Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Karasal İklim Şartlarında Bazı Fasulye (Phaseolus vulgaris L.) Genotiplerinin Kuru Otlarının Hayvan Yemi Olarak Kullanım Potansiyelinin Belirlenmesi

Yıl 2021, Cilt: 10 Sayı: 1, 224 - 235, 25.06.2021
https://doi.org/10.46810/tdfd.878801

Öz

Bu araştırma, önemli bir fasulye üretim havzası olan ve tipik karasal iklim özellikleri sergileyen Kahramanmaraş İli Afşin İlçesinde yetiştirilebilecek yüksek verimli fasulye genotiplerinde dane hasadı artıklarının kaba yem olarak kalite değerlerini belirlemek amacıyla 2018 yılında yürütülmüştür. Araştırmada 40 sırık, 30 oturak olmak üzere toplam 70 farklı fasulye (Phaseolus vulgaris L.) genotipi test edilmiştir. Deneme tesadüf blokları deneme desenine göre düzenlenmiştir. Araştırmada kuru ot verimi, ham protein oranı ve verimi, ham kül, nötr deterjanda çözünmeyen lif (NDF) ve asit deterjanda çözünmeyen lif (ADF) oranı ve nispi yem değerleri saptanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre; fasulye genotiplerinde incelenen tüm özellikler açısından ortalamalar arasındaki farklar istatistiki olarak önemli bulunmuştur. Kuru ot verimi 129,0-978,0 kg da-1, ham protein oranı %5,65-14,64, ham protein verimi 8,31-143,63 kg da-1, ham kül oranı %5,29-28,81, NDF oranı %48,15-80,00, ADF oranı %58,00-28,00 ve nispi yem değeri 50,98-128,59 arasında değişim göstermiştir. IPKPHA4396 oturak tipi, IPKPHA316 sırık tipi, IPKPHA12654 sırık tipi, Manalı Trabzon sırık tipi, IPKPHA7168 sırık tipi ve IPKPHA4398 sırık tipi genotiplerin, araştırmada yer alan diğer genotiplere göre ot verimi ve nispi yem değeri bakımından daha üstün olduğu saptanmıştır.

