Bu çalışma ile Ankara ili Ayaş ilçesinde kiraz yetiştiriciliğinde kullanılan fiziki girdi miktarları ve maliyetleri belirlenerek kiraz maliyeti ve kârlılığı ortaya konulmuştur. Araştırmanın ana materyalini, 5 dekar ve üstü kapama kiraz bahçesine sahip 45 işletmeden anket yoluyla elde edilen veriler oluşturmaktadır. Veriler 2017-2018 üretim dönemine aittir. Bir dekar kiraz bahçesi tesis döneminde 57.91 saat işgücü, 29.60 saat çekigücü kullanılmıştır. Üretim döneminde ise dekara ihtiyaç duyulan işgücü 208.61 saat, çekigücü 9.48 saat olarak hesaplanmıştır. Tesis döneminde 5381.88TL/da olan toplam masrafın %38.6’sı değişen ve %61.4’ü ise sabit masraflardan oluşmaktadır. Üretim döneminde dekara ortalama masraf 4289.55 TL olarak saptanmıştır. Bu masrafın %72.5’i değişen, %27.5’i sabit masraflardan oluşmaktadır. Çalışmada; bir kilogram kirazın maliyeti 2,4 TL, gayrisafi üretim değeri 7907.55 TL/da, brüt kâr 4797.23TL/da, net kâr 3617.7 TL/da ve nispi kâr 1.84 olarak hesaplanmıştır. Bölgede kiraz yetiştiriciliğinde, üretim maliyetinin düşük olması, büyük bir pazara yakın olması, yüksek verim, ürünün kaliteli ve marka değerinin olması kârlılık düzeyinin yüksek çıkmasını sağlamıştır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Tarım Politikaları |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 24 Aralık 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 5 Sayı: 2 |