Bu çalışmada kullanılan Al/TiO2/p-Si Schottky Diyotu (SD) termal buharlaştırma yöntemi kullanılarak oluşturuldu. Aygıtın elektriksel özellikleri geniş sıcaklık ve aydınlanma şiddeti aralığında gerçekleştirildi. Sıcaklığa bağlı ölçümler 20 K adım aralıklarla 100 K ve 320 K aralığında gerçekleştirildi. Aygıt için elde edilen diyot parametreleri literatürdeki çeşitli yöntemlerle elde edilen benzer yapılarla karşılaştırıldı. Yerli oksit tabaka, kirlilikler, tüketim bölgesi kalınlığı gibi nedenlerden dolayı arayüzey durumlarının değerinin yüksek olduğu sonucuna varıldı. Işık şiddetine bağlı olarak gerçekleştirilen ölçümlerde idealite faktörü değerinin artarken engel yüksekliği değerinin azaldığı görüldü. Ayrıca yapının fotoakım-zaman grafiği çizilerek ışığa tepkisi incelendi.
Termal buharlaştırma TiO2 Fotoakım Sıcaklığa bağlılık Aydınlatma şiddetine bağlılık Elektriksel özellikler
The Al/TiO2/p-Si Schottky Diode (SD) used in this study was fabricated using the thermal evaporation method. The electrical properties of the devices were realized in a wide range of temperature and illumination intensity. Temperature dependent measurements were carried out at between 320 K and 100 K step by 20 K. The diode parameters obtained in this study were compared with similar structures obtained by various methods in the literature. It was concluded that the value of the interface states was high due to reasons such as the local oxide layer, impurities, thickness of depletion layer. In the measurements performed depending on the illumination intensity, it was observed that the value of the ideality factor increased while the value of the barrier height decreased. In addition, the photocurrent-time plot of the structure was drawn and its response to light was examined.
thermal evaporation TiO2 Photocurrent temperature dependence illumination intensity dependence electrical properties
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 25 Haziran 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 Cilt: 10 Sayı: 1 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.