Destekleyen Kurum

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi

Proje Numarası

2018/3-13 YLS

Kaynakça

  • [1] Işık R. Bazı taze fasulye (Phaseolus vulgaris l.) genotiplerinin morfolojik ve moleküler karakterizasyonu [yüksek lisans tezi]. Konya: Selçuk Üniversitesi; 2012.
  • [1] Işık R. Bazı taze fasulye (Phaseolus vulgaris l.) genotiplerinin morfolojik ve moleküler karakterizasyonu [yüksek lisans tezi]. Konya: Selçuk Üniversitesi; 2012.
  • [2] Şehirali S. Yemeklik dane baklagiller, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları:1089, Ders Kitabı: 314, Ankara; 1988.
  • [2] Şehirali S. Yemeklik dane baklagiller, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları:1089, Ders Kitabı: 314, Ankara; 1988.
  • [3] Şehirali S. Türkiye’de yetiştirilen bodur fasulye çeşitlerinin tarla ziraatı yönünden önemli bazı morfolojik ve biyolojik vasıfları üzerinde araştırmalar. Ankara Üni. Zir. Fak. Yay., 474, Ankara; 1971.
  • [3] Şehirali S. Türkiye’de yetiştirilen bodur fasulye çeşitlerinin tarla ziraatı yönünden önemli bazı morfolojik ve biyolojik vasıfları üzerinde araştırmalar. Ankara Üni. Zir. Fak. Yay., 474, Ankara; 1971.
  • [4] Altın M, Gökkuş A, Koç A. Çayır mera ıslahı. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü, Çayır Mera Yem Bitkileri ve Havza Geliştirme Daire Başkanlığı, Ankara; 2005.
  • [4] Altın M, Gökkuş A, Koç A. Çayır mera ıslahı. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü, Çayır Mera Yem Bitkileri ve Havza Geliştirme Daire Başkanlığı, Ankara; 2005.
  • [5] Anonim. Bitkisel üretim istatistikleri. T.C. Başbakanlık Türkiye İstatistik Kurumu; 2010.
  • [5] Anonim. Bitkisel üretim istatistikleri. T.C. Başbakanlık Türkiye İstatistik Kurumu; 2010.
  • [6] Kuşvuran A, Nazlı Rİ, Tansı V. Türkiye’de ve batı karadeniz bölgesi’nde çayır mera alanları, hayvan varlığı ve yem bitkileri tarımının bugünkü durumu. Gazi Osman Paşa Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Dergisi. 2011;28(2):21-32.
  • [6] Kuşvuran A, Nazlı Rİ, Tansı V. Türkiye’de ve batı karadeniz bölgesi’nde çayır mera alanları, hayvan varlığı ve yem bitkileri tarımının bugünkü durumu. Gazi Osman Paşa Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Dergisi. 2011;28(2):21-32.
  • [7] Azkan N, Kaçar O, Doğangüzel E, Sincik M. Çöplü N. Bursa ekolojik koşullarında farklı ekim zamanlarının nohut hat ve çeşitlerinde verim ve verim öğeleri üzerine etkisi. Türkiye 3. Tarla Bitkileri Kongresi. Çayır Mera Yem Bitkileri ve Yemeklik Tane Baklagiller, Adana; 1999.
  • [7] Azkan N, Kaçar O, Doğangüzel E, Sincik M. Çöplü N. Bursa ekolojik koşullarında farklı ekim zamanlarının nohut hat ve çeşitlerinde verim ve verim öğeleri üzerine etkisi. Türkiye 3. Tarla Bitkileri Kongresi. Çayır Mera Yem Bitkileri ve Yemeklik Tane Baklagiller, Adana; 1999.
  • [8] Uslu ÖS, Kaya M. Silaj: hayvancılık işletmelerinin en önemli kaba yem kaynağı. tarım ve hayvancılıkta yapılan çalışmalar ve güncel değişimler. İksad Yayınevi; 2020a. s.1-43.
  • [8] Uslu ÖS, Kaya M. Silaj: hayvancılık işletmelerinin en önemli kaba yem kaynağı. tarım ve hayvancılıkta yapılan çalışmalar ve güncel değişimler. İksad Yayınevi; 2020a. s.1-43.
  • [9] Aredo TA, Musimba N. Study on the chemical composition, intake and digestibility of maize stover, tef straw and haricot bean haulms in Adami Tulu District, Ethiopia. Kasetsart J. Soc. Sci. 2003;37,401–407. http://www.thaiscience.info/Journals/Article/ TKJN/10898571.pdf.
  • [9] Aredo TA, Musimba N. Study on the chemical composition, intake and digestibility of maize stover, tef straw and haricot bean haulms in Adami Tulu District, Ethiopia. Kasetsart J. Soc. Sci. 2003;37,401–407. http://www.thaiscience.info/Journals/Article/ TKJN/10898571.pdf.
  • [10] Ayoade J, Makhambera P, Bodzalekani M. Evaluation of crop residues as feeds for goats. 1. Voluntary intakes, digestibility and nitrogen utilization of groundnut and bean haulms. S. Afr. J. Anim. Sci. 1983;13,12-13. https://www.ajol.info/index.php/sajas/ article/view/139466.
  • [10] Ayoade J, Makhambera P, Bodzalekani M. Evaluation of crop residues as feeds for goats. 1. Voluntary intakes, digestibility and nitrogen utilization of groundnut and bean haulms. S. Afr. J. Anim. Sci. 1983;13,12-13. https://www.ajol.info/index.php/sajas/ article/view/139466.
  • [11] Ebro A, Tadesse T, Abebe T. The supplementation of haricot bean residue with lablab (Lablab purpureus) hay in the diet of Arsi bulls and heifers (Bos indicus). Trop. Sci. 2005;45,114–117.
  • [11] Ebro A, Tadesse T, Abebe T. The supplementation of haricot bean residue with lablab (Lablab purpureus) hay in the diet of Arsi bulls and heifers (Bos indicus). Trop. Sci. 2005;45,114–117.
  • [12] López S, Davies DR, Giraldez FJ, Dhanoa M, Dijkstra J, France J. Assessment of nutritive value of cereal and legume straws based on chemical composition and in vitro digestibility. J. Sci. Food Agric. 2005:85,1550-1557.
  • [12] López S, Davies DR, Giraldez FJ, Dhanoa M, Dijkstra J, France J. Assessment of nutritive value of cereal and legume straws based on chemical composition and in vitro digestibility. J. Sci. Food Agric. 2005:85,1550-1557.
  • [13] Erskine W, Rihawi S, Capper B. Variation in lentil straw quality. Anim. Feed Sci. Technol. 1990;28,61–69.
  • [13] Erskine W, Rihawi S, Capper B. Variation in lentil straw quality. Anim. Feed Sci. Technol. 1990;28,61–69.
  • [14] Grings EE, Tarawali S, Blummel M, Musa A, Fatokun C, Hearne S et al. Cowpea in evolving livestock systems. In: Boukar, O., Coulibaly, O., Fatokun, C.A., Lopez, K., Tamò, M. (Eds.), Innovative research along the cowpea value chain: proceedings of the fifth world cowpea conference on ımproving livelihoods in the cowpea value chain through advancement in science, Held in Saly, https://cgspace.cgiar.org/handle/10568/ 33516; 2012. P. 322-333.
  • [14] Grings EE, Tarawali S, Blummel M, Musa A, Fatokun C, Hearne S et al. Cowpea in evolving livestock systems. In: Boukar, O., Coulibaly, O., Fatokun, C.A., Lopez, K., Tamò, M. (Eds.), Innovative research along the cowpea value chain: proceedings of the fifth world cowpea conference on ımproving livelihoods in the cowpea value chain through advancement in science, Held in Saly, https://cgspace.cgiar.org/handle/10568/ 33516; 2012. P. 322-333.
  • [15] Larbi A, Dung D, Olorunju P, Smith J, Tanko R, Muhammad I et al. Groundnut (Arachis hypogaea) for food and fodder in crop-livestock systems: forage and seed yields, chemical composition and rumen degradation of leaf and stem fractions of 38 cultivars. Anim. Feed Sci. Technol. 1999;77,33–47.
  • [15] Larbi A, Dung D, Olorunju P, Smith J, Tanko R, Muhammad I et al. Groundnut (Arachis hypogaea) for food and fodder in crop-livestock systems: forage and seed yields, chemical composition and rumen degradation of leaf and stem fractions of 38 cultivars. Anim. Feed Sci. Technol. 1999;77,33–47.
  • [16] Omokanye A, Onifade O, Olorunju P, Adamu A, Tanko R, Balogun R. The evaluation of dual-purpose groundnut (Arachis hypogaea) varieties for fodder and seed production at Shika, Nigeria. J. Agric. Sci. 2001;136, 75–79.
  • [16] Omokanye A, Onifade O, Olorunju P, Adamu A, Tanko R, Balogun R. The evaluation of dual-purpose groundnut (Arachis hypogaea) varieties for fodder and seed production at Shika, Nigeria. J. Agric. Sci. 2001;136, 75–79.
  • [17] Uslu ÖS, Kızılşimşek M, Balcı F. Kaba yem üretimi ve ihtiyacı yönünden Kahramanmaraş ilinin genel durumu. Dicle Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi. 2020b;9(2),01-14.
  • [17] Uslu ÖS, Kızılşimşek M, Balcı F. Kaba yem üretimi ve ihtiyacı yönünden Kahramanmaraş ilinin genel durumu. Dicle Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi. 2020b;9(2),01-14.
  • [18] Anonim. Kahramanmaraş meteoroloji il müdürlüğü verileri. Kahramanmaraş. 2018a.
  • [18] Anonim. Kahramanmaraş meteoroloji il müdürlüğü verileri. Kahramanmaraş. 2018a.
  • [19] Anonim. Sivas şarkışla toprak analiz laboratuvarı analiz sonuçları. Sivas. 2018b.
  • [19] Anonim. Sivas şarkışla toprak analiz laboratuvarı analiz sonuçları. Sivas. 2018b.
  • [20] Kaçar B. Bitki ve toprağın kimyasal analizleri: II. bitki analizleri. Ankara Üniversitesi Basımevi: Ankara; 1972.
  • [20] Kaçar B. Bitki ve toprağın kimyasal analizleri: II. bitki analizleri. Ankara Üniversitesi Basımevi: Ankara; 1972.
  • [21] Van Soest PJ, Robertson JD, Lewis BA. Methods for dietary fibre, neutral detergent fibre and non-starch polysaccharides in relation to animal Nutrition. Journal of Dairy Science, 1991;74:3583-3597.
  • [21] Van Soest PJ, Robertson JD, Lewis BA. Methods for dietary fibre, neutral detergent fibre and non-starch polysaccharides in relation to animal Nutrition. Journal of Dairy Science, 1991;74:3583-3597.
  • [22] Sheaffer CC, Peterson MA, Mccalin M, Volene JJ, Cherney JH, Johnson KD, et al. Acid detergent fibre, neutral detergent fibre concentration and relative feed value. North American Alfalfa Improvement Conference, Minneapolis; 1995.
  • [22] Sheaffer CC, Peterson MA, Mccalin M, Volene JJ, Cherney JH, Johnson KD, et al. Acid detergent fibre, neutral detergent fibre concentration and relative feed value. North American Alfalfa Improvement Conference, Minneapolis; 1995.
  • [23] Parlak AÖ. Bazı yapay mera karışımlarında ekim yöntemleri ve azot dozlarının yem verimi ve kalitesine etkileri [doktora lisans tezi]. Ankara: Ankara Üniversitesi; 2005.
  • [23] Parlak AÖ. Bazı yapay mera karışımlarında ekim yöntemleri ve azot dozlarının yem verimi ve kalitesine etkileri [doktora lisans tezi]. Ankara: Ankara Üniversitesi; 2005.
  • [24] Kutlu HR. Yem değerlendirme ve analiz yöntemleri. Ç.Ü. Ziraat Fak. Zootekni Bölümü, Ders Notu: Adana; 2008.
  • [24] Kutlu HR. Yem değerlendirme ve analiz yöntemleri. Ç.Ü. Ziraat Fak. Zootekni Bölümü, Ders Notu: Adana; 2008.
  • [25] Anonim. Nitrogen Determination by Kjeldahl Method; 2019 [erişim tarihi 25 Aralık 2019]. https://www.itwreagents.com-/uploads/20180114/A173_EN.pdf.
  • [25] Anonim. Nitrogen Determination by Kjeldahl Method; 2019 [erişim tarihi 25 Aralık 2019]. https://www.itwreagents.com-/uploads/20180114/A173_EN.pdf.
  • [26] SAS. SAS Institute. SAS 9.4 user’s guide. SAS Inst., Cary, NC; 2014.
  • [26] SAS. SAS Institute. SAS 9.4 user’s guide. SAS Inst., Cary, NC; 2014.
  • [27] Steel RGD, Torrie JH. Principles and procedures of statistics; McGraw-Hill: New York, NY: USA;1960.
  • [27] Steel RGD, Torrie JH. Principles and procedures of statistics; McGraw-Hill: New York, NY: USA;1960.
  • [28] Çil AN, Çil A, Yücel C, Açıkgöz E. 2007. Harran ovası koşullarında bazı bezelye (Pisum sativum L.) hatlarının verim ve verim özellikleri. Türkiye VII. Tarla Bitkileri Kongresi, 25-27 Haziran Erzurum; 2007.
  • [28] Çil AN, Çil A, Yücel C, Açıkgöz E. 2007. Harran ovası koşullarında bazı bezelye (Pisum sativum L.) hatlarının verim ve verim özellikleri. Türkiye VII. Tarla Bitkileri Kongresi, 25-27 Haziran Erzurum; 2007.
  • [29] Zeybek A. Bazı fiğ türlerine ait çeşitlerin Tekirdağ şartlarında verim ve tarımsal özelliklerinin belirlenmesi [yüksek lisans tezi]. Konya: Selçuk Üniversitesi; 2010.
  • [29] Zeybek A. Bazı fiğ türlerine ait çeşitlerin Tekirdağ şartlarında verim ve tarımsal özelliklerinin belirlenmesi [yüksek lisans tezi]. Konya: Selçuk Üniversitesi; 2010.
  • [30] Kara İ, Çomaklı B. Erzurum ilinde farklı dönemlerde hasat edilen adi fiğ, macar fiği ve yem bezelyesinde ot verimi ve ot kalitesinin değişimi [yüksek lisans tezi]. Erzurum: Atatürk Üniversitesi; 2013.
  • [30] Kara İ, Çomaklı B. Erzurum ilinde farklı dönemlerde hasat edilen adi fiğ, macar fiği ve yem bezelyesinde ot verimi ve ot kalitesinin değişimi [yüksek lisans tezi]. Erzurum: Atatürk Üniversitesi; 2013.
  • [31] Önder Ö. Niksar/Tokat koşullarında kimi adi fiğ (Vicia sativa L.) çeşitlerinde farklı ekim zamanlarının ot ve tohum verimi ile verim özelliklerine etkisi [yüksek lisans tezi]. İzmir: Ege Üniversitesi; 2014.
  • [31] Önder Ö. Niksar/Tokat koşullarında kimi adi fiğ (Vicia sativa L.) çeşitlerinde farklı ekim zamanlarının ot ve tohum verimi ile verim özelliklerine etkisi [yüksek lisans tezi]. İzmir: Ege Üniversitesi; 2014.
  • [32] Seydoşoğlu S. Diyarbakır ekolojik koşullarında bazı adi fiğ (Vicia sativa L.) genotiplerinin verim ve verim unsurlarının belirlenmesi üzerine araştırma. Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi. 2014;1(2):117-127.
