Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Ankara İli Ayaş İlçesinde Kiraz Yetiştiriciliği Yapan Tarım İşletmelerinde Ürün Maliyetinin ve Kârlılık Düzeyinin Belirlenmesi

Yıl 2019, Cilt: 5 Sayı: 2, 68 - 81, 24.12.2019

Öz

Bu çalışma ile Ankara ili Ayaş ilçesinde kiraz yetiştiriciliğinde kullanılan fiziki girdi miktarları ve maliyetleri belirlenerek kiraz maliyeti ve kârlılığı ortaya konulmuştur. Araştırmanın ana materyalini, 5 dekar ve üstü kapama kiraz bahçesine sahip 45 işletmeden anket yoluyla elde edilen veriler oluşturmaktadır. Veriler 2017-2018 üretim dönemine aittir. Bir dekar kiraz bahçesi tesis döneminde 57.91 saat işgücü, 29.60 saat çekigücü kullanılmıştır. Üretim döneminde ise dekara ihtiyaç duyulan işgücü 208.61 saat, çekigücü 9.48 saat olarak hesaplanmıştır. Tesis döneminde 5381.88TL/da olan toplam masrafın %38.6’sı değişen ve %61.4’ü ise sabit masraflardan oluşmaktadır. Üretim döneminde dekara ortalama masraf 4289.55 TL olarak saptanmıştır. Bu masrafın %72.5’i değişen, %27.5’i sabit masraflardan oluşmaktadır. Çalışmada; bir kilogram kirazın maliyeti 2,4 TL, gayrisafi üretim değeri 7907.55 TL/da, brüt kâr 4797.23TL/da, net kâr 3617.7 TL/da ve nispi kâr 1.84 olarak hesaplanmıştır. Bölgede kiraz yetiştiriciliğinde, üretim maliyetinin düşük olması, büyük bir pazara yakın olması, yüksek verim, ürünün kaliteli ve marka değerinin olması kârlılık düzeyinin yüksek çıkmasını sağlamıştır.

Kaynakça

  • Açıl, F., 1977. Tarımsal Ürün Maliyetlerinin Hesaplanması ve Memleketimiz Tarımsal Ürün Maliyetlerindeki Gelişmeler. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, Ankara, 76 s.
  • Açıl, F., Demirci, R., 1984. Tarım Ekonomisi Dersleri. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No:880, Ankara, 372 s.
  • Ağlar, E., 2013. Farklı Anaç ve Terbiye Sistemi Kombinasyonlarının 0900 Ziraat Kiraz Çeşidinin Performansı Üzerine Etkileri. Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı, Doktora Tezi, Tokat, 144 s.
  • KHGM, 1998. Türkiye’de Üretilen Tarım Ürünlerinin Üretim Girdileri Rehberi. Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Yayın No:104, Rehber No: 16, Ankara, 360s.
  • TOB, 2017. Web Sitesi: https://ankara.Tar imorman.gov.tr/Menu/59/Ayas-Ilce-Mudurlugu Erişim Tarihi: 25.10.2018
  • TÜİK, 2017. Web Sitesi: http://www.tuik. gov.tr/PreTablo.do?alt_id=1001 Erişim Tarihi: 29.12.2018
  • AKİB, 2018. Web Sitesi: http://www.akib. org.tr/tr/search.html?page=0&pageSize=10&q= 2018+çalışma+raporu Erişim Tarihi:11.03.2019
  • GİB, 2018. Web Sitesi: http://www.gib. gov.tr/fileadmin/user_upload/Yararli_Bilgiler/ amortisman oranlari.htm Erişim Tarihi: 04.01.2019
  • FAO, 2017. Web Sitesi: http://www.fao. org/faostat/en/#data/QC Erişim Tarihi: 08.07.2019
  • ITC, 2017. Web Sitesi: https://www. trademap.org/Index.aspx Erişim Tarihi: 08.07.2019
  • Balaban, A., 1986. Su Kaynaklarının Planlanması. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No:972, Ankara, 263s.
  • Bayar, R., Yılmaz, Y., 2018. Ayaş İlçesi Arazi Örtüsü İçerisinde Tarım Alanlarının Değerlendirilmesi. Ayaş Sempozyumu Kitabı, Bölüm 2, 105-119s, Ankara.
  • Burak, M., 2010., Kiraz ve Vişne Yetiştiriciliği. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Yayın No: 59, Ankara, 55 s.
  • Çiçek, A., Erkan, O., 1996. Tarım Ekonomisinde Araştırma ve Örnekleme Yöntemleri. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No: 12, Ders Notları Serisi No:6, Tokat.
  • Dinçer, H., 1976., Tarım İşletmelerinde Makine Kullanma Masrafları. A.Ü. Ziraat Fakültesi Zirai Kuvvet Makinaları Kürsüsü, Ankara, 85s.
  • Kıral, T., Kasnakoğlu, H., Tatlıdil, F. F., Fidan, H., Gündoğmuş, E., 1999. Tarımsal Ürünler İçin Maliyet Hesaplama Metodolojisi ve Veri Tabanı Rehberi. Tarımsal Ekonomi Araştırma Enstitüsü, Yayın No:37, Ankara, 143s.
  • Öz, F. Ç., 2016. Isparta İli Kiraz İhracatının Analizi. Süleyman Demirel Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Isparta,105s.
  • Rehber, E., 2017. Tarımsal Değerleme ve Bilirkişilik. Ekin Yayınevi, Bursa, 200s.
  • Sezer, S., Engürülü, B., Çiftçi, Ö., Gölbaşı, M., Başaran, H. Ç., Yılmaz, H., 2006. Tarım Makineleri İşletmeciliği. Zirai Üretim İşletmesi, Personel ve Makine Eğitim Merkezi Müdürlüğü, Ankara, 222s.
  • Tatlıdil, F. F., 1992. Konya İli Sulu ve Kuru Koşullardaki Tarım İşletmelerinde İşgücü, Döner Sermaye ve Traktör Güçlerine Göre Optimal İşletme Büyüklüğünün Tespiti. Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı, Doktora Tezi, Ankara, 202s.
  • Uzer, Y., 2012. Kiraz Üretiminin Arz-Talep ve İhracatının Belirleyicileri. Selçuk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İktisat Anabilim Dalı, Doktora Tezi, Konya, 152.
Yıl 2019, Cilt: 5 Sayı: 2, 68 - 81, 24.12.2019

