Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Comparative Advantage in Selected Agricultural Products: Case Study of Baltic Countries

Yıl 2020, Cilt: 6 Sayı: 1, 28 - 35, 29.06.2020

Öz

The paper analyses the comparative advantage of Baltic countries in selected agricultural products. In the study, Revealed Comparative Advantage index was used. The RCA index can easily identify a country has revealed comparative advantage or not. If the RCA>1, that means country has a revealed comparative advantage in the commodity. The data obtained from the International Trade Centre database for the period 2001-2018. In this study the Harmonized System classification at the two digit level was used. The analysis reveals that Latvia has a comparative advantage in dairy products, cereals and fruit exports. It was found that Estonia has a comparative advantage in dairy products and cereals. The results of this study demonstrate that Lithuania has a comparative advantage in selected agricultural products.

Kaynakça

  • Abtew, M. A., 2017. Revealed Comparative Advantage of Footwear Industry: An Empirical Analysis for Selected African Countries. International Research Journal of Business and Management, 10(13): 57-73.
  • Aktan, C. C., Vural, Y. İ., 2004. Rekabet Gücü ve Rekabet Stratejileri, TİSK Yayını, Ankara.
  • Altay Topcu, B., 2018. Türkiye’nin Tarımsal Ürünlerdeki Rekabet Gücü: Gıda ve Canlı Hayvan Ürünleri. The Journal of Academic Social Science Studies, 70: 389-404.
  • Bakhshinejad, M., Hassanzadeh, A., 2012. Comparative Advantage of Selected Agriculture Products in Iran: A Revealed Comparative Advantage Assessment. Agricultura Tropica et Subtropica, 45(1): 28-31.
  • Bashimov, G., 2016. Rusya’nın Tarım Ürünlerinde Karşılaştırmalı Üstünlüğü. İktisadi Yenilik Dergisi, 3(2): 19-26.
  • Bashimov, G., 2017a. Beyaz Rusya’da Süt Sektörünün İhracat Yapısı ve Rekabet Gücü. Manas Sosyal Araştırmalar Dergisi, 6(3): 71-86.
  • Bashimov, G., 2017b. Türkiye’nin Tarım ve Gıda Ürünlerinde Karşılaştırmalı Üstünlüğü. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, 4(3): 319-330.
  • Erlat, G., Erlat, H., 2004. Türkiye’nin Orta Doğu Ülkeleri ile Olan Ticareti, 1990-2002. s: 33-56. (Ed.: E. Uygur ve İ. Civcir). GAP Bölgesinde Dış Ticaret ve Tarım. TEK Yayını, Ankara.
  • Ervani, E., 2013. Export and Import Performance of Indonesia’s Agriculture Sector. JEJAK Journal of Economics and Policy, 6(1): 54-63.
  • Fertö, I., Bojnec, S., 2007. Comparative Advantages in Agro-Food Trade of Hungary, Croatia and Slovenia with the European Union, IAMO Discussion Paper No. 106, Germany.
  • Hinloopen, J., Marrewijk, C.V., 2001. On the Empirical Distribution of the Balassa Index. Review of World Economics, 137(1): 1-35.
  • Ignjatijevic, S., Matijasevic, J., Milojevic, I., 2014. Revealed Comparative Advantages and Competitiveness of the Processed Food Sector for the Danube Countries. Custos e @gronegócio on line, 10(3): 256-281.
  • ITC. 2019. International Trade Statistics. http://www.intracen.org/itc/market-info-tools/trade-statistics/ Erişim Tarihi: 24.10.2019.
  • Kandanuri, V., 2014. Comparative Advantage of India in Buffalo Meat Exports vis-à-vis Major Exporting Countries. Research Journal of Management Sciences, 3(2): 8-1.
  • Kırankabeş, M. C., 2006. Küresel Rekabet Gücü Boyutunda AB Ülkeleri ile Türkiye’nin Karşılaştırmalı Analizi. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 16: 231-254.
  • Lall, S., 2001. Competitiveness Indices and Developing Countries: An Economic Evaluation of the Global Competitiveness Report. World Development, 29(9): 1501-1525.
  • Laursen, K., 1998. Revealed Comparative Advantage and the Alternatives as Measures of International Specialization, Danish Research Unit for Industrial Dynamics (DRUID) Working Paper No: 98-30.
  • Masteikiene, R., Šliburyte, L., 2010. Impacts of Globalzation on Baltic States Exports Competitiveness, 6th International Scientific Conference, May 13-14, Vilnius.
  • Mushanyuri, B. E., Mzumara, M., 2013. An Assessment of Comparative Advantage of Mauritius. European Journal of Sustainable Development, 2(3): 35-42.
  • Orhan, O. Z., 1999. Türkiye’de Tarımsal Destekleme ve Taban Fiyatları Politikası, İstanbul Ticaret Odası, Yayın No: 1999-62, İstanbul.
  • Özdemir, M. B., Kösekahyaoğlu, L., 2019. Türkiye’nin Portakal, Mandalina, Limon ve Yaş Kayısı Ürünlerinde Karşılaştırmalı İhracat Performansı ve Rekabet Gücü Analizi. ASSAM Uluslararası Hakemli Dergi, 6(14): 84-105.
  • Peker, K., 2009. Tarım Sektörünün Elazığ Ekonomisinde Yeri ve Gelişme İmkânları, içinde Elazığ İlinin Ekonomik Gelişmesi. İktisadi Araştırmalar Vakfı Yayını, Elazığ.
  • Poissonnier, A., 2017. The Baltics: Three Countries, One Economy? European Economy Economic Brief, Luxembourg.
  • Saraçoğlu, B., Köse, N., 2000. Bazı Gıda Sanayilerinin Uluslararası Rekabet Gücü: Makarna, Bisküvi ve Un Sanayi. Ankara: TEAE Yayın No: 39.
  • Sinngu, T., Antwi, M., 2014. Competitiveness of the South African Citrus Fruit Industry Relative to Its Southern Hemisphere Competitors. Journal of Agricultural Science, 6(12): 1-15.
  • Seyidoğlu, H., 2015. Uluslararası İktisat: Teori, Politika ve Uygulama. Geliştirilmiş 20. Baskı, Güzem Can Yayınları, İstanbul.
  • Strezoska, Z., 2015. Competitiveness of Agro-Food Trade of Balkan Countries in the World Market, Master Thesis, Cornivus University, Budapest.