  • [32] Seydoşoğlu S. Diyarbakır ekolojik koşullarında bazı adi fiğ (Vicia sativa L.) genotiplerinin verim ve verim unsurlarının belirlenmesi üzerine araştırma. Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi. 2014;1(2):117-127.
  • [33] Erdoğdu İ, Sever A, Atalay A. Eskişehir koşullarında Macar fiği (Vicia pannonica Crantz.) hat ve çeşitlerinde yem ve tohum verimleri. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi. 2016;25(2):230–234.
  • [33] Erdoğdu İ, Sever A, Atalay A. Eskişehir koşullarında Macar fiği (Vicia pannonica Crantz.) hat ve çeşitlerinde yem ve tohum verimleri. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi. 2016;25(2):230–234.
  • [34] Eviz Ş, Turan N, Zorer ÇŞ. Siirt şartlarında kışlık olarak ekilen bazı macar fiği çeşit ve hatlarının verim ve verim unsurlarını belirlenmesi [yüksek lisans tezi]. Siirt: Siirt Üniversitesi; 2016.
  • [34] Eviz Ş, Turan N, Zorer ÇŞ. Siirt şartlarında kışlık olarak ekilen bazı macar fiği çeşit ve hatlarının verim ve verim unsurlarını belirlenmesi [yüksek lisans tezi]. Siirt: Siirt Üniversitesi; 2016.
  • [35] Budak F. Iğdır ekolojik şartlarında bazı Macar fiğ (Vicia pannonica Crantz) çeşitlerinin verim ve verim komponentlerinin belirlenmesi. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi. 2017;20:28-32.
  • [35] Budak F. Iğdır ekolojik şartlarında bazı Macar fiğ (Vicia pannonica Crantz) çeşitlerinin verim ve verim komponentlerinin belirlenmesi. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi. 2017;20:28-32.
  • [36] Dejenea M, Dixonb RM, Duncanc AJ, Wolde-meskelc E, Walshd KB, McNeille D. Variations in seed and post-harvest residue yields and residues quality of common bean (Phaseolus vulgaris L.) as a ruminant feedstuff. Animal Feed Science and Technology. 2018;244: 42–55
  • [36] Dejenea M, Dixonb RM, Duncanc AJ, Wolde-meskelc E, Walshd KB, McNeille D. Variations in seed and post-harvest residue yields and residues quality of common bean (Phaseolus vulgaris L.) as a ruminant feedstuff. Animal Feed Science and Technology. 2018;244: 42–55
  • [37] Akıncı Y. Farklı soya çeşitlerinin ot verimi ve kalitesinin belirlenmesi [yüksek lisans tezi]. Kayseri: Erciyes Üniversitesi; 2019.
  • [37] Akıncı Y. Farklı soya çeşitlerinin ot verimi ve kalitesinin belirlenmesi [yüksek lisans tezi]. Kayseri: Erciyes Üniversitesi; 2019.
  • [38] Güngör T, Başalan M, Aydoğan I. Kırıkkale yöresinde üretilen bazı kaba yemlerde besin madde miktarları ve metabolize olabilir enerji düzeylerinin belirlenmesi. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi. 2008;55,111-115.
  • [38] Güngör T, Başalan M, Aydoğan I. Kırıkkale yöresinde üretilen bazı kaba yemlerde besin madde miktarları ve metabolize olabilir enerji düzeylerinin belirlenmesi. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi. 2008;55,111-115.
  • [39] Açıkgöz E, Sincik M, Wietgrefe G, Sürmen M, Çeçen S, Yavuz T, et al. Dry matter accumulation and forage quality characteristics of different soybean genotypes. Turkish Journal of Agriculture and Forestry. 2013;37:22-32s.
  • [39] Açıkgöz E, Sincik M, Wietgrefe G, Sürmen M, Çeçen S, Yavuz T, et al. Dry matter accumulation and forage quality characteristics of different soybean genotypes. Turkish Journal of Agriculture and Forestry. 2013;37:22-32s.
  • [40] Kökten K, Kaplan M, Seydoşoğlu S, Özdemir S, Boydak E. Farklı yerfıstığı (Arachis hypogaea) çeşitlerinin kuru otlarına ait hayvan besleme değerlerinin belirlenmesi. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi. 2014;1(2):156–160
  • [40] Kökten K, Kaplan M, Seydoşoğlu S, Özdemir S, Boydak E. Farklı yerfıstığı (Arachis hypogaea) çeşitlerinin kuru otlarına ait hayvan besleme değerlerinin belirlenmesi. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi. 2014;1(2):156–160
  • [41] Hashalıcı S, Uzun S, Özaktan H, Kaplan M. Kayseri kıraç koşullarında yetiştirilen bazı Macar fiği çeşitlerinin ot verimleri ve kalitelerinin belirlenmesi. Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi. 2017;14(2):113-123.
  • [41] Hashalıcı S, Uzun S, Özaktan H, Kaplan M. Kayseri kıraç koşullarında yetiştirilen bazı Macar fiği çeşitlerinin ot verimleri ve kalitelerinin belirlenmesi. Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi. 2017;14(2):113-123.
  • [42] Uslu ÖS, Gedik O. Anason otunun yem katkı maddesi olarak kullanım potansiyelinin araştırılması. III. International Mediterranean Forest and Environment Symposium. 03-05 October Kahramanmaraş; 2019.
  • [42] Uslu ÖS, Gedik O. Anason otunun yem katkı maddesi olarak kullanım potansiyelinin araştırılması. III. International Mediterranean Forest and Environment Symposium. 03-05 October Kahramanmaraş; 2019.
  • [43] Uslu ÖS, Akbay F, Erol A. Yemlik bezelye ve yemlik bakla bitki kısımlarının kalite özellikleri ve mineral madde içeriklerinin belirlenmesi. Türk Doğa ve Fen Dergisi. 2020c;9(1):118-124.
  • [43] Uslu ÖS, Akbay F, Erol A. Yemlik bezelye ve yemlik bakla bitki kısımlarının kalite özellikleri ve mineral madde içeriklerinin belirlenmesi. Türk Doğa ve Fen Dergisi. 2020c;9(1):118-124.
  • [44] Maneerat W, Prasanpanich S, Tumwasorn S, Laudadio V, Tufarelli V. Evaluating agro-industrial by-products as dietary roughage source on growth performance of fattening steers. Saudi Journal of Biological Sciences. 2015;22,580–584.
  • [44] Maneerat W, Prasanpanich S, Tumwasorn S, Laudadio V, Tufarelli V. Evaluating agro-industrial by-products as dietary roughage source on growth performance of fattening steers. Saudi Journal of Biological Sciences. 2015;22,580–584.
  • [45] Nurfeta A, Tolera A, Eik LO, Sundstøl F. Feeding value of enset (Ensete ventricosum), Desmodium intortum hay and untreated or urea and calcium oxide treated wheat straw for sheep; 2007. Doi: 10.1111/j.1439-0396.2007.00784.x.
  • [45] Nurfeta A, Tolera A, Eik LO, Sundstøl F. Feeding value of enset (Ensete ventricosum), Desmodium intortum hay and untreated or urea and calcium oxide treated wheat straw for sheep; 2007. Doi: 10.1111/j.1439-0396.2007.00784.x.
  • [46] Acar R, Mülayim M. Konya’da bazı yem bitkilerinin doğrudan anıza ekim yöntemiyle ikinci ürün olarak yetiştirilmesi. Bahri Dağdaş Bitkisel Araştırma Dergisi. 2014;1(2): 20-25.
  • [46] Acar R, Mülayim M. Konya’da bazı yem bitkilerinin doğrudan anıza ekim yöntemiyle ikinci ürün olarak yetiştirilmesi. Bahri Dağdaş Bitkisel Araştırma Dergisi. 2014;1(2): 20-25.
  • [47] Yılmaz Ş, Özel A, Atak M, Erayman M. Effects of seeding rates on competition indices of barley and vetch intercropping systems in the Eastern Mediterranean. Turkish Journal of Agriculture and Forestry. 2015;9:135-143.
  • [47] Yılmaz Ş, Özel A, Atak M, Erayman M. Effects of seeding rates on competition indices of barley and vetch intercropping systems in the Eastern Mediterranean. Turkish Journal of Agriculture and Forestry. 2015;9:135-143.
  • [48] Çaçan E, Kökten K, Kaplan M, Yılmaz HŞ. Bazı adi fiğ hat ve çeşitlerinin (Vicia sativa L.) ot verimi ve ot kalitesi açısından değerlendirilmesi. Harran Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi. 2018;22(1):47-61.
  • [48] Çaçan E, Kökten K, Kaplan M, Yılmaz HŞ. Bazı adi fiğ hat ve çeşitlerinin (Vicia sativa L.) ot verimi ve ot kalitesi açısından değerlendirilmesi. Harran Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi. 2018;22(1):47-61.
  • [49] Brink M, Belay G. Plant resources of tropical africa 1- cereals and pulses, Wageningen, PROTA Foundation, Netherlands: Backhuys Publishers; 2006.
  • [49] Brink M, Belay G. Plant resources of tropical africa 1- cereals and pulses, Wageningen, PROTA Foundation, Netherlands: Backhuys Publishers; 2006.
  • [50] Khatik KL, Vaishnava CS, Gupta L. Nutritional evaluation of green gram (Vigna radiata L.) straw in sheep and goats. Indian J. Small Rumin. 2007;3(2),196-198.
  • [50] Khatik KL, Vaishnava CS, Gupta L. Nutritional evaluation of green gram (Vigna radiata L.) straw in sheep and goats. Indian J. Small Rumin. 2007;3(2),196-198.
  • [51] Akbay F, Uslu ÖS, Erol A. Farklı zamanlarda ekilen maş fasulyesinin (Vigna radiata (L.) Wilczek) bazı tarımsal özellikleri ve ot kalitesi üzerine bir araştırma. Türk Tarım-Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi. 2020;8(5):1160-1165.
  • [51] Akbay F, Uslu ÖS, Erol A. Farklı zamanlarda ekilen maş fasulyesinin (Vigna radiata (L.) Wilczek) bazı tarımsal özellikleri ve ot kalitesi üzerine bir araştırma. Türk Tarım-Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi. 2020;8(5):1160-1165.
  • [52] Koivisto JMTE, Devine GPF, Lane C, Sawyer A, Brown HJ. Forage soybeans (Glycine max L. Merr.) in the United Kingdom: Test of New Cultivars: Agronomie; 2003.
  • [52] Koivisto JMTE, Devine GPF, Lane C, Sawyer A, Brown HJ. Forage soybeans (Glycine max L. Merr.) in the United Kingdom: Test of New Cultivars: Agronomie; 2003.
  • [53] Henning JC, Lacefield GD, Amaral-philips D. Interpreting Forage Quality Reports Cooperative Extension Service. ID-101; 2000.
  • [53] Henning JC, Lacefield GD, Amaral-philips D. Interpreting Forage Quality Reports Cooperative Extension Service. ID-101; 2000.
  • [54] Ball DM, Hovelend CS, Lacefield GD. Forage quality in southern forages. Potash & Phosphate Institute. Norcross, Georgia; 1996. p.124-132
  • [54] Ball DM, Hovelend CS, Lacefield GD. Forage quality in southern forages. Potash & Phosphate Institute. Norcross, Georgia; 1996. p.124-132
  • [55] Tremblay M. A tool for determining alfalfa quality. Saskatchewan Agriculture and Food. Saskatchewan; 1998.
  • [55] Tremblay M. A tool for determining alfalfa quality. Saskatchewan Agriculture and Food. Saskatchewan; 1998.
  • [56] Rivera D, Parish J. Interpreting forage and feed analysis report. 2620, Mississippi State University; 2010.
  • [56] Rivera D, Parish J. Interpreting forage and feed analysis report. 2620, Mississippi State University; 2010.
  • [57] Binici N. Kahramanmaraş şartlarında bazı fiğ (Vicia sp.) türleri ve buğday (Triticum sp.) karışım oranlarının ot verimi ve kalitesi üzerine etkileri [yüksek lisans tezi]. Kahramanmaraş: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi; 2020.
  • [57] Binici N. Kahramanmaraş şartlarında bazı fiğ (Vicia sp.) türleri ve buğday (Triticum sp.) karışım oranlarının ot verimi ve kalitesi üzerine etkileri [yüksek lisans tezi]. Kahramanmaraş: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi; 2020.
  • [58] Ova M. Kahramanmaraş şartlarında farklı olgunlaşma dönemlerinde biçilen bazı fiğ (Vicia sp.) türlerinin verim ve ot kalitelerinin belirlenmesi [yüksek lisans tezi]. Kahramanmaraş; Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi; 2020.
  • [58] Ova M. Kahramanmaraş şartlarında farklı olgunlaşma dönemlerinde biçilen bazı fiğ (Vicia sp.) türlerinin verim ve ot kalitelerinin belirlenmesi [yüksek lisans tezi]. Kahramanmaraş; Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi; 2020.
  • [59] Alhumedi M. Kahramanmaraş şartlarında yem bezelyesinin (Pisum sativum L.) yulaf (Avena fatua L.) ile karışım oranlarının ot verimi ve kalitesi üzerine etkileri [yüksek lisans tezi]. Kahramanmaraş: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi; 2021.
  • [59] Alhumedi M. Kahramanmaraş şartlarında yem bezelyesinin (Pisum sativum L.) yulaf (Avena fatua L.) ile karışım oranlarının ot verimi ve kalitesi üzerine etkileri [yüksek lisans tezi]. Kahramanmaraş: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi; 2021.
  • [60] Uslu OS. Potential nutritive value of Trigonella spicata hay harvested at different maturity stages. Progr Nutr [Internet]. 2020Aug.19 [cited 2021Feb.11];23(2). Available from: https://mattioli1885journals.com/index.php/progressinnutrition/article/view/9944.
  • [60] Uslu OS. Potential nutritive value of Trigonella spicata hay harvested at different maturity stages. Progr Nutr [Internet]. 2020Aug.19 [cited 2021Feb.11];23(2). Available from: https://mattioli1885journals.com/index.php/progressinnutrition/article/view/9944.
  • [61] Norton BW [Internet]. The nutritive value of tree legumes; 2003. [cited 2021Feb.11]. Available from: http://www.fao.org/ag/AGP/AGPC/doc/Publicat/Gutt-shel/x5556e0j. htm. pp.1-10.
  • [61] Norton BW [Internet]. The nutritive value of tree legumes; 2003. [cited 2021Feb.11]. Available from: http://www.fao.org/ag/AGP/AGPC/doc/Publicat/Gutt-shel/x5556e0j. htm. pp.1-10.
  • [62] El-Shatnawi MK, Mohawesh YM. Seasonal chemical composition of saltbush in semiarid grassland of Jordan. Journal of Range Management. 2000;53:211-214.
  • [62] El-Shatnawi MK, Mohawesh YM. Seasonal chemical composition of saltbush in semiarid grassland of Jordan. Journal of Range Management. 2000;53:211-214.

