KAZAK TÜRKÇESİNDE HAYVAN ADLARIYLA OLUŞTURULAN BİTKİ ADLANDIRMALARI ÜZERİNE

Cilt: 5 Sayı: 3 15 Eylül 2016
  • Dilek Kaplankıran
PDF İndir
TR

KAZAK TÜRKÇESİNDE HAYVAN ADLARIYLA OLUŞTURULAN BİTKİ ADLANDIRMALARI ÜZERİNE

Öz

Kültürün ve söz varlığının oluşmasında bitki ve hayvan adlarının ilk sıralarda yer aldığı yadsınamaz bir gerçektir. Hayvanlar ve bitkiler canlı yaşamında her zaman önemli bir yere sahip olmuştur. Medeniyet tarihiyle ilgili yapılan araştırmalara bakıldığında insanın ilk uğraşının hayvancılık olduğu ve hayvancılıktan sonra ise insan yaşamına tarımın yani bitkilerin girdiği bilinmektedir. Bu nedenle bir toplumun söz hazinesinde bitki ve hayvan adlandırmalarına sıklıkla rastlanmaktadır. Bilindiği üzere Kazakistan’da uçsuz bucaksız bozkırlar yer almakta ve bu bozkırlarda yaşayan çok sayıda hayvan türü ve bitki çeşidi bulunmaktadır. Pek çok toplumda olduğu gibi Kazak toplumunda da dili ve kültürü, hayvan ve bitki adlarından bağımsız düşünmek mümkün olamayacaktır. Bu noktadan hareketle hayvan adlarıyla oluşturulan bitki adlandırılmaları üzerine kaynak taraması yapılarak Kazak Türkçesi’nde önemli bir yere sahip olan bitki adları tespit edildi.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. ALYILMAZ, C. (2005). Orhun Yazıtlarının Bugünkü Durumu. Ankara: Kurmay Yayınları.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Dilek Kaplankıran Bu kişi benim
Türkiye

Yayımlanma Tarihi

15 Eylül 2016

Gönderilme Tarihi

5 Kasım 2016

Kabul Tarihi

5 Kasım 2016

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2016 Cilt: 5 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA
Kaplankıran, D. (2016). KAZAK TÜRKÇESİNDE HAYVAN ADLARIYLA OLUŞTURULAN BİTKİ ADLANDIRMALARI ÜZERİNE. Uluslararası Türkçe Edebiyat Kültür Eğitim (TEKE) Dergisi, 5(3). https://izlik.org/JA56CW42HL
AMA
1.Kaplankıran D. KAZAK TÜRKÇESİNDE HAYVAN ADLARIYLA OLUŞTURULAN BİTKİ ADLANDIRMALARI ÜZERİNE. TEKE. 2016;5(3). https://izlik.org/JA56CW42HL
Chicago
Kaplankıran, Dilek. 2016. “KAZAK TÜRKÇESİNDE HAYVAN ADLARIYLA OLUŞTURULAN BİTKİ ADLANDIRMALARI ÜZERİNE”. Uluslararası Türkçe Edebiyat Kültür Eğitim (TEKE) Dergisi 5 (3). https://izlik.org/JA56CW42HL.
EndNote
Kaplankıran D (01 Eylül 2016) KAZAK TÜRKÇESİNDE HAYVAN ADLARIYLA OLUŞTURULAN BİTKİ ADLANDIRMALARI ÜZERİNE. Uluslararası Türkçe Edebiyat Kültür Eğitim (TEKE) Dergisi 5 3
IEEE
[1]D. Kaplankıran, “KAZAK TÜRKÇESİNDE HAYVAN ADLARIYLA OLUŞTURULAN BİTKİ ADLANDIRMALARI ÜZERİNE”, TEKE, c. 5, sy 3, Eyl. 2016, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA56CW42HL
ISNAD
Kaplankıran, Dilek. “KAZAK TÜRKÇESİNDE HAYVAN ADLARIYLA OLUŞTURULAN BİTKİ ADLANDIRMALARI ÜZERİNE”. Uluslararası Türkçe Edebiyat Kültür Eğitim (TEKE) Dergisi 5/3 (01 Eylül 2016). https://izlik.org/JA56CW42HL.
JAMA
1.Kaplankıran D. KAZAK TÜRKÇESİNDE HAYVAN ADLARIYLA OLