Araştırma Makalesi

Gelişim ve Din Psikolojisi Açısından Ergenlik Dönemi ve Temel Problemleri

Sayı: 5 30 Haziran 2022
PDF İndir
EN TR

Gelişim ve Din Psikolojisi Açısından Ergenlik Dönemi ve Temel Problemleri

Öz

Bu çalışma ergenlik dönemini, gelişim ve din piskolojisi açısından ele almaktadır. Çalışmada ergenlik evresi; bedensel, cinsel, duygusal, toplumsal, bilişsel, ahlaki ve dini gelişim boyutlarıyla değerlendirilmektedir. Ergenlerin gelişim dönemleri açısından yaşadığı problemler literatür taraması yöntemi ile ortaya konularak, onlara destek olabilecek ebeveynlerine, öğretmenlerine katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. Ergenlik; farklı gelişim ve değişimleri içinde barındıran çocukluktan yetişkinliğe geçiş evresidir. Gelişim ve değişimin yoğun olduğu bu dönem, yapısı itibari ile de bir bunalım ve kriz dönemi olarak nitelendirilebilir. Bu süreçlerin zaman zaman bireyin yaşantısında bazı sorunlara yol açtığı gözlemlenmektedir. Bu evrede yaşadığı sorunlarla ilgili olarak “yalnızlık” ve “yabancılaşma” duygusu hissedebilir. Günümüz ergeni biyolojik, psikolojik, sosyal problemlerin yanı sıra sanal dünyada var olmanın getirdiği sorunlarla da yüzleşmektedir. Ergenlik duygusal çalkantıların, zihinsel karmaşaların yoğun yaşandığı bir evredir. Kimlik inşasında olan ergen kendi olma mücadelesi verirken “ben kimim” sorusunun yanıtını aramaktadır. Kimlik arayışında ergen; zıt rol beklentileri, çoklu tercihlerle karşı karşıya kalmaktadır. Birey olma çabası içinde ailesinden ayrışmaya çalışan ergen, zaman zaman ailesi ile sorunlar yaşamaktadır. Günümüz ergenleri hız ve haz çağında her şeyin tüketildiği, tüketilerek var olunabileceği imajının çizildiği sanal ve gerçeğin iç içe geçtiği bir dünyada yaşamaktadır. Bilgiye ulaşmanın bir tuş kadar yakın olduğu günümüzde ergen hayat felsefesini oluştururken bilgiye ulaşma değil, seçme ve doğruyu içselleştirme sorunu yaşmaktadır. Ergenlerin yaşam hedeflerinin sadece akademik başarısı ile değerlendirilmesi, sınavlarla yarışan ergeni psikolojik olarak yıpratmaktadır. Ebeveynin, ergeni istemediği alanlara yönlendirmesi, ergenden yapabileceğinin üstünde görev ve başarılar beklemesi, onu duygusal olarak ihmal etmesi, eleştirmesi, başkalarıyla kıyaslaması ebeveyn-genç ilişkisini olumsuz yönde etkilemektedir. Ergenlikte yaşanan problemler, çocukluk dönemindeki problemlerin devamı olabilir. Her ergenin arkasında çocuklukta oluşmuş bir miras vardır ki bu aynı zamanda “gelecek” demektir. Bu çalışmada yapılan literatür taramasında ergenlerin yaşadıkları temel sorunların; kimlik bunalımı, cinsel çatışmalara bağlı suçluluk ve günahkarlık duygusu, başarı güdüsü ve engellenmesi, bağımsızlık yönelimi ve anne baba çatışması, sanal bağımlıklar konusunda yaşadıkları sorunlar olduğu tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Adler, A. (1997). Yaşamın anlam ve amacı. İstanbul: Say Yayınları.
  2. Altınköprü, T. (1997). Genç kız psikolojisi ve cinselliği. İstanbul: Hayat Yayınları.
  3. Arıcı, A. (2006). Ergenlerde dini başa çıkma yöntemi olarak dua. (içinde). Gençlik din ve değerler psikolojisi. (ss. 529-558). ed. H. Hökelekli. İstanbul: DEM Yayınları.
  4. Armaner, N. (1980). Din psikolojisine giriş. Trabzon: Ayyıldız Matbaa.
  5. Atabek, E. (1999). Kuşatılmış gençlik. İstanbul: Altın Kitaplar.
  6. Atabek, E. (2002). Erken büyüyen çocuklar. İstanbul: Altın Kitapları.
  7. Atkinson, R. L. & Atkinson, R. C. (1995). Psikolojiye giriş (çev. K. Atakay, M. Atakay, & A. Yavuz). İstanbul: Sosyal Yayınları.
  8. Ay, M. (2003). Kuran’da gençler ve gençlik değerleri. (içinde) Gençlik dönemi ve eğitimi. İstanbul: Ensar Yayınları.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Din Araştırmaları

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

30 Haziran 2022

Gönderilme Tarihi

29 Nisan 2022

Kabul Tarihi

14 Haziran 2022

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2022 Sayı: 5

Kaynak Göster

APA
Coşkunsever, A. (2022). Gelişim ve Din Psikolojisi Açısından Ergenlik Dönemi ve Temel Problemleri. Türk Din Psikolojisi Dergisi, 5, 47-80. https://izlik.org/JA57NR22UA
AMA
1.Coşkunsever A. Gelişim ve Din Psikolojisi Açısından Ergenlik Dönemi ve Temel Problemleri. Türk Din Psikolojisi Dergisi. 2022;(5):47-80. https://izlik.org/JA57NR22UA
Chicago
Coşkunsever, Asude. 2022. “Gelişim ve Din Psikolojisi Açısından Ergenlik Dönemi ve Temel Problemleri”. Türk Din Psikolojisi Dergisi, sy 5: 47-80. https://izlik.org/JA57NR22UA.
EndNote
Coşkunsever A (01 Haziran 2022) Gelişim ve Din Psikolojisi Açısından Ergenlik Dönemi ve Temel Problemleri. Türk Din Psikolojisi Dergisi 5 47–80.
IEEE
[1]A. Coşkunsever, “Gelişim ve Din Psikolojisi Açısından Ergenlik Dönemi ve Temel Problemleri”, Türk Din Psikolojisi Dergisi, sy 5, ss. 47–80, Haz. 2022, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA57NR22UA
ISNAD
Coşkunsever, Asude. “Gelişim ve Din Psikolojisi Açısından Ergenlik Dönemi ve Temel Problemleri”. Türk Din Psikolojisi Dergisi. 5 (01 Haziran 2022): 47-80. https://izlik.org/JA57NR22UA.
JAMA
1.Coşkunsever A. Gelişim ve Din Psikolojisi Açısından Ergenlik Dönemi ve Temel Problemleri. Türk Din Psikolojisi Dergisi. 2022;:47–80.
MLA
Coşkunsever, Asude. “Gelişim ve Din Psikolojisi Açısından Ergenlik Dönemi ve Temel Problemleri”. Türk Din Psikolojisi Dergisi, sy 5, Haziran 2022, ss. 47-80, https://izlik.org/JA57NR22UA.
Vancouver
1.Asude Coşkunsever. Gelişim ve Din Psikolojisi Açısından Ergenlik Dönemi ve Temel Problemleri. Türk Din Psikolojisi Dergisi [Internet]. 01 Haziran 2022;(5):47-80. Erişim adresi: https://izlik.org/JA57NR22UA

Türk Din Psikolojisi Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.