Bu
çalışmada; gıda katkı maddesi Tartrazin’in Allium
cepa L. hücrelerinde meydana getirdiği fizyolojik, anatomik ve sitogenetik
etkiler araştırılmıştır. Fizyolojik parametreler olarak çimlenme yüzdesi, kök
uzunluğu ve ağırlık artışı; sitogenetik parametreler olarak kromozom hasarlar,
mikronukleus (MN) ve mitotik indeks (MI) sıklığı; anatomik parametreler olarak ise anatomik hasarlar incelenmiştir. Uygulama
grubundaki tohumlar 50, 100 ve 200 ppm dozunda Tartrazin ile 72 saat süresince
muamele edilmiş ve elde edilen veriler istatistiksel olarak
değerlendirilmiştir. Sonuç olarak, kontrol grubuyla karşılaştırıldığında çimlenme
yüzdesi, kök uzunluğu, ağırlık artışı, kromozom anormallikler, MI ve MN sıklığı
ile kök anatomisinde önemli değişimler saptanmıştır. Tartrazin’in tüm uygulama
gruplarında doza bağlı olarak çimlenme yüzdesi, kök uzunluğu, ağırlık artışı ve
MI’i azaltığı; kromozom anormallikleri, MN sayısı ve anatomik hasarları ise
arttırdığı tespit ediliştir. Yapılan mikroskobik incelemeler sonucunda, Tartrazin
uygulamasının A. cepa L. kök ucu
hücrelerinde fragment, yapışkan kromozom, kromozom köprüsü, kromatinin eşit
olmayan dağılımı ve C- mitoz şeklinde kromozomal hasarların oluşumunu teşvik
ettiği görülmüştür. Ayrıca, Tartrazin uygulaması kök ucu hücrelerinde
yassılaşmış hücre çekirdeği, korteks hücrelerinde bazı maddelerin birikimi,
hücre deformasyonu, belirgin olmayan iletim doku, nekroz ve korteks hücre
çeperlerinde kalınlaşma şeklinde anatomik hasarların oluşumuna da sebep
olmuştur.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 7 Sayı: 2 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.