Some quality parameters were determined for the filtered flower honeys harvested in 2021 from the center and 7 districts of Bingöl province. The moisture, free acidity, electrical conductivity, pH and color parameters of the supplied filtered flower honey samples were investigated. The average values of 22 honey samples collected from the center and districts of Bingöl were determined as; humidity 15.43±0.06, free acidity 14.584±0.427 meq kg-1, electrical conductivity 0.228±0.001 (mS cm-1), pH 3.48±0.015 and color parameters L*, a*, b* values 58.404±0.275, 3.906±0.033, 38.552, respectively. According to these results, it was observed that the investigated filtered flower honeys were within the limit values specified in the Turkish Food Codex Honey Communiqué.
Bingöl Moisture Free acidity Electrical conductivity pH Color
We would like to thank the relevant unit for the experimental studies carried out at the Bingöl University Central Laboratory Application and Research Center.
Bingöl İli merkez ve 7 ilçesinden 2021 yılında hasat edilen süzme çiçek balları için bazı kalite parametreleri belirlenmiştir. Temin edilen süzme çiçek bal örneklerinin nem, serbest asitlik, elektriksel iletkenlik, pH ve renk parametreleri incelenmiştir. Bingöl merkez ve ilçelerinden toplanan 22 adet bal örneğinin ortalama değerleri; nem 15.43±0.06, serbest asitlik 14.584±0.427 meq kg-1, elektriksel iletkenlik 0.228±0.001 (mS cm-1), pH 3.48±0.015 ve renk parametreleri L*, a*, b* değerleri sırasıyla 58.404±0.275, 3.906±0.033, 38.552±0.217 olarak belirlenmiştir. Bu sonuçlara göre incelenen süzme çiçek ballarının Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliği'nde belirtilen sınır değerler içerisinde olduğu görülmüştür.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Analitik Biyokimya, Analitik Kimya (Diğer) |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 27 Eylül 2023 |
Yayımlanma Tarihi | 27 Eylül 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 12 Sayı: 3 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.