Seçilmiş Tarım Ürünlerinde Karşılaştırmalı Üstünlük: Baltık Ülkeleri Örneği

Yıl 2020, Cilt: 6 Sayı: 1, 28 - 35, 29.06.2020

Öz

Bu çalışmada Baltık ülkelerinin seçilmiş tarım ürünleri ihracatında karşılaştırmalı üstünlüğe sahip olup olmadıkları belirlenmeye çalışılmıştır. Bu amaçla Açıklanmış Karşılaştırmalı Üstünlükler (AKÜ) indeksi kullanılarak hesaplama yapılmıştır. AKÜ indeksi ile bir ülkenin ele alınan malda açıklanmış karşılaştırmalı üstünlüğe sahip olup olmadığı kolayca belirlenebilmektedir. Eğer AKÜ>1 ise ülkenin ele alınan malda karşılaştırmalı üstünlüğe sahip olduğu ifade edilmektedir. 2001-2018 dönemini kapsayan çalışmada kullanılan veriler Uluslararası Ticaret Merkezi’nin veri tabanından elde edilmiştir. Çalışmada Armonize Sistemin iki haneli ürün sınıflandırması esas alınmıştır. Yapılan analiz Baltık ülkelerinde Letonya’nın süt ve süt ürünleri, hububat ve meyve ihracatında, Estonya’nın süt ve süt ürünleri ile hububat ihracatında, Litvanya’nın ise ele alınan ürünlerin tamamında karşılaştırmalı üstünlüğe sahip olduğunu ortaya koymaktadır.

