Bu çalışma 2017 ve 2018 yıllarında Kavaklıdere Şarapları A.Ş’nin Kırşehir/Toklumen bağlarında gerçekleştirilmiştir. Çalışmada; farklı anaçlar (110 R, 1103 P ve 140 Ru) üzerinde yetiştirilen Boğazkere ve Kalecik Karası çeşitlerinde ben düşmeden hasat dönemine kadar salkım, tane, şıra (SÇKM), pH, toplam asitlik, toplam fenolik, flavonoid ve antosiyanin içeriklerinin zamana bağlı olarak değişimleri incelenmiştir. Ben düşme ile hasat dönemi arasında her iki yılda Boğazkere ve Kalecik Karası’nın salkım ve tane ağırlığında artış, tane sertliğinde ise olgunlaşma ile birlikte yumuşama görülmüştür. Çeşitlerin SÇKM ve pH değerleri ben düşmeden olgunlaşmaya doğru artarken toplam asitlik değerleri azalmıştır. Ben düşme döneminde yüksek olan toplam fenolik ve flavonoid içerikleri hasat dönemine doğru azalırken, antosiyanin içerikleri hem kabukta hem de pulpta olgunlaşma ile birlikte artış göstermiştir. Her iki çeşit 110 R ve 1103 P anaçları bakımından değişkenlik gösterse de 140 Ru anacına göre salkım ve ve tane ağırlığı bakımından daha yüksek değerler vermiştir. İki yılın hasat döneminde toplam fenolik ve antosiyanin içeriği bakımından Boğazkere, flavonoid içeriği bakımından ise Kalecik Karası çeşidi ön plana çıkmıştır. Çeşitlerin salkım ve tane ağırlıkları ile SÇKM, pH, toplam asitlik, toplam fenolik madde, flavonoid ve antosiyanin içerikleri çeşide, anaca ve yıla göre değişkenlik göstermiştir.
Gaziosmanpaşa Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Komisyonu
2018/44
Bu çalışma Gaziosmanpaşa Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Komisyonu tarafından desteklenmiştir (Proje No: 2018/44). Desteklerinden dolayı teşekkür ederiz.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Proje Numarası | 2018/44 |
Yayımlanma Tarihi | 28 Aralık 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Cilt: 11 Sayı: 4 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.