In Turkish cuisine, which is one of the leading cuisines of the World, burghul and dishes made with burghul have an important place. Burghul is one of the most important dishes of the Turkish people and is a part of the Anatolian food culture. Burghul is used as a basic food ingredient in many dishes such as soup, cracked wheat pilaf, stuffed meatballs, stuffed leaves and burghul salad. One of these dishes is ‘’besmeç’’ meatballs, which is one of the traditional dishes of the Kaman region. In this study, the production method and history of Kaman besmeç meatball, which is a traditional meatball, was investigated. It has been determined that meatballs have a history of at least 140 years in the region. Although similar formulations are used in some regions, it has been understood that the besmeç meatballs made in Kaman region are different from the others.
Kaman, besmeç meatballs, burghul, smaller granules of burghul, traditional food
Dünyanın önde gelen mutfaklarından olan Türk mutfağında bulgurun ve bulgurla yapılan yemeklerin yeri ve önemi ayrıdır. Bulgur, Türk halkının en önemli besin maddelerinden birisi olup Anadolu yemek kültürünün bir parçasıdır. Bulgur çorba, pilav, içli köfte, sarma ve kısır gibi daha birçok yemeğin yapımından temel gıda maddesi olarak kullanılmaktadır. Bu yemeklerden birisi de Kaman yöresi geleneksel yemeklerinden olan ‘’besmeç’’ köftesidir. Bu çalışmada, geleneksel bir köfte türü olan Kaman besmeç köftesinin tarihçesi ve yapımı araştırılmıştır. Köftenin yörede en az 140 yıllık tarihsel bir geçmişi olduğu tespit edilmiştir. Bazı yörelerde benzer formülasyonlar kullanılsa da Kaman yöresinde yapılan besmeç köftesinin diğerlerinden farklı olduğu anlaşılmıştır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sosyal |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2021 |
Başvuru Tarihi | 18 Ekim 2021 |
Kabul Tarihi | 17 Kasım 2021 |
Yayınlandığı Sayı | Yıl 2021, Cilt 6, Sayı 2 |
Bibtex | @araştırma makalesi { tdtad1011631, journal = {Uluslararası Türk Dünyası Turizm Araştırmaları Dergisi}, issn = {2587-1080}, address = {}, publisher = {Kastamonu Üniversitesi}, year = {2021}, volume = {6}, pages = {296 - 305}, doi = {10.37847/tdtad.1011631}, title = {Kaman Besmeç Köftesi}, key = {cite}, author = {Aytaç, Sertan} } |
APA | Aytaç, S. (2021). Kaman Besmeç Köftesi . Uluslararası Türk Dünyası Turizm Araştırmaları Dergisi , 6 (2) , 296-305 . DOI: 10.37847/tdtad.1011631 |
MLA | Aytaç, S. "Kaman Besmeç Köftesi" . Uluslararası Türk Dünyası Turizm Araştırmaları Dergisi 6 (2021 ): 296-305 <https://dergipark.org.tr/tr/pub/tdtad/issue/67988/1011631> |
Chicago | Aytaç, S. "Kaman Besmeç Köftesi". Uluslararası Türk Dünyası Turizm Araştırmaları Dergisi 6 (2021 ): 296-305 |
RIS | TY - JOUR T1 - Kaman Besmeç Köftesi AU - Sertan Aytaç Y1 - 2021 PY - 2021 N1 - doi: 10.37847/tdtad.1011631 DO - 10.37847/tdtad.1011631 T2 - Uluslararası Türk Dünyası Turizm Araştırmaları Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 296 EP - 305 VL - 6 IS - 2 SN - 2587-1080- M3 - doi: 10.37847/tdtad.1011631 UR - https://doi.org/10.37847/tdtad.1011631 Y2 - 2021 ER - |
EndNote | %0 Uluslararası Türk Dünyası Turizm Araştırmaları Dergisi Kaman Besmeç Köftesi %A Sertan Aytaç %T Kaman Besmeç Köftesi %D 2021 %J Uluslararası Türk Dünyası Turizm Araştırmaları Dergisi %P 2587-1080- %V 6 %N 2 %R doi: 10.37847/tdtad.1011631 %U 10.37847/tdtad.1011631 |
ISNAD | Aytaç, Sertan . "Kaman Besmeç Köftesi". Uluslararası Türk Dünyası Turizm Araştırmaları Dergisi 6 / 2 (Aralık 2021): 296-305 . https://doi.org/10.37847/tdtad.1011631 |
AMA | Aytaç S. Kaman Besmeç Köftesi. Uluslararası Türk Dünyası Turizm Araştırmaları Dergisi. 2021; 6(2): 296-305. |
Vancouver | Aytaç S. Kaman Besmeç Köftesi. Uluslararası Türk Dünyası Turizm Araştırmaları Dergisi. 2021; 6(2): 296-305. |
IEEE | S. Aytaç , "Kaman Besmeç Köftesi", Uluslararası Türk Dünyası Turizm Araştırmaları Dergisi, c. 6, sayı. 2, ss. 296-305, Ara. 2021, doi:10.37847/tdtad.1011631 |