Kaynakça

  • Abtew, M. A., 2017. Revealed Comparative Advantage of Footwear Industry: An Empirical Analysis for Selected African Countries. International Research Journal of Business and Management, 10(13): 57-73.
  • Aktan, C. C., Vural, Y. İ., 2004. Rekabet Gücü ve Rekabet Stratejileri, TİSK Yayını, Ankara.
  • Altay Topcu, B., 2018. Türkiye’nin Tarımsal Ürünlerdeki Rekabet Gücü: Gıda ve Canlı Hayvan Ürünleri. The Journal of Academic Social Science Studies, 70: 389-404.
  • Bakhshinejad, M., Hassanzadeh, A., 2012. Comparative Advantage of Selected Agriculture Products in Iran: A Revealed Comparative Advantage Assessment. Agricultura Tropica et Subtropica, 45(1): 28-31.
  • Bashimov, G., 2016. Rusya’nın Tarım Ürünlerinde Karşılaştırmalı Üstünlüğü. İktisadi Yenilik Dergisi, 3(2): 19-26.
  • Bashimov, G., 2017a. Beyaz Rusya’da Süt Sektörünün İhracat Yapısı ve Rekabet Gücü. Manas Sosyal Araştırmalar Dergisi, 6(3): 71-86.
  • Bashimov, G., 2017b. Türkiye’nin Tarım ve Gıda Ürünlerinde Karşılaştırmalı Üstünlüğü. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, 4(3): 319-330.
  • Erlat, G., Erlat, H., 2004. Türkiye’nin Orta Doğu Ülkeleri ile Olan Ticareti, 1990-2002. s: 33-56. (Ed.: E. Uygur ve İ. Civcir). GAP Bölgesinde Dış Ticaret ve Tarım. TEK Yayını, Ankara.
  • Ervani, E., 2013. Export and Import Performance of Indonesia’s Agriculture Sector. JEJAK Journal of Economics and Policy, 6(1): 54-63.
  • Fertö, I., Bojnec, S., 2007. Comparative Advantages in Agro-Food Trade of Hungary, Croatia and Slovenia with the European Union, IAMO Discussion Paper No. 106, Germany.
  • Hinloopen, J., Marrewijk, C.V., 2001. On the Empirical Distribution of the Balassa Index. Review of World Economics, 137(1): 1-35.
  • Ignjatijevic, S., Matijasevic, J., Milojevic, I., 2014. Revealed Comparative Advantages and Competitiveness of the Processed Food Sector for the Danube Countries. Custos e @gronegócio on line, 10(3): 256-281.
  • ITC. 2019. International Trade Statistics. http://www.intracen.org/itc/market-info-tools/trade-statistics/ Erişim Tarihi: 24.10.2019.
  • Kandanuri, V., 2014. Comparative Advantage of India in Buffalo Meat Exports vis-à-vis Major Exporting Countries. Research Journal of Management Sciences, 3(2): 8-1.
  • Kırankabeş, M. C., 2006. Küresel Rekabet Gücü Boyutunda AB Ülkeleri ile Türkiye’nin Karşılaştırmalı Analizi. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 16: 231-254.
  • Lall, S., 2001. Competitiveness Indices and Developing Countries: An Economic Evaluation of the Global Competitiveness Report. World Development, 29(9): 1501-1525.
  • Laursen, K., 1998. Revealed Comparative Advantage and the Alternatives as Measures of International Specialization, Danish Research Unit for Industrial Dynamics (DRUID) Working Paper No: 98-30.
  • Masteikiene, R., Šliburyte, L., 2010. Impacts of Globalzation on Baltic States Exports Competitiveness, 6th International Scientific Conference, May 13-14, Vilnius.
  • Mushanyuri, B. E., Mzumara, M., 2013. An Assessment of Comparative Advantage of Mauritius. European Journal of Sustainable Development, 2(3): 35-42.
  • Orhan, O. Z., 1999. Türkiye’de Tarımsal Destekleme ve Taban Fiyatları Politikası, İstanbul Ticaret Odası, Yayın No: 1999-62, İstanbul.
  • Özdemir, M. B., Kösekahyaoğlu, L., 2019. Türkiye’nin Portakal, Mandalina, Limon ve Yaş Kayısı Ürünlerinde Karşılaştırmalı İhracat Performansı ve Rekabet Gücü Analizi. ASSAM Uluslararası Hakemli Dergi, 6(14): 84-105.
  • Peker, K., 2009. Tarım Sektörünün Elazığ Ekonomisinde Yeri ve Gelişme İmkânları, içinde Elazığ İlinin Ekonomik Gelişmesi. İktisadi Araştırmalar Vakfı Yayını, Elazığ.
  • Poissonnier, A., 2017. The Baltics: Three Countries, One Economy? European Economy Economic Brief, Luxembourg.
  • Saraçoğlu, B., Köse, N., 2000. Bazı Gıda Sanayilerinin Uluslararası Rekabet Gücü: Makarna, Bisküvi ve Un Sanayi. Ankara: TEAE Yayın No: 39.
  • Sinngu, T., Antwi, M., 2014. Competitiveness of the South African Citrus Fruit Industry Relative to Its Southern Hemisphere Competitors. Journal of Agricultural Science, 6(12): 1-15.
  • Seyidoğlu, H., 2015. Uluslararası İktisat: Teori, Politika ve Uygulama. Geliştirilmiş 20. Baskı, Güzem Can Yayınları, İstanbul.
  • Strezoska, Z., 2015. Competitiveness of Agro-Food Trade of Balkan Countries in the World Market, Master Thesis, Cornivus University, Budapest.
Toplam 27 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Tarım Politikaları
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Güçgeldi Bashımov 0000-0003-3944-5499

Yayımlanma Tarihi 29 Haziran 2020
Yayımlandığı Sayı Yıl 2020 Cilt: 6 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Bashımov, G. (2020). Seçilmiş Tarım Ürünlerinde Karşılaştırmalı Üstünlük: Baltık Ülkeleri Örneği. Tarım Ekonomisi Araştırmaları Dergisi, 6(1), 28-35.