Öz

Kaynakça

  • Açıl, F., 1977. Tarımsal Ürün Maliyetlerinin Hesaplanması ve Memleketimiz Tarımsal Ürün Maliyetlerindeki Gelişmeler. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, Ankara, 76 s.
  • Açıl, F., Demirci, R., 1984. Tarım Ekonomisi Dersleri. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No:880, Ankara, 372 s.
  • Ağlar, E., 2013. Farklı Anaç ve Terbiye Sistemi Kombinasyonlarının 0900 Ziraat Kiraz Çeşidinin Performansı Üzerine Etkileri. Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı, Doktora Tezi, Tokat, 144 s.
  • KHGM, 1998. Türkiye’de Üretilen Tarım Ürünlerinin Üretim Girdileri Rehberi. Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Yayın No:104, Rehber No: 16, Ankara, 360s.
  • TOB, 2017. Web Sitesi: https://ankara.Tar imorman.gov.tr/Menu/59/Ayas-Ilce-Mudurlugu Erişim Tarihi: 25.10.2018
  • TÜİK, 2017. Web Sitesi: http://www.tuik. gov.tr/PreTablo.do?alt_id=1001 Erişim Tarihi: 29.12.2018
  • AKİB, 2018. Web Sitesi: http://www.akib. org.tr/tr/search.html?page=0&pageSize=10&q= 2018+çalışma+raporu Erişim Tarihi:11.03.2019
  • GİB, 2018. Web Sitesi: http://www.gib. gov.tr/fileadmin/user_upload/Yararli_Bilgiler/ amortisman oranlari.htm Erişim Tarihi: 04.01.2019
  • FAO, 2017. Web Sitesi: http://www.fao. org/faostat/en/#data/QC Erişim Tarihi: 08.07.2019
  • ITC, 2017. Web Sitesi: https://www. trademap.org/Index.aspx Erişim Tarihi: 08.07.2019
  • Balaban, A., 1986. Su Kaynaklarının Planlanması. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No:972, Ankara, 263s.
  • Bayar, R., Yılmaz, Y., 2018. Ayaş İlçesi Arazi Örtüsü İçerisinde Tarım Alanlarının Değerlendirilmesi. Ayaş Sempozyumu Kitabı, Bölüm 2, 105-119s, Ankara.
  • Burak, M., 2010., Kiraz ve Vişne Yetiştiriciliği. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Yayın No: 59, Ankara, 55 s.
  • Çiçek, A., Erkan, O., 1996. Tarım Ekonomisinde Araştırma ve Örnekleme Yöntemleri. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No: 12, Ders Notları Serisi No:6, Tokat.
  • Dinçer, H., 1976., Tarım İşletmelerinde Makine Kullanma Masrafları. A.Ü. Ziraat Fakültesi Zirai Kuvvet Makinaları Kürsüsü, Ankara, 85s.
  • Kıral, T., Kasnakoğlu, H., Tatlıdil, F. F., Fidan, H., Gündoğmuş, E., 1999. Tarımsal Ürünler İçin Maliyet Hesaplama Metodolojisi ve Veri Tabanı Rehberi. Tarımsal Ekonomi Araştırma Enstitüsü, Yayın No:37, Ankara, 143s.
  • Öz, F. Ç., 2016. Isparta İli Kiraz İhracatının Analizi. Süleyman Demirel Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Isparta,105s.
  • Rehber, E., 2017. Tarımsal Değerleme ve Bilirkişilik. Ekin Yayınevi, Bursa, 200s.
  • Sezer, S., Engürülü, B., Çiftçi, Ö., Gölbaşı, M., Başaran, H. Ç., Yılmaz, H., 2006. Tarım Makineleri İşletmeciliği. Zirai Üretim İşletmesi, Personel ve Makine Eğitim Merkezi Müdürlüğü, Ankara, 222s.
  • Tatlıdil, F. F., 1992. Konya İli Sulu ve Kuru Koşullardaki Tarım İşletmelerinde İşgücü, Döner Sermaye ve Traktör Güçlerine Göre Optimal İşletme Büyüklüğünün Tespiti. Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı, Doktora Tezi, Ankara, 202s.
  • Uzer, Y., 2012. Kiraz Üretiminin Arz-Talep ve İhracatının Belirleyicileri. Selçuk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İktisat Anabilim Dalı, Doktora Tezi, Konya, 152.
Toplam 21 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Tarım Politikaları
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Muhammed İşleyen 0000-0001-7042-4966

F. Füsun Erden Bu kişi benim 0000-0002-6534-1733

Yayımlanma Tarihi 24 Aralık 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019 Cilt: 5 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA İşleyen, M., & Erden, F. F. (2019). Ankara İli Ayaş İlçesinde Kiraz Yetiştiriciliği Yapan Tarım İşletmelerinde Ürün Maliyetinin ve Kârlılık Düzeyinin Belirlenmesi. Tarım Ekonomisi Araştırmaları Dergisi, 5(2), 68-81.