] Nettleton, A.J., Exler, J., Nutrients in wild and farmed and shellfish. J. of Food Sci., 57(2), 257-260, 1992.
  • [24] Munasınghe, D.M.S., Ohkubo, T., Sakai, T., The lipid peroxidation induced changes of protein in refrigerated yellowtail minced meat. Fish. Sci., 71:462-464, 2005.
  • [25] Yıldırımkaya, M., Özet biyokimya, Nobel Yayınları ISBN: 975-567-024-6, 2003.
  • [26] Buettner, G.R., The peeking order of free radicals and antioxidants: lipd peroxidation, alpha-tocopherol, and ascorbate, Arch. Biochem. Biophys., 300, 535-543, 1993.
  • [27] Sies, H., Stahl,, W., Vitamins E and C, β-carotene, and other carotenoids as antioxidants1-3, Am. J. Clin. Nutr., 62, 1315-1321, 1995.
  • [28] Ahsan, H., Ahad, A., Iqbal, J. and Siddiqui, W.A., Pharmacological potential of tocotrienols: a review, Nutrition & Metabolism, 11, 1-52. 2014.
  • [29] Szent-Györgyi, A., Vitamin C. In: The Vitamins, (Combs, G.F., eds), Academic Press, 245-310, 1998.
  • [30] Benzie, F.F., Evolution of antioxidant defence mechanisms, Eur. J. Nutr., 39, 53-61, 2000.
  • [31] Pisoschi, A.M., Po, A., The role of antioxidants in the chemistry of oxidative stress: a review, Europ. J. of Med. Chem., 97, 55-74, 2015.
  • [32] Seifried,. H.E., Anderson, D.E., Fisher, E.I. Milner, J.A.A., Review of the interaction among dietary antioxidants and reactive oxiygen species, J. of Nutr. Biochem., 18, 567-579, 2007.

Effects of different storage temperature and time on vitamin E, C and lipid peroxidation levels of freshwater crayfish (Astacus leptodactylus, ESCH., 1823) fillets

Yıl 2017, Cilt: 6 Sayı: 2, 57 - 61, 16.12.2017

Öz



In this investigation, it was aimed to determine the
effects of various storage temperatures and periods on vitamin E, C and lipid
peroxidation (malondialdehit-MDA)  levels
of fillets of A. leptodactylus. For
this purpose, freshwater crayfish samples (A.
leptodactylus
) were stored at +4 °C, -12 °C and -18 °C. In this study, the
analysis in abdomen fillets were made in 0, 1, 3, 6, 9, 12 days at +4 °C and  0, 2, 4, 6, 8, 10, 12 and 17 weeks at -12 °C
and -18 °C.
High
performance liquid chromatography was used in the construction of the analyses.
In a result of the statistical analysis of the obtained parameters was
determined that it occurred depending on the time
that  the levels of
vitamin E, C decreased and the level of MDA
increased (
p˂0,001 for each one). Moreover, It was
found that this changes in the study were more higher at + 4 ° C according to
-18 ° C and -12 ° C and at -12 ° C according to -18 °C.

