Japon kan otu olarak bilinen Berberis thunbergii çeşitli fitokimyasal bileşenleri nedeniyle birçok tıbbi özelliğe sahiptir. Bu nedenle, B. thunbergii’nin hidroetanolik ekstraktının fitokimyasal içeriği, antioksidan, anti-inflamatuar ve enzim inhibisyon aktiviteleri incelenmiştir. LC-MS/MS ve GC-MS/MS analizinde ekstraktın ana bileşenleri sırasıyla klorojenik ve oleik asit olarak belirlendi. Toplam fenol ve flavonoid miktarları sırasıyla 259.40±0.96 mg GAE/g ekstrakt ve 2.60±0.57 mg QE/g ekstrakt olarak bulunmuştur. FRAP testinde 6.38 mg TE/g ekstrakt düzeyinde demiri indirgediği ve DPPH˙ radikal süpürme testinde %85.26 oranında radikal süpürme etkisine sahip olduğu kaydedilmiştir. Ekstraktın antiinflamatuar özelliği 60.80±2.22 µg/mL düzeyinde iken DFS nin 45.23±0.68 bulundu. Enzim inhibisyonu açısından değerlendirildiğinde, üreazı düşük düzeyde (44,19±0,22 µg/mL) ve ksantin oksidazı yüksek düzeyde (0,91±0,21 µg/mL) inhibe ettiği gözlemlenmiştir. Ayrıca, DNA’yı %57,55 oranında (Form I değeri) koruduğu kaydedilmiştir.
Yüksek antioksidan ve ksantin oksidaz inhibisyon etkileri nedeniyle B. thunbergii’nin gıda, kozmetik ve tıp alanlarında potansiyel uygulamalara sahip olduğu düşünülmektedir.
Berberis thunbergii Hydroethanolic extract Phytochemical In vitro bioactivity
BAP04-A-2025-5586
Berberis thunbergii, also known as Japanese dogwood, has many medicinal properties due to its rich phytochemical components. Therefore, B. thunbergii hydroethanolic extract was investigated phytochemical content, antioxidant, anti-inflammatory, and enzyme inhibition activities. In LC-MS/MS and GC-MS/MS analysis, the main components of the extract were determined as chlorogenic and oleic acid, respectively. Total phenol and flavonoid amounts were found as 259.40±0.96 mg GAE/g extract and 2.60±0.57 mg QE/g extract, respectively. It was recorded that it could reduce iron as 6.38 mg TE/g extract in the FRAP test and had a radical scavenging effect of 85.26% in the DPPH֗ scavenging test. The anti-inflammatory property of the extract was found to be 60.80±2.22 µg/mL, while DFS was found to be 45.23±0.68. Additionally, in enzyme inhibition, it was observed that it inhibited urease at a low level of 44.19±0.22 µg/mL and xanthine oxidase at a high level of 0.91±0.21 µg/mL. It was recorded that it protected DNA with a 57.55% Form I value. Due to its high antioxidant and XO inhibition effects, B. thunbergii is thought to have potential applications in food, cosmetics, and medicine.
Berberis thunbergii Hydroethanolic extract Phytochemical In vitro bioactivity
Ondokuz Mayis University
BAP04-A-2025-5586
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Biyoanaliz, Analitik Biyokimya |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Proje Numarası | BAP04-A-2025-5586 |
Yayımlanma Tarihi | 26 Eylül 2025 |
Gönderilme Tarihi | 16 Nisan 2025 |
Kabul Tarihi | 5 Eylül 2025 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Cilt: 14 Sayı: 3 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.