The Asphodeline Reichb. genus has a great interest as a source of drugs and foods. In the present study, we aimed to determine biological activities of different solvent extracts (acetone, methanol and water) from different parts (roots, stems, leaves, and seeds) from Asphodeline baytopiae Tuzlaci. Antioxidant and enzyme inhibitory effects were determined for biological properties. Different antioxidant assays including free radical scavenging (DPPH and ABTS), reducing power (CUPRAC and FRAP), metal chelating and phosphomolybdenum were employed. Enzyme inhibitory effects were investigated aganist cholinesterases (AChE and BChE), tyrosinase, α-amylase and α-glucosidase. In addition, total phenolic and flavonoid contents for each extracts were determined. Stem-acetone extract contained the highest levels of the total phenolics (73.57 mg GAE/g extract) and flavonoids (75.04 mg RE/g extract). Generally, stem extracts exhibited stronger antioxidant abilities when compared with leaves, roots and seeds. In cholinesterases inhbition assays, acetone and methanol extracts displayed inhibitory effects but water extracts were not active. Tyrosinase inhibitory effects varied from 4.83 to 74.64 mg KAE/g extract. α-Amylase and α- glucosidase inhibiton were 0.02-0.77 mmol ACAE/g extract and 3.42-4.65 mmol ACAE/g extract, respectively. The results suggested that A. baytopae could be considered as valuable sources of natural agents in pharmaceutical and food industries.
Asphodeline baytopiae Phenolics Antioxidant Enzyme inhibition Natural agents
Asphodeline Reichb. cinsi gıda ve ilaç kaynağı olarak büyük bir ilgiye sahiptir. Bu çalışmada, Asphodeline baytopiae Tuzlaci’’nin (Xanthorhoeaceae) farklı kısımlarından (kök, gövde, yaprak ve tohum) elde edilen farklı çözücü ekstraktlarının (aseton, metanol ve su) biyolojik aktiviteleri belirlenmiştir. Biyolojik özellikleri için; antioksidan ve enzim inhibitör etkileri ortaya konulmuştur. Serbest radikal (DPPH ve ABTS), indirgeme gücü (CUPRAC ve FRAP), metal şelatlama ve fosfomolibdat testlerini içeren farklı antioksidan test sistemleri kullanılmıştır. Ayrıca, enzim inhibitör etkiler kolinesterazlar (AChE ve BChE), tirozinaz, α-amilaz ve α-glukozidaz’a karşı araştırılmıştır. Bunlara ek olarak, her bir ekstraktın toplam fenolik ve flavonoid içerikleri de belirlenmiştir. Gövde-metanol ekstraktının en yüksek toplam fenolik (73.57 mg GAE/g ekstrakt) ve flavonoid (75.04 mg RE/g ekstrakt) içeriğine sahip olduğu görülmüştür. Genel olarak, gövde ekstrakları; yaprak, kök ve tohum ile kıyaslandığında güçlü antioksidan yetenekler sergilemektedir. Kolinesteraz inhibisyon testlerinde, aseton ve metanol ekstraktlar inhibitör etkiler gösterirken, su ekstraklarının aktif olmadığı gözlenmiştir. Tirozinaz inhibitör etkileri 4.83 ile 74.64 mg KAE/g ekstrakt arasında değişmektedir. α-Amilaz ve α- glukozidaz inhisyonu sırasıyla 0.22-0.77 mmol ACAE/g ekstrakt ve 3.42-4.65 mmol ACAE/g ekstrakt şeklindedir. Bu sonuçlar A. baytopiae’nin gıda ve farmasötik endüstrileri için doğal ajanların değerli bir kaynağı olarak düşünülebileceğini önermektedir.
Asphodeline baytopae fenolikler antioksidan enzim inhibisyonu doğal ajanlar
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 Cilt: 10 Sayı: 2 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.