Determination of Using Potentials of Harvest Residues of Some Bean (Phaseolus vulgaris L.) Genotypes as Animal Feed under Continental Climate Conditions

Yıl 2021, Cilt: 10 Sayı: 1, 224 - 235, 25.06.2021
https://doi.org/10.46810/tdfd.878801

Öz

This research was established on 18 May 2018 in order to determine forage quality of harvest residues of some bean genotypes under conditions of Afşin district of Kahramanmaraş province. A total of 70 different beans (Phaseolus vulgaris L.) were used in the study. The experiment was arranged according to randomized complete block design with three replications. In the research, hay yield, crude protein, crude ash, ADF, NDF ratio and relative feed values were determined. According to the research results; Differences among the genotypes studied for the studied characteristics were found statistically significant. Depending on the genotype, dry herbage yield varied between 129.0 and 978.0 kg da-1, crude protein ratio between 5.65 and14.64%, crude protein yield between 8.31 and143.63 kg da-1, crude ash ratio between 5.29 and 28.81%, neutral detergent fibre (NDF) ratio between 48.15 and 80.00%, acid detergent fibre (ADF) ratio between 28.00 and 58.00% and relative feed value (RFV) between 50.98 and 128.59. In addition, IPKPHA4396, IPKPHA316, IPKPHA12654, Manalı Trabzon, IPKPHA7168 and IPKPHA4398 genotypes were found to be superior to other genotypes in the study in terms of hay yield and quality.

