The research was carried out to determine the quality characteristics and macro-micro nutrient content of the forage pea and forage broad bean (whole plant, leaf, stem and branch) grown in the field of research and application in Kahramanmaraş Sütçü İmam University, Faculty of Agriculture. The experimental design was arranged as Split Plots in Randomized Complete Blocks with three replications in the 2017-2018 growing season. According to the research results; the highest dry matter, crude protein and crude ash ratio was determined in the leaf part of the plants. It is determined that the forage pea plant is rich in terms of dry matter and crude protein content and the forage broad bean in terms of crude ash content. In the study, it was determined that there was a significant difference between Al, B, Ca, Cd, Co, Cr, Cu, Fe, K, Mg, Mn, Na, Ni, P, Pb and Zn elements, cultivars and cultivar x plant parts. Average values of cultivar x plant parts interaction has been determined to vary between respectively; 161-251 ppm, 13.1-15.7 ppm, 6019-7681 ppm, 0.01-0.02 ppm, 0.23-0.34 ppm, 1.31-1.69 ppm, 6.99-9.87 ppm, 164.00-221.9 ppm, 14163-16616 ppm, 2538-3527 ppm, It 16.61-27.55 ppm, 2486-6723 ppm, 3.17-8.77 ppm, 2567-3428 ppm, 1.23-1.37 ppm and 14.31-18.93 ppm. It has been understood that the leaf parts of the plants are rich and nutritious in terms of nutrients compared to the other plant parts, therefore it should be preserved well.
Crude ash Crude protein Forage broad bean Forage pea Macro-micro element Plant parts
Araştırma, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Araştırma ve Uygulama Alanında yetiştirilen yemlik bezelye ve yemlik baklaya ait bazı bitki kısımlarının (tüm bitki, yaprak, sap ve dal) kalite özellikleri ve makro-mikro besin elementi içeriklerini tespit etmek amacıyla yapılmıştır. Çalışma 2017-2018 yetiştirme sezonunda tesadüf bloklarında bölünmüş parseller deneme desenine göre üç tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Araştırma sonuçlarına göre; en yüksek kuru madde, ham protein ve ham kül oranı bitkilerin yaprak kısmında saptanmıştır. Kuru madde ve ham protein yönünden yemlik bezelye, kül oranı yönünden bakla bitkisinin zengin olduğu saptanmıştır. Çalışmada Al, B, Ca, Cd, Co, Cr, Cu, Fe, K, Mg, Mn, Na, Ni, P, Pb ve Zn besin elementleri, türler ve tür x bitki kısımları interaksiyonu arasında önemli derecede fark olduğu saptanmıştır. Tür x bitki kısımları interaksiyonuna ait ortalama değerlerin sırasıyla; 161-251 ppm, 13,1-15,7 ppm, 6019-7681 ppm, 0,01-0,02 ppm, 0,23-0,34 ppm, 1,31-1,69 ppm, 6,99-9,87 ppm, 164-221,9 ppm, 14163-16616 ppm, 2538-3526 ppm, 16,61-27,55 ppm, 2486-6723 ppm, 3,17-8,77 ppm, 2567-3428 ppm, 1,23-1,37 ppm ve 14,31-18,93 ppm arasında değiştiği tespit edilmiştir. Bitkilerin yaprak kısımlarının diğer bitki kısımlarına göre besin elementi yönünden daha zengin ve besleyici olduğu bu sebeple iyi muhafaza edilmesi gerektiği anlaşılmıştır.
bitki kısımları ham protein ham kül makro-mikro element yemlik bezelye yemlik bakla
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 18 Haziran 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 9 Sayı: 1 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.