This study was carried out to evaluate the chemical and microbiological properties of a natural water source located in Azat Village of Kars province and used as drinking water by the surrounding villagers. Water samples taken from three different sampling points were analyzed for pH, electrical conductivity, total hardness, alkalinity, nitrogenous compounds (NO₂-, NO₃-, NH₄⁺), metal contents (Fe, Cu, Al, Pb), sulfate and chloride levels. The data obtained were compared with World Health Organization (WHO) drinking water standards and one-sample t-test was applied for each parameter. Statistically significant differences were found in total hardness, NO₃-, Fe, Cu, SO₄²- and Cl- parameters (p < 0.05), while other parameters were found to be compatible with WHO reference values. In microbiological analyses, a total of eight different bacterial species were isolated by culture-dependent methods. These species were identified by 16S rRNA gene sequencing analysis and all of them were determined to be non-pathogenic environmental microorganisms. The identified species included Microbacterium spp., Bacillus spp., Corynebacterium spp., Lactobacillus spp., Rhodococcus spp., Pseudomonas spp., Leuconostoc spp. and Aeromonas spp. Although some species have the potential to be opportunistic pathogens, the overall microbiological profile was considered to be within acceptable limits for natural sources.
: Natural drinking water source Microbial diversity Rural water security Chemical water quality 16S rRNA sequence analysis
“Investigation of Water Quality and Bacterial Community Structure in a Rural Geothermal Spring: Ucler Hill, Kars, Türkiye” başlıklı Çalışmamız için Etik Kurul Belgesine İhtiyaç Yoktur.
In the compilation of this article, the authors have been assisted by some programmes to improve spelling and readability. These are grammarly, AI programmes chatgpt, deepl, google translate and quillbot. The authors reviewed and edited the content after using these tools. The authors take full responsibility for the content of the publication.
Bu çalışma, Kars ilinin Azat Köyü'nde bulunan ve çevre köylüler tarafından içme suyu olarak kullanılan doğal bir su kaynağının kimyasal ve mikrobiyolojik özelliklerini değerlendirmek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Üç farklı örnekleme noktasından alınan su örnekleri pH, elektriksel iletkenlik, toplam sertlik, alkalinite, azotlu bileşikler (NO₂-, NO₃-, NH₄⁺), metal içerikleri (Fe, Cu, Al, Pb), sülfat ve klorür seviyeleri açısından analiz edilmiştir. Elde edilen veriler Dünya Sağlık Örgütü (WHO) içme suyu standartları ile karşılaştırılmış ve her parametre için tek örneklem t-testi uygulanmıştır. Toplam sertlik, NO₃-, Fe, Cu, SO₄²- ve Cl- parametrelerinde istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar bulunurken (p<0.05), diğer parametreler WHO referans değerleriyle uyumlu bulunmuştur. Mikrobiyolojik analizlerde, kültüre bağlı yöntemlerle toplam sekiz farklı bakteri türü izole edilmiştir. Bu türler 16S rRNA gen dizileme analizi ile tanımlanmış ve hepsinin patojen olmayan çevresel mikroorganizmalar olduğu belirlenmiştir. Tanımlanan türler arasında Microbacterium spp., Bacillus spp., Corynebacterium spp., Lactobacillus spp., Rhodococcus spp., Pseudomonas spp., Leuconostoc spp. ve Aeromonas spp. yer almaktadır. Bazı türler fırsatçı patojen olma potansiyeline sahip olsa da, genel mikrobiyolojik profilin doğal kaynaklar için kabul edilebilir sınırlar içinde olduğu düşünülmüştür.
Doğal içme suyu kaynağı Mikrobiyal çeşitlilik Kırsal su güvenliği Kimyasal su kalitesi 16S rRNA dizi analizi
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Biyomühendislik (Diğer) |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 26 Eylül 2025 |
Gönderilme Tarihi | 29 Temmuz 2025 |
Kabul Tarihi | 16 Eylül 2025 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Cilt: 14 Sayı: 3 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.