Proje Numarası

2018/3-13 YLS

Kaynakça

  • [1] Işık R. Bazı taze fasulye (Phaseolus vulgaris l.) genotiplerinin morfolojik ve moleküler karakterizasyonu [yüksek lisans tezi]. Konya: Selçuk Üniversitesi; 2012.
  • [1] Işık R. Bazı taze fasulye (Phaseolus vulgaris l.) genotiplerinin morfolojik ve moleküler karakterizasyonu [yüksek lisans tezi]. Konya: Selçuk Üniversitesi; 2012.
  • [2] Şehirali S. Yemeklik dane baklagiller, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları:1089, Ders Kitabı: 314, Ankara; 1988.
  • [2] Şehirali S. Yemeklik dane baklagiller, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları:1089, Ders Kitabı: 314, Ankara; 1988.
  • [3] Şehirali S. Türkiye’de yetiştirilen bodur fasulye çeşitlerinin tarla ziraatı yönünden önemli bazı morfolojik ve biyolojik vasıfları üzerinde araştırmalar. Ankara Üni. Zir. Fak. Yay., 474, Ankara; 1971.
  • [3] Şehirali S. Türkiye’de yetiştirilen bodur fasulye çeşitlerinin tarla ziraatı yönünden önemli bazı morfolojik ve biyolojik vasıfları üzerinde araştırmalar. Ankara Üni. Zir. Fak. Yay., 474, Ankara; 1971.
  • [4] Altın M, Gökkuş A, Koç A. Çayır mera ıslahı. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü, Çayır Mera Yem Bitkileri ve Havza Geliştirme Daire Başkanlığı, Ankara; 2005.
  • [4] Altın M, Gökkuş A, Koç A. Çayır mera ıslahı. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü, Çayır Mera Yem Bitkileri ve Havza Geliştirme Daire Başkanlığı, Ankara; 2005.
  • [5] Anonim. Bitkisel üretim istatistikleri. T.C. Başbakanlık Türkiye İstatistik Kurumu; 2010.
  • [5] Anonim. Bitkisel üretim istatistikleri. T.C. Başbakanlık Türkiye İstatistik Kurumu; 2010.
  • [6] Kuşvuran A, Nazlı Rİ, Tansı V. Türkiye’de ve batı karadeniz bölgesi’nde çayır mera alanları, hayvan varlığı ve yem bitkileri tarımının bugünkü durumu. Gazi Osman Paşa Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Dergisi. 2011;28(2):21-32.
  • [6] Kuşvuran A, Nazlı Rİ, Tansı V. Türkiye’de ve batı karadeniz bölgesi’nde çayır mera alanları, hayvan varlığı ve yem bitkileri tarımının bugünkü durumu. Gazi Osman Paşa Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Dergisi. 2011;28(2):21-32.
  • [7] Azkan N, Kaçar O, Doğangüzel E, Sincik M. Çöplü N. Bursa ekolojik koşullarında farklı ekim zamanlarının nohut hat ve çeşitlerinde verim ve verim öğeleri üzerine etkisi. Türkiye 3. Tarla Bitkileri Kongresi. Çayır Mera Yem Bitkileri ve Yemeklik Tane Baklagiller, Adana; 1999.
  • [7] Azkan N, Kaçar O, Doğangüzel E, Sincik M. Çöplü N. Bursa ekolojik koşullarında farklı ekim zamanlarının nohut hat ve çeşitlerinde verim ve verim öğeleri üzerine etkisi. Türkiye 3. Tarla Bitkileri Kongresi. Çayır Mera Yem Bitkileri ve Yemeklik Tane Baklagiller, Adana; 1999.
  • [8] Uslu ÖS, Kaya M. Silaj: hayvancılık işletmelerinin en önemli kaba yem kaynağı. tarım ve hayvancılıkta yapılan çalışmalar ve güncel değişimler. İksad Yayınevi; 2020a. s.1-43.
  • [8] Uslu ÖS, Kaya M. Silaj: hayvancılık işletmelerinin en önemli kaba yem kaynağı. tarım ve hayvancılıkta yapılan çalışmalar ve güncel değişimler. İksad Yayınevi; 2020a. s.1-43.
  • [9] Aredo TA, Musimba N. Study on the chemical composition, intake and digestibility of maize stover, tef straw and haricot bean haulms in Adami Tulu District, Ethiopia. Kasetsart J. Soc. Sci. 2003;37,401–407. http://www.thaiscience.info/Journals/Article/ TKJN/10898571.pdf.
  • [9] Aredo TA, Musimba N. Study on the chemical composition, intake and digestibility of maize stover, tef straw and haricot bean haulms in Adami Tulu District, Ethiopia. Kasetsart J. Soc. Sci. 2003;37,401–407. http://www.thaiscience.info/Journals/Article/ TKJN/10898571.pdf.
  • [10] Ayoade J, Makhambera P, Bodzalekani M. Evaluation of crop residues as feeds for goats. 1. Voluntary intakes, digestibility and nitrogen utilization of groundnut and bean haulms. S. Afr. J. Anim. Sci. 1983;13,12-13. https://www.ajol.info/index.php/sajas/ article/view/139466.
  • [10] Ayoade J, Makhambera P, Bodzalekani M. Evaluation of crop residues as feeds for goats. 1. Voluntary intakes, digestibility and nitrogen utilization of groundnut and bean haulms. S. Afr. J. Anim. Sci. 1983;13,12-13. https://www.ajol.info/index.php/sajas/ article/view/139466.
  • [11] Ebro A, Tadesse T, Abebe T. The supplementation of haricot bean residue with lablab (Lablab purpureus) hay in the diet of Arsi bulls and heifers (Bos indicus). Trop. Sci. 2005;45,114–117.
  • [11] Ebro A, Tadesse T, Abebe T. The supplementation of haricot bean residue with lablab (Lablab purpureus) hay in the diet of Arsi bulls and heifers (Bos indicus). Trop. Sci. 2005;45,114–117.
  • [12] López S, Davies DR, Giraldez FJ, Dhanoa M, Dijkstra J, France J. Assessment of nutritive value of cereal and legume straws based on chemical composition and in vitro digestibility. J. Sci. Food Agric. 2005:85,1550-1557.
  • [12] López S, Davies DR, Giraldez FJ, Dhanoa M, Dijkstra J, France J. Assessment of nutritive value of cereal and legume straws based on chemical composition and in vitro digestibility. J. Sci. Food Agric. 2005:85,1550-1557.
  • [13] Erskine W, Rihawi S, Capper B. Variation in lentil straw quality. Anim. Feed Sci. Technol. 1990;28,61–69.
  • [13] Erskine W, Rihawi S, Capper B. Variation in lentil straw quality. Anim. Feed Sci. Technol. 1990;28,61–69.
  • [14] Grings EE, Tarawali S, Blummel M, Musa A, Fatokun C, Hearne S et al. Cowpea in evolving livestock systems. In: Boukar, O., Coulibaly, O., Fatokun, C.A., Lopez, K., Tamò, M. (Eds.), Innovative research along the cowpea value chain: proceedings of the fifth world cowpea conference on ımproving livelihoods in the cowpea value chain through advancement in science, Held in Saly, https://cgspace.cgiar.org/handle/10568/ 33516; 2012. P. 322-333.
  • [14] Grings EE, Tarawali S, Blummel M, Musa A, Fatokun C, Hearne S et al. Cowpea in evolving livestock systems. In: Boukar, O., Coulibaly, O., Fatokun, C.A., Lopez, K., Tamò, M. (Eds.), Innovative research along the cowpea value chain: proceedings of the fifth world cowpea conference on ımproving livelihoods in the cowpea value chain through advancement in science, Held in Saly, https://cgspace.cgiar.org/handle/10568/ 33516; 2012. P. 322-333.
  • [15] Larbi A, Dung D, Olorunju P, Smith J, Tanko R, Muhammad I et al. Groundnut (Arachis hypogaea) for food and fodder in crop-livestock systems: forage and seed yields, chemical composition and rumen degradation of leaf and stem fractions of 38 cultivars. Anim. Feed Sci. Technol. 1999;77,33–47.
  • [15] Larbi A, Dung D, Olorunju P, Smith J, Tanko R, Muhammad I et al. Groundnut (Arachis hypogaea) for food and fodder in crop-livestock systems: forage and seed yields, chemical composition and rumen degradation of leaf and stem fractions of 38 cultivars. Anim. Feed Sci. Technol. 1999;77,33–47.
  • [16] Omokanye A, Onifade O, Olorunju P, Adamu A, Tanko R, Balogun R. The evaluation of dual-purpose groundnut (Arachis hypogaea) varieties for fodder and seed production at Shika, Nigeria. J. Agric. Sci. 2001;136, 75–79.
  • [16] Omokanye A, Onifade O, Olorunju P, Adamu A, Tanko R, Balogun R. The evaluation of dual-purpose groundnut (Arachis hypogaea) varieties for fodder and seed production at Shika, Nigeria. J. Agric. Sci. 2001;136, 75–79.
  • [17] Uslu ÖS, Kızılşimşek M, Balcı F. Kaba yem üretimi ve ihtiyacı yönünden Kahramanmaraş ilinin genel durumu. Dicle Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi. 2020b;9(2),01-14.
  • [17] Uslu ÖS, Kızılşimşek M, Balcı F. Kaba yem üretimi ve ihtiyacı yönünden Kahramanmaraş ilinin genel durumu. Dicle Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi. 2020b;9(2),01-14.
  • [18] Anonim. Kahramanmaraş meteoroloji il müdürlüğü verileri. Kahramanmaraş. 2018a.
  • [18] Anonim. Kahramanmaraş meteoroloji il müdürlüğü verileri. Kahramanmaraş. 2018a.
  • [19] Anonim. Sivas şarkışla toprak analiz laboratuvarı analiz sonuçları. Sivas. 2018b.
  • [19] Anonim. Sivas şarkışla toprak analiz laboratuvarı analiz sonuçları. Sivas. 2018b.
  • [20] Kaçar B. Bitki ve toprağın kimyasal analizleri: II. bitki analizleri. Ankara Üniversitesi Basımevi: Ankara; 1972.
  • [20] Kaçar B. Bitki ve toprağın kimyasal analizleri: II. bitki analizleri. Ankara Üniversitesi Basımevi: Ankara; 1972.