Kaynakça

  • [1] Kumlu, M., Karides, istakoz ve midye yetiştiriciliği. Çukurova Üniv. Su Ürün. Fak. Yayınları No:6, 2001.
  • [2] Mazlum. Y. ve Yılmaz, E., Kerevitlerin biyolojisi ve yetiştiriciliği. Mustafa Kemal Üniv. Yayınları No:34, 2002.
  • [3] Diler, Ö., Tatlısu istakozu üretimi. Nobel Yayınevi, No: 530, 2013.
  • [4] Barim, O. ve Karatepe, M., The effects of pollution on the vitamins A, E, C, beta-carotene contents and oxidative stress of the freshwater crayfish, Astacus leptodactylus. Ecotox. Env. Saf., 73, 138–142. 2010.
  • [5] Tappel, A.L., Vitamin E. In: The Vitamins, (Combs, G.F., eds), Academic Press, , 189-223, 1998.
  • [6] Aksoy M., Beslenme biyokimyası. Hatiboğlu Yayınları No:126, 2000.
  • [7] Winston, G.W., Giulio, R.T.D., Prooxidant and antioxidant mechanisms in aquatic organisms, Aqua. Toxc. A, 19, 137-161, 1991.
  • [8] Hamre K., Metabolism, interactions, requirements and functions of vitamin E in fish. Aqua. Nutr.,, 17, 98-115, 2011.
  • [9] Ayala, A., Munoz, M.F., Argüelles, S., Lipid Peroxidation: Production, metabolism, and signaling mechanisms of malondialdehyde and 4-Hydroxy-0-Nonenal. Hindawi Publishing Corporation Oxidative Medicine and Cellular Longevity, Article ID 360438, http://dx.doi.org/10.1155/2014/360438., 2014.
  • [10] Gatlinn III, D.M., Bai, S.C., Erickson, M.N., Effects of dietary vitamin E and synthetic antioxidants on composition and storage quality of channel catfish, Ictalurus punctatus. Aquaculture, 106, 323-332, 1992.
  • [11] Pirini, M., Gatta, P.P., Test, S., Trigari, G., Monetti, P.G., Effect of refrigerated storage on muscle lipid quality of sea bass (Dicentrarchus labrax) fed on diets containing diferent levels of vitamin E. Food Chem., 68:289-293, 2000.
  • [12] Taşkaya, L., Çaklı, Ş., Çelik, U., A study on the quality changes of cultured gilthead seabream (Sparus aurata L., 1758) and eabass (Dicentrarchus labrax L., 1758) under the market conditions. E.U. J. of Fish. and Aqua. Sci., 20: 313-320, 2003.
  • [13] Dwyer, S.P.O., Beirne, D.O., Eidhin, D.N., Kennedy, B.T.O., Effects of sodium caseinate concentration and storage conditions on the oxidative stability of oil-in-water emulsions. Food Chem., 138:1145-1152, 2013.
  • [14] Timm-Heinrich, M., Eymard, S., Baron, C.P., Nielsen, H.H., Jacobsen, C., Oxidative changes during ice storage of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) fed different ratios of marine and vegetable feed ingredients. Food Chem., 136: 1220-1230, 2013.
  • [15] Arslan, A., Nazıroğlu, M., Gönülalan, Z., Sarıgöl, C., Aksakal, M., Effects of various storage temperature and storage time on vitamin E levels of fish muscle. Tr. J. of Vet. and Animal Sci., 21:211-214, 1997.
  • [16] Yanar, M., Çelik, M., Yanar, Y., Kumlu, M., Carotenoid pigments stabilization in the filet of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) during frozen storage.Tr. J. of Biology, 22:61-65, 1998.
  • [17] Miller, K.W,. Lorr, N.A., Yang, C.S., Simultaneous determination of plasma retinol α- tocopherol, lycopere, α-carotene, and β-carotene by high performance liquid chromatography. Anal. Biochem., 138: 340-345, 1984.
  • [18] Cerhata D, Bauerova A, Ginter E. Determination of ascorbic acid in blood serum using high performance liquid chromatography and its correlation with spectrofotometric (colorometric) determination. Caska-Slov-Farm., 43: 166-168, 1994.
  • [19] Karatepe, M., Simultaneous determination of ascorbic acid and free malondialdehyde in human serum by HPLC/UV. LC-GC North America, 22(4); 362-365, 2004.
  • [20] Harlıoğlu, M.M., Köprücü, K., An investigations on the vitamin A2, C, E and β-carotene of freshwater crayfish, Astacus leptodactylus Eschscholtz, Fırat Üniv., Fen ve Müh. Bil. Dergisi, 12 (2), 277-281, 2000.
  • [21] National Research Council., Nutrient requirement of coldwater fishes. National Academy Press, third printing, Washington D.C., No:16, 1990.
  • [22] Granroth, B., Mustranta, A., Bostrom, H., Vitamin E in baltic herring and sprat and the effect of storage after freezing on vitamin E in baltic herring. Fisnk-Palstidkrift, 11:473-474, 1977.
  • [23] Nettleton, A.J., Exler, J., Nutrients in wild and farmed and shellfish. J. of Food Sci., 57(2), 257-260, 1992.
  • [24] Munasınghe, D.M.S., Ohkubo, T., Sakai, T., The lipid peroxidation induced changes of protein in refrigerated yellowtail minced meat. Fish. Sci., 71:462-464, 2005.
  • [25] Yıldırımkaya, M., Özet biyokimya, Nobel Yayınları ISBN: 975-567-024-6, 2003.
  • [26] Buettner, G.R., The peeking order of free radicals and antioxidants: lipd peroxidation, alpha-tocopherol, and ascorbate, Arch. Biochem. Biophys., 300, 535-543, 1993.
  • [27] Sies, H., Stahl,, W., Vitamins E and C, β-carotene, and other carotenoids as antioxidants1-3, Am. J. Clin. Nutr., 62, 1315-1321, 1995.
  • [28] Ahsan, H., Ahad, A., Iqbal, J. and Siddiqui, W.A., Pharmacological potential of tocotrienols: a review, Nutrition & Metabolism, 11, 1-52. 2014.
  • [29] Szent-Györgyi, A., Vitamin C. In: The Vitamins, (Combs, G.F., eds), Academic Press, 245-310, 1998.
  • [30] Benzie, F.F., Evolution of antioxidant defence mechanisms, Eur. J. Nutr., 39, 53-61, 2000.
  • [31] Pisoschi, A.M., Po, A., The role of antioxidants in the chemistry of oxidative stress: a review, Europ. J. of Med. Chem., 97, 55-74, 2015.
  • [32] Seifried,. H.E., Anderson, D.E., Fisher, E.I. Milner, J.A.A., Review of the interaction among dietary antioxidants and reactive oxiygen species, J. of Nutr. Biochem., 18, 567-579, 2007.
Toplam 32 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Mühendislik
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Özden Barım-öz

