Salinity of irrigation water and soil-based salinity is an important problem. Priming is an application that increases the germination rate by keeping the seeds in distilled water or different aqueous solutions for a certain period of time. Ipsala variety melon (Cucumis melo L.) seeds obtained from Manisa Kırkağaç region were used in the study to determine the effects of different NaCl stress and priming applications on seed quality. Melon seeds subjected to different priming applications were germinated in pure water (0 mM NaCl) and salt stress (140 mM NaCl) conditions. In the study, herbal origin thyme (Origanum vulgare L. subsp. hirtum), sage (Salvia officinalis L.) applications as well as KNO3 (50 mM) and pure water applications were included as priming applications. In the study, it was determined that increase in the germination rate (%) and germination time (day) parameters which are important quality parameters in seeds, were more pronounced with priming applications. Priming with using sage and thyme plants were more effective respectively in increasing seed quality parameters.
Sulama suları ve toprak kaynaklı tuzluluk, önemli bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Priming tohumların belli sürede saf su veya farklı sulu solüsyonlarda bekletilmesi şeklinde uygulanan ve çimlenme gücünü artıran bir uygulamadır. Farklı tuz stresi ve priming uygulamalarının tohum kalitesine etkilerinin belirlenmesi amacı ile yapılan çalışmada Manisa Kırkağaç bölgesinden elde edilen İpsala çeşidi kavun tohumları kullanılmıştır. Kavun tohumları saf su (0 mM NaCl) ve yüksek dozda (140 mM NaCl) tuz stresi koşullarında çimlendirilmiş ve öncesinde farklı priming uygulamalarına tabi tutulmuştur. Çalışmada priming uygulamaları olarak bitkisel kaynaklı kekik (Origanum vulgare subsp. hirtum), adaçayı (Salvia officinalis L.) uygulamalarının yanısıra KNO3 (50 mM) ve saf su uygulamaları yer almıştır. Çalışmada, priming uygulamaları ile tohumda önemli kalite parametrelerinden olan çimlenme oranı (%) ve çimlenme hızı (gün) parametrelerinin artışı daha belirgin olmuştur. Çalışma değerlendirildiğinde, sırasıyla adaçayı ve kekik bitkisi kullanılarak yapılan priming uygulamaları, tohum kalite parametrelerini arttırmada daha etkili olmuştur.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 29 Haziran 2022 |
Yayımlanma Tarihi | 29 Haziran 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Cilt: 11 Sayı: 2 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.