  • [21] Van Soest PJ, Robertson JD, Lewis BA. Methods for dietary fibre, neutral detergent fibre and non-starch polysaccharides in relation to animal Nutrition. Journal of Dairy Science, 1991;74:3583-3597.
  • [21] Van Soest PJ, Robertson JD, Lewis BA. Methods for dietary fibre, neutral detergent fibre and non-starch polysaccharides in relation to animal Nutrition. Journal of Dairy Science, 1991;74:3583-3597.
  • [22] Sheaffer CC, Peterson MA, Mccalin M, Volene JJ, Cherney JH, Johnson KD, et al. Acid detergent fibre, neutral detergent fibre concentration and relative feed value. North American Alfalfa Improvement Conference, Minneapolis; 1995.
  • [22] Sheaffer CC, Peterson MA, Mccalin M, Volene JJ, Cherney JH, Johnson KD, et al. Acid detergent fibre, neutral detergent fibre concentration and relative feed value. North American Alfalfa Improvement Conference, Minneapolis; 1995.
  • [23] Parlak AÖ. Bazı yapay mera karışımlarında ekim yöntemleri ve azot dozlarının yem verimi ve kalitesine etkileri [doktora lisans tezi]. Ankara: Ankara Üniversitesi; 2005.
  • [23] Parlak AÖ. Bazı yapay mera karışımlarında ekim yöntemleri ve azot dozlarının yem verimi ve kalitesine etkileri [doktora lisans tezi]. Ankara: Ankara Üniversitesi; 2005.
  • [24] Kutlu HR. Yem değerlendirme ve analiz yöntemleri. Ç.Ü. Ziraat Fak. Zootekni Bölümü, Ders Notu: Adana; 2008.
  • [24] Kutlu HR. Yem değerlendirme ve analiz yöntemleri. Ç.Ü. Ziraat Fak. Zootekni Bölümü, Ders Notu: Adana; 2008.
  • [25] Anonim. Nitrogen Determination by Kjeldahl Method; 2019 [erişim tarihi 25 Aralık 2019]. https://www.itwreagents.com-/uploads/20180114/A173_EN.pdf.
  • [25] Anonim. Nitrogen Determination by Kjeldahl Method; 2019 [erişim tarihi 25 Aralık 2019]. https://www.itwreagents.com-/uploads/20180114/A173_EN.pdf.
  • [26] SAS. SAS Institute. SAS 9.4 user’s guide. SAS Inst., Cary, NC; 2014.
  • [26] SAS. SAS Institute. SAS 9.4 user’s guide. SAS Inst., Cary, NC; 2014.
  • [27] Steel RGD, Torrie JH. Principles and procedures of statistics; McGraw-Hill: New York, NY: USA;1960.
  • [27] Steel RGD, Torrie JH. Principles and procedures of statistics; McGraw-Hill: New York, NY: USA;1960.
  • [28] Çil AN, Çil A, Yücel C, Açıkgöz E. 2007. Harran ovası koşullarında bazı bezelye (Pisum sativum L.) hatlarının verim ve verim özellikleri. Türkiye VII. Tarla Bitkileri Kongresi, 25-27 Haziran Erzurum; 2007.
  • [28] Çil AN, Çil A, Yücel C, Açıkgöz E. 2007. Harran ovası koşullarında bazı bezelye (Pisum sativum L.) hatlarının verim ve verim özellikleri. Türkiye VII. Tarla Bitkileri Kongresi, 25-27 Haziran Erzurum; 2007.
  • [29] Zeybek A. Bazı fiğ türlerine ait çeşitlerin Tekirdağ şartlarında verim ve tarımsal özelliklerinin belirlenmesi [yüksek lisans tezi]. Konya: Selçuk Üniversitesi; 2010.
  • [29] Zeybek A. Bazı fiğ türlerine ait çeşitlerin Tekirdağ şartlarında verim ve tarımsal özelliklerinin belirlenmesi [yüksek lisans tezi]. Konya: Selçuk Üniversitesi; 2010.
  • [30] Kara İ, Çomaklı B. Erzurum ilinde farklı dönemlerde hasat edilen adi fiğ, macar fiği ve yem bezelyesinde ot verimi ve ot kalitesinin değişimi [yüksek lisans tezi]. Erzurum: Atatürk Üniversitesi; 2013.
  • [30] Kara İ, Çomaklı B. Erzurum ilinde farklı dönemlerde hasat edilen adi fiğ, macar fiği ve yem bezelyesinde ot verimi ve ot kalitesinin değişimi [yüksek lisans tezi]. Erzurum: Atatürk Üniversitesi; 2013.
  • [31] Önder Ö. Niksar/Tokat koşullarında kimi adi fiğ (Vicia sativa L.) çeşitlerinde farklı ekim zamanlarının ot ve tohum verimi ile verim özelliklerine etkisi [yüksek lisans tezi]. İzmir: Ege Üniversitesi; 2014.
  • [31] Önder Ö. Niksar/Tokat koşullarında kimi adi fiğ (Vicia sativa L.) çeşitlerinde farklı ekim zamanlarının ot ve tohum verimi ile verim özelliklerine etkisi [yüksek lisans tezi]. İzmir: Ege Üniversitesi; 2014.
  • [32] Seydoşoğlu S. Diyarbakır ekolojik koşullarında bazı adi fiğ (Vicia sativa L.) genotiplerinin verim ve verim unsurlarının belirlenmesi üzerine araştırma. Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi. 2014;1(2):117-127.
  • [32] Seydoşoğlu S. Diyarbakır ekolojik koşullarında bazı adi fiğ (Vicia sativa L.) genotiplerinin verim ve verim unsurlarının belirlenmesi üzerine araştırma. Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi. 2014;1(2):117-127.
  • [33] Erdoğdu İ, Sever A, Atalay A. Eskişehir koşullarında Macar fiği (Vicia pannonica Crantz.) hat ve çeşitlerinde yem ve tohum verimleri. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi. 2016;25(2):230–234.
  • [33] Erdoğdu İ, Sever A, Atalay A. Eskişehir koşullarında Macar fiği (Vicia pannonica Crantz.) hat ve çeşitlerinde yem ve tohum verimleri. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi. 2016;25(2):230–234.
  • [34] Eviz Ş, Turan N, Zorer ÇŞ. Siirt şartlarında kışlık olarak ekilen bazı macar fiği çeşit ve hatlarının verim ve verim unsurlarını belirlenmesi [yüksek lisans tezi]. Siirt: Siirt Üniversitesi; 2016.
  • [34] Eviz Ş, Turan N, Zorer ÇŞ. Siirt şartlarında kışlık olarak ekilen bazı macar fiği çeşit ve hatlarının verim ve verim unsurlarını belirlenmesi [yüksek lisans tezi]. Siirt: Siirt Üniversitesi; 2016.
  • [35] Budak F. Iğdır ekolojik şartlarında bazı Macar fiğ (Vicia pannonica Crantz) çeşitlerinin verim ve verim komponentlerinin belirlenmesi. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi. 2017;20:28-32.
  • [35] Budak F. Iğdır ekolojik şartlarında bazı Macar fiğ (Vicia pannonica Crantz) çeşitlerinin verim ve verim komponentlerinin belirlenmesi. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi. 2017;20:28-32.
  • [36] Dejenea M, Dixonb RM, Duncanc AJ, Wolde-meskelc E, Walshd KB, McNeille D. Variations in seed and post-harvest residue yields and residues quality of common bean (Phaseolus vulgaris L.) as a ruminant feedstuff. Animal Feed Science and Technology. 2018;244: 42–55
  • [36] Dejenea M, Dixonb RM, Duncanc AJ, Wolde-meskelc E, Walshd KB, McNeille D. Variations in seed and post-harvest residue yields and residues quality of common bean (Phaseolus vulgaris L.) as a ruminant feedstuff. Animal Feed Science and Technology. 2018;244: 42–55
  • [37] Akıncı Y. Farklı soya çeşitlerinin ot verimi ve kalitesinin belirlenmesi [yüksek lisans tezi]. Kayseri: Erciyes Üniversitesi; 2019.
  • [37] Akıncı Y. Farklı soya çeşitlerinin ot verimi ve kalitesinin belirlenmesi [yüksek lisans tezi]. Kayseri: Erciyes Üniversitesi; 2019.
  • [38] Güngör T, Başalan M, Aydoğan I. Kırıkkale yöresinde üretilen bazı kaba yemlerde besin madde miktarları ve metabolize olabilir enerji düzeylerinin belirlenmesi. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi. 2008;55,111-115.
  • [38] Güngör T, Başalan M, Aydoğan I. Kırıkkale yöresinde üretilen bazı kaba yemlerde besin madde miktarları ve metabolize olabilir enerji düzeylerinin belirlenmesi. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi. 2008;55,111-115.
  • [39] Açıkgöz E, Sincik M, Wietgrefe G, Sürmen M, Çeçen S, Yavuz T, et al. Dry matter accumulation and forage quality characteristics of different soybean genotypes. Turkish Journal of Agriculture and Forestry. 2013;37:22-32s.
  • [39] Açıkgöz E, Sincik M, Wietgrefe G, Sürmen M, Çeçen S, Yavuz T, et al. Dry matter accumulation and forage quality characteristics of different soybean genotypes. Turkish Journal of Agriculture and Forestry. 2013;37:22-32s.
  • [40] Kökten K, Kaplan M, Seydoşoğlu S, Özdemir S, Boydak E. Farklı yerfıstığı (Arachis hypogaea) çeşitlerinin kuru otlarına ait hayvan besleme değerlerinin belirlenmesi. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi. 2014;1(2):156–160
  • [40] Kökten K, Kaplan M, Seydoşoğlu S, Özdemir S, Boydak E. Farklı yerfıstığı (Arachis hypogaea) çeşitlerinin kuru otlarına ait hayvan besleme değerlerinin belirlenmesi. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi. 2014;1(2):156–160
  • [41] Hashalıcı S, Uzun S, Özaktan H, Kaplan M. Kayseri kıraç koşullarında yetiştirilen bazı Macar fiği çeşitlerinin ot verimleri ve kalitelerinin belirlenmesi. Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi. 2017;14(2):113-123.
  • [41] Hashalıcı S, Uzun S, Özaktan H, Kaplan M. Kayseri kıraç koşullarında yetiştirilen bazı Macar fiği çeşitlerinin ot verimleri ve kalitelerinin belirlenmesi. Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi. 2017;14(2):113-123.
  • [42] Uslu ÖS, Gedik O. Anason otunun yem katkı maddesi olarak kullanım potansiyelinin araştırılması. III. International Mediterranean Forest and Environment Symposium. 03-05 October Kahramanmaraş; 2019.