Sibel Köprücü

Hülya Şahin Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 16 Aralık 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 6 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Barım-öz, Ö., Köprücü, S., & Şahin, H. (2017). Kerevit (Astacus leptodactylus Esch. 1823) filetolarındaki vitamin E, C ve lipid peroksidasyon seviyesi üzerine farklı muhafaza sıcaklığı ve sürelerinin etkisi. Türk Doğa Ve Fen Dergisi, 6(2), 57-61.
AMA Barım-öz Ö, Köprücü S, Şahin H. Kerevit (Astacus leptodactylus Esch. 1823) filetolarındaki vitamin E, C ve lipid peroksidasyon seviyesi üzerine farklı muhafaza sıcaklığı ve sürelerinin etkisi. TDFD. Aralık 2017;6(2):57-61.
Chicago Barım-öz, Özden, Sibel Köprücü, ve Hülya Şahin. “Kerevit (Astacus Leptodactylus Esch. 1823) filetolarındaki Vitamin E, C Ve Lipid Peroksidasyon Seviyesi üzerine Farklı Muhafaza sıcaklığı Ve sürelerinin Etkisi”. Türk Doğa Ve Fen Dergisi 6, sy. 2 (Aralık 2017): 57-61.
EndNote Barım-öz Ö, Köprücü S, Şahin H (01 Aralık 2017) Kerevit (Astacus leptodactylus Esch. 1823) filetolarındaki vitamin E, C ve lipid peroksidasyon seviyesi üzerine farklı muhafaza sıcaklığı ve sürelerinin etkisi. Türk Doğa ve Fen Dergisi 6 2 57–61.
IEEE Ö. Barım-öz, S. Köprücü, ve H. Şahin, “Kerevit (Astacus leptodactylus Esch. 1823) filetolarındaki vitamin E, C ve lipid peroksidasyon seviyesi üzerine farklı muhafaza sıcaklığı ve sürelerinin etkisi”, TDFD, c. 6, sy. 2, ss. 57–61, 2017.
ISNAD Barım-öz, Özden vd. “Kerevit (Astacus Leptodactylus Esch. 1823) filetolarındaki Vitamin E, C Ve Lipid Peroksidasyon Seviyesi üzerine Farklı Muhafaza sıcaklığı Ve sürelerinin Etkisi”. Türk Doğa ve Fen Dergisi 6/2 (Aralık 2017), 57-61.
JAMA Barım-öz Ö, Köprücü S, Şahin H. Kerevit (Astacus leptodactylus Esch. 1823) filetolarındaki vitamin E, C ve lipid peroksidasyon seviyesi üzerine farklı muhafaza sıcaklığı ve sürelerinin etkisi. TDFD. 2017;6:57–61.
MLA Barım-öz, Özden vd. “Kerevit (Astacus Leptodactylus Esch. 1823) filetolarındaki Vitamin E, C Ve Lipid Peroksidasyon Seviyesi üzerine Farklı Muhafaza sıcaklığı Ve sürelerinin Etkisi”. Türk Doğa Ve Fen Dergisi, c. 6, sy. 2, 2017, ss. 57-61.
Vancouver Barım-öz Ö, Köprücü S, Şahin H. Kerevit (Astacus leptodactylus Esch. 1823) filetolarındaki vitamin E, C ve lipid peroksidasyon seviyesi üzerine farklı muhafaza sıcaklığı ve sürelerinin etkisi. TDFD. 2017;6(2):57-61.