EN
TR
URMEVÎ’NİN TEZKİRE-İ HAZRET-İ BABA ADLI ESERİNDE HİLYE-İ ŞERÎF BÖLÜMÜ
Öz
Divan şiiri geleneğinde Hz. Peygamber’in doğumu, manevî yaşam tarzı, şahsiyeti ve ölümü üzerine birçok eser kaleme alınmıştır. Onun hayatı etrafında meydana getirilen eserler ya müstakil olarak kaleme alınmış ya da yazar meydana getirdiği eserinin bir bölümünü bazı nazım şekilleri altında, Hz. Peygamber’in vasıflarına veya mucizelerine ayırmıştır. Türklerin İslamiyet’i kabul etmesi, hayatlarının birçok alanında olduğu gibi sanatlarında ve özellikle de edebiyatlarında hem şekil hem de muhteva olarak birçok yeniliği de beraberinde getirmiştir. Edebî bir tür olarak edebiyat tarihinde yerini alan hilye de bu yeniliklerden biridir. İslami edebiyatlarda ilk örneklerinin Arapça kaleme alındığı hilyelerde, Hz. Peygamber’in hâl ve tavırları, mübarek vasıfları ifade edilir. Dolayısıyla, Türk-İslam kültür ve medeniyetinde, Peygamber aşkı diğer türlerin yanı sıra hilye yoluyla da dile getirilmiş; şair ve müellifler onun fiziki vasıflarını ifade eden manzum, mensur veya manzum-mensur karışık metinler kaleme almışlardır. Bu durum, çok zengin muhtevaya sahip ve hepsi birbirinden farklı eserlerin kültür ve edebiyata renklilik, çeşitlilik kazandırmasına vesile olmuştur. Bu yazıda, hilye türü ve hilyenin Türk edebiyatındaki yeri, tarihî gelişimi ve Türk edebiyatında yazılmış belli başlı hilyeler hakkında bilgi verilecektir. Daha sonra müellifin hayatı ve eserleri bahis konusu edilip, söz konusu hilyelerin şekil ve muhteva özellikleri ve transkribe edilmiş metni verilecektir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- ALGAR, H. (2007). Nakşibendîlik. İstanbul: İnsan Yayınları.
- ARAS, V. (1980). Hilye. Türk Dili ve Edebiyatı Ansiklopedisi, C IV, İstanbul: Dergâh Yayınları.
- CANIM, R. (2012). Divan Edebiyatında Türler. Ankara: Grafiker Yayınları.
- CEYHAN, Â. (2006). Dört Seçkin Dostun Portresi: Cevrî İbrahim Çelebi’nin Hilye-i Çihâr-yâr- ı Güzîni. CBÜ Sosyal Bilimler Dergisi, Manisa.
- ÇELEBİOĞLU, Â. (1998). Türk Edebiyatında Manzum Dinî Eserler. Eski Türk Edebiyatı Araştırmaları, İstanbul: MEB Yayınları.
- DEVELLİOĞLU, F. (1993). Osmanlıca-Türkçe Lügat. Ankara: Aydın Kitabevi Yayınları.
- ERDOĞAN, K. (1998). Seyyid Aziz Mahmud Urmevî ve Bilinmeyen Bir Eseri: Baba Kelâmı. Bir Türk Dünyası İncelemeleri Dergisi, İstanbul.
- ERDOĞAN, M. (2007). Hâkim Mehmed Efendi’nin Manzum Hilye’si. C.Ü. İlâhiyat Fakültesi Dergisi, XI/1, Sivas.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
-
Yazarlar
Yayımlanma Tarihi
15 Aralık 2014
Gönderilme Tarihi
2 Şubat 2015
Kabul Tarihi
-
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2014 Cilt: 3 Sayı: 4
APA
Yıldırım, İ. (2014). URMEVÎ’NİN TEZKİRE-İ HAZRET-İ BABA ADLI ESERİNDE HİLYE-İ ŞERÎF BÖLÜMÜ. Uluslararası Türkçe Edebiyat Kültür Eğitim (TEKE) Dergisi, 3(4), 75-94. https://doi.org/10.7884/teke.361
AMA
1.Yıldırım İ. URMEVÎ’NİN TEZKİRE-İ HAZRET-İ BABA ADLI ESERİNDE HİLYE-İ ŞERÎF BÖLÜMÜ. TEKE. 2014;3(4):75-94. doi:10.7884/teke.361
Chicago
Yıldırım, İsmail. 2014. “URMEVÎ’NİN TEZKİRE-İ HAZRET-İ BABA ADLI ESERİNDE HİLYE-İ ŞERÎF BÖLÜMÜ”. Uluslararası Türkçe Edebiyat Kültür Eğitim (TEKE) Dergisi 3 (4): 75-94. https://doi.org/10.7884/teke.361.
EndNote
Yıldırım İ (01 Aralık 2014) URMEVÎ’NİN TEZKİRE-İ HAZRET-İ BABA ADLI ESERİNDE HİLYE-İ ŞERÎF BÖLÜMÜ. Uluslararası Türkçe Edebiyat Kültür Eğitim (TEKE) Dergisi 3 4 75–94.
IEEE
[1]İ. Yıldırım, “URMEVÎ’NİN TEZKİRE-İ HAZRET-İ BABA ADLI ESERİNDE HİLYE-İ ŞERÎF BÖLÜMÜ”, TEKE, c. 3, sy 4, ss. 75–94, Ara. 2014, doi: 10.7884/teke.361.
ISNAD
Yıldırım, İsmail. “URMEVÎ’NİN TEZKİRE-İ HAZRET-İ BABA ADLI ESERİNDE HİLYE-İ ŞERÎF BÖLÜMÜ”. Uluslararası Türkçe Edebiyat Kültür Eğitim (TEKE) Dergisi 3/4 (01 Aralık 2014): 75-94. https://doi.org/10.7884/teke.361.
JAMA
1.Yıldırım İ. URMEVÎ’NİN TEZKİRE-İ HAZRET-İ BABA ADLI ESERİNDE HİLYE-İ ŞERÎF BÖLÜMÜ. TEKE. 2014;3:75–94.
MLA
Yıldırım, İsmail. “URMEVÎ’NİN TEZKİRE-İ HAZRET-İ BABA ADLI ESERİNDE HİLYE-İ ŞERÎF BÖLÜMÜ”. Uluslararası Türkçe Edebiyat Kültür Eğitim (TEKE) Dergisi, c. 3, sy 4, Aralık 2014, ss. 75-94, doi:10.7884/teke.361.
Vancouver
1.İsmail Yıldırım. URMEVÎ’NİN TEZKİRE-İ HAZRET-İ BABA ADLI ESERİNDE HİLYE-İ ŞERÎF BÖLÜMÜ. TEKE. 01 Aralık 2014;3(4):75-94. doi:10.7884/teke.361