  • [42] Uslu ÖS, Gedik O. Anason otunun yem katkı maddesi olarak kullanım potansiyelinin araştırılması. III. International Mediterranean Forest and Environment Symposium. 03-05 October Kahramanmaraş; 2019.
  • [43] Uslu ÖS, Akbay F, Erol A. Yemlik bezelye ve yemlik bakla bitki kısımlarının kalite özellikleri ve mineral madde içeriklerinin belirlenmesi. Türk Doğa ve Fen Dergisi. 2020c;9(1):118-124.
  • [43] Uslu ÖS, Akbay F, Erol A. Yemlik bezelye ve yemlik bakla bitki kısımlarının kalite özellikleri ve mineral madde içeriklerinin belirlenmesi. Türk Doğa ve Fen Dergisi. 2020c;9(1):118-124.
  • [44] Maneerat W, Prasanpanich S, Tumwasorn S, Laudadio V, Tufarelli V. Evaluating agro-industrial by-products as dietary roughage source on growth performance of fattening steers. Saudi Journal of Biological Sciences. 2015;22,580–584.
  • [44] Maneerat W, Prasanpanich S, Tumwasorn S, Laudadio V, Tufarelli V. Evaluating agro-industrial by-products as dietary roughage source on growth performance of fattening steers. Saudi Journal of Biological Sciences. 2015;22,580–584.
  • [45] Nurfeta A, Tolera A, Eik LO, Sundstøl F. Feeding value of enset (Ensete ventricosum), Desmodium intortum hay and untreated or urea and calcium oxide treated wheat straw for sheep; 2007. Doi: 10.1111/j.1439-0396.2007.00784.x.
  • [45] Nurfeta A, Tolera A, Eik LO, Sundstøl F. Feeding value of enset (Ensete ventricosum), Desmodium intortum hay and untreated or urea and calcium oxide treated wheat straw for sheep; 2007. Doi: 10.1111/j.1439-0396.2007.00784.x.
  • [46] Acar R, Mülayim M. Konya’da bazı yem bitkilerinin doğrudan anıza ekim yöntemiyle ikinci ürün olarak yetiştirilmesi. Bahri Dağdaş Bitkisel Araştırma Dergisi. 2014;1(2): 20-25.
  • [46] Acar R, Mülayim M. Konya’da bazı yem bitkilerinin doğrudan anıza ekim yöntemiyle ikinci ürün olarak yetiştirilmesi. Bahri Dağdaş Bitkisel Araştırma Dergisi. 2014;1(2): 20-25.
  • [47] Yılmaz Ş, Özel A, Atak M, Erayman M. Effects of seeding rates on competition indices of barley and vetch intercropping systems in the Eastern Mediterranean. Turkish Journal of Agriculture and Forestry. 2015;9:135-143.
  • [47] Yılmaz Ş, Özel A, Atak M, Erayman M. Effects of seeding rates on competition indices of barley and vetch intercropping systems in the Eastern Mediterranean. Turkish Journal of Agriculture and Forestry. 2015;9:135-143.
  • [48] Çaçan E, Kökten K, Kaplan M, Yılmaz HŞ. Bazı adi fiğ hat ve çeşitlerinin (Vicia sativa L.) ot verimi ve ot kalitesi açısından değerlendirilmesi. Harran Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi. 2018;22(1):47-61.
  • [48] Çaçan E, Kökten K, Kaplan M, Yılmaz HŞ. Bazı adi fiğ hat ve çeşitlerinin (Vicia sativa L.) ot verimi ve ot kalitesi açısından değerlendirilmesi. Harran Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi. 2018;22(1):47-61.
  • [49] Brink M, Belay G. Plant resources of tropical africa 1- cereals and pulses, Wageningen, PROTA Foundation, Netherlands: Backhuys Publishers; 2006.
  • [49] Brink M, Belay G. Plant resources of tropical africa 1- cereals and pulses, Wageningen, PROTA Foundation, Netherlands: Backhuys Publishers; 2006.
  • [50] Khatik KL, Vaishnava CS, Gupta L. Nutritional evaluation of green gram (Vigna radiata L.) straw in sheep and goats. Indian J. Small Rumin. 2007;3(2),196-198.
  • [50] Khatik KL, Vaishnava CS, Gupta L. Nutritional evaluation of green gram (Vigna radiata L.) straw in sheep and goats. Indian J. Small Rumin. 2007;3(2),196-198.
  • [51] Akbay F, Uslu ÖS, Erol A. Farklı zamanlarda ekilen maş fasulyesinin (Vigna radiata (L.) Wilczek) bazı tarımsal özellikleri ve ot kalitesi üzerine bir araştırma. Türk Tarım-Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi. 2020;8(5):1160-1165.
  • [51] Akbay F, Uslu ÖS, Erol A. Farklı zamanlarda ekilen maş fasulyesinin (Vigna radiata (L.) Wilczek) bazı tarımsal özellikleri ve ot kalitesi üzerine bir araştırma. Türk Tarım-Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi. 2020;8(5):1160-1165.
  • [52] Koivisto JMTE, Devine GPF, Lane C, Sawyer A, Brown HJ. Forage soybeans (Glycine max L. Merr.) in the United Kingdom: Test of New Cultivars: Agronomie; 2003.
  • [52] Koivisto JMTE, Devine GPF, Lane C, Sawyer A, Brown HJ. Forage soybeans (Glycine max L. Merr.) in the United Kingdom: Test of New Cultivars: Agronomie; 2003.
  • [53] Henning JC, Lacefield GD, Amaral-philips D. Interpreting Forage Quality Reports Cooperative Extension Service. ID-101; 2000.
  • [53] Henning JC, Lacefield GD, Amaral-philips D. Interpreting Forage Quality Reports Cooperative Extension Service. ID-101; 2000.
  • [54] Ball DM, Hovelend CS, Lacefield GD. Forage quality in southern forages. Potash & Phosphate Institute. Norcross, Georgia; 1996. p.124-132
  • [54] Ball DM, Hovelend CS, Lacefield GD. Forage quality in southern forages. Potash & Phosphate Institute. Norcross, Georgia; 1996. p.124-132
  • [55] Tremblay M. A tool for determining alfalfa quality. Saskatchewan Agriculture and Food. Saskatchewan; 1998.
  • [55] Tremblay M. A tool for determining alfalfa quality. Saskatchewan Agriculture and Food. Saskatchewan; 1998.
  • [56] Rivera D, Parish J. Interpreting forage and feed analysis report. 2620, Mississippi State University; 2010.
  • [56] Rivera D, Parish J. Interpreting forage and feed analysis report. 2620, Mississippi State University; 2010.
  • [57] Binici N. Kahramanmaraş şartlarında bazı fiğ (Vicia sp.) türleri ve buğday (Triticum sp.) karışım oranlarının ot verimi ve kalitesi üzerine etkileri [yüksek lisans tezi]. Kahramanmaraş: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi; 2020.
  • [57] Binici N. Kahramanmaraş şartlarında bazı fiğ (Vicia sp.) türleri ve buğday (Triticum sp.) karışım oranlarının ot verimi ve kalitesi üzerine etkileri [yüksek lisans tezi]. Kahramanmaraş: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi; 2020.
  • [58] Ova M. Kahramanmaraş şartlarında farklı olgunlaşma dönemlerinde biçilen bazı fiğ (Vicia sp.) türlerinin verim ve ot kalitelerinin belirlenmesi [yüksek lisans tezi]. Kahramanmaraş; Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi; 2020.
  • [58] Ova M. Kahramanmaraş şartlarında farklı olgunlaşma dönemlerinde biçilen bazı fiğ (Vicia sp.) türlerinin verim ve ot kalitelerinin belirlenmesi [yüksek lisans tezi]. Kahramanmaraş; Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi; 2020.
  • [59] Alhumedi M. Kahramanmaraş şartlarında yem bezelyesinin (Pisum sativum L.) yulaf (Avena fatua L.) ile karışım oranlarının ot verimi ve kalitesi üzerine etkileri [yüksek lisans tezi]. Kahramanmaraş: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi; 2021.
  • [59] Alhumedi M. Kahramanmaraş şartlarında yem bezelyesinin (Pisum sativum L.) yulaf (Avena fatua L.) ile karışım oranlarının ot verimi ve kalitesi üzerine etkileri [yüksek lisans tezi]. Kahramanmaraş: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi; 2021.
  • [60] Uslu OS. Potential nutritive value of Trigonella spicata hay harvested at different maturity stages. Progr Nutr [Internet]. 2020Aug.19 [cited 2021Feb.11];23(2). Available from: https://mattioli1885journals.com/index.php/progressinnutrition/article/view/9944.
  • [60] Uslu OS. Potential nutritive value of Trigonella spicata hay harvested at different maturity stages. Progr Nutr [Internet]. 2020Aug.19 [cited 2021Feb.11];23(2). Available from: https://mattioli1885journals.com/index.php/progressinnutrition/article/view/9944.
  • [61] Norton BW [Internet]. The nutritive value of tree legumes; 2003. [cited 2021Feb.11]. Available from: http://www.fao.org/ag/AGP/AGPC/doc/Publicat/Gutt-shel/x5556e0j. htm. pp.1-10.
  • [61] Norton BW [Internet]. The nutritive value of tree legumes; 2003. [cited 2021Feb.11]. Available from: http://www.fao.org/ag/AGP/AGPC/doc/Publicat/Gutt-shel/x5556e0j. htm. pp.1-10.
  • [62] El-Shatnawi MK, Mohawesh YM. Seasonal chemical composition of saltbush in semiarid grassland of Jordan. Journal of Range Management. 2000;53:211-214.
  • [62] El-Shatnawi MK, Mohawesh YM. Seasonal chemical composition of saltbush in semiarid grassland of Jordan. Journal of Range Management. 2000;53:211-214.
Toplam 124 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri
Bölüm Makaleler
Yazarlar

