Türkiye’de 2010 yılında yayımlanan 5996 sayılı Gıda Kanunu
ile hayvansal kökenli gıdaların denetimi konusunda önemli değişiklikler
olmuştur. Öncelikle, Türkiye’nin hayvansal kökenli gıdalar mevzuatı Avrupa
Birliği (AB) ile uyum sağlamıştır. Yeni Kanun’un ardından yayımlanan çeşitli düzenlemeler,
AB’ye ihracat yapmak isteyen hayvansal ürün üreticileri ve gıda güvenliği
konusunda daha çok denetimin ve izlenebililirliğin olmasını isteyen tüketiciler
için memnuniyet verici olmuştur. 2010 yılında yayımlanan Kanun, 2004 yılında
yayımlanan Kanun’dan farklı olarak çiftlikten çatala gıda güvenliğinin sağlanması
ile AB direktiflerine uyumu hedeflemiştir. Yeni düzenlemelerin
uygulanabilirliği konusunda ortaya çıkan problemlere yönelik güncel çözümlerin
tespit edilmesi, hayvansal kökenli gıdaların güvenliği konusundaki yasal
mevzuatın geliştirilmesine önemli katkılar sağlayabilecektir.
Bölüm | Makaleler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 28 Aralık 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 3 Sayı: 2 |