Şekerleme endüstrisi atıksularının içeriği prosese göre değişmekle birlikte; içerdiği yüksek organik kirleticiler nedeniyle uygun yöntemlerle arıtılması önemlidir. Şekerleme endüstrisinden kaynaklanan bu atıksular ön arıtma yapılmadan deşarj edildiğinde ötrofikasyon gibi ciddi çevresel sorunlara neden olmaktadır. Bu çalışmada, Gebze Plastikçiler Organize Sanayi Bölgesinden (Türkiye) gerçek şekerleme endüstrisi atıksuyu alınmıştır. Atıksuyun detaylı karakterizasyonu ile kirletici konsantrasyonları belirlenmiştir. Kireç (Ca(OH)2), polialüminyum klorür (PAK) ve Amonyum Persülfat ((NH4)2S2O8) koagülantları ilave edilmiş ve koagülasyon-flokülasyon ile kimyasal oksijen ihtiyacı (KOİ), toplam fosfor (TP), ortafosfat (PO4-P), toplam azot (TN) ve amonyak (NH4-N) giderimi araştırılmıştır. Çalışmada KOİ, TP, PO4-P ve NH4-N giderim verimleri ≥%86, TN giderim verimi ise %43 olarak bulunmuştur. Alıcı ortama direkt deşarjı halinde, ötrofikasyon gibi ciddi çevresel risk oluşturan şekerleme endüstrisi atıksuyunun ön arıtımı sonucunda kanalizasyona deşarj kriterlerine uygunluğu da araştırılmıştır.
Although the content of confectionery industry wastewater varies according to the process; it is important to treat it with appropriate methods due to the high organic pollutants it contains. When these wastewaters from the confectionery industry are discharged without pre-treatment, they cause serious environmental problems such as eutrophication. In this study, real confectionery industry wastewater was taken from Gebze Plastics Organised Industrial Zone (Turkiye). Pollutant concentrations were determined by detailed characterisation of the wastewater. Lime (Ca(OH)2), polyaluminium chloride (PAC) and Ammonim Persulfate ((NH4)2S2O8) coagulants were added and chemical oxygen demand (COD), total phosphate (TP), orthophosphates (PO4-P), total nitrogen (TN) and ammonium nitrogen (NH4-N) removal by coagulation-flocculation were investigated. In the study, COD, TP, PO4-P and NH4-N removal efficiencies were ≥86% and TN removal efficiency was 43%. Conformity of confectionery industry wastewater, which causes serious environmental problems such as eutrophication in case of direct discharge to the receiving environment, to the sewage discharge criteria after pretreatment was also investigated.
Confectionery industry Real wastewater Coagulation flocculation
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Çevre Kirliliği ve Önlenmesi |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 26 Eylül 2025 |
Gönderilme Tarihi | 10 Şubat 2025 |
Kabul Tarihi | 6 Temmuz 2025 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Cilt: 14 Sayı: 3 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.