İbrahim Kılınç 0000-0002-4292-1639

Ömer Süha Uslu 0000-0003-0858-0305

Proje Numarası 2018/3-13 YLS
Yayımlanma Tarihi 25 Haziran 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021 Cilt: 10 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Kılınç, İ., & Uslu, Ö. S. (2021). Karasal İklim Şartlarında Bazı Fasulye (Phaseolus vulgaris L.) Genotiplerinin Kuru Otlarının Hayvan Yemi Olarak Kullanım Potansiyelinin Belirlenmesi. Türk Doğa Ve Fen Dergisi, 10(1), 224-235. https://doi.org/10.46810/tdfd.878801
AMA Kılınç İ, Uslu ÖS. Karasal İklim Şartlarında Bazı Fasulye (Phaseolus vulgaris L.) Genotiplerinin Kuru Otlarının Hayvan Yemi Olarak Kullanım Potansiyelinin Belirlenmesi. TDFD. Haziran 2021;10(1):224-235. doi:10.46810/tdfd.878801
Chicago Kılınç, İbrahim, ve Ömer Süha Uslu. “Karasal İklim Şartlarında Bazı Fasulye (Phaseolus Vulgaris L.) Genotiplerinin Kuru Otlarının Hayvan Yemi Olarak Kullanım Potansiyelinin Belirlenmesi”. Türk Doğa Ve Fen Dergisi 10, sy. 1 (Haziran 2021): 224-35. https://doi.org/10.46810/tdfd.878801.
EndNote Kılınç İ, Uslu ÖS (01 Haziran 2021) Karasal İklim Şartlarında Bazı Fasulye (Phaseolus vulgaris L.) Genotiplerinin Kuru Otlarının Hayvan Yemi Olarak Kullanım Potansiyelinin Belirlenmesi. Türk Doğa ve Fen Dergisi 10 1 224–235.
IEEE İ. Kılınç ve Ö. S. Uslu, “Karasal İklim Şartlarında Bazı Fasulye (Phaseolus vulgaris L.) Genotiplerinin Kuru Otlarının Hayvan Yemi Olarak Kullanım Potansiyelinin Belirlenmesi”, TDFD, c. 10, sy. 1, ss. 224–235, 2021, doi: 10.46810/tdfd.878801.
ISNAD Kılınç, İbrahim - Uslu, Ömer Süha. “Karasal İklim Şartlarında Bazı Fasulye (Phaseolus Vulgaris L.) Genotiplerinin Kuru Otlarının Hayvan Yemi Olarak Kullanım Potansiyelinin Belirlenmesi”. Türk Doğa ve Fen Dergisi 10/1 (Haziran 2021), 224-235. https://doi.org/10.46810/tdfd.878801.
JAMA Kılınç İ, Uslu ÖS. Karasal İklim Şartlarında Bazı Fasulye (Phaseolus vulgaris L.) Genotiplerinin Kuru Otlarının Hayvan Yemi Olarak Kullanım Potansiyelinin Belirlenmesi. TDFD. 2021;10:224–235.
MLA Kılınç, İbrahim ve Ömer Süha Uslu. “Karasal İklim Şartlarında Bazı Fasulye (Phaseolus Vulgaris L.) Genotiplerinin Kuru Otlarının Hayvan Yemi Olarak Kullanım Potansiyelinin Belirlenmesi”. Türk Doğa Ve Fen Dergisi, c. 10, sy. 1, 2021, ss. 224-35, doi:10.46810/tdfd.878801.
Vancouver Kılınç İ, Uslu ÖS. Karasal İklim Şartlarında Bazı Fasulye (Phaseolus vulgaris L.) Genotiplerinin Kuru Otlarının Hayvan Yemi Olarak Kullanım Potansiyelinin Belirlenmesi. TDFD. 2021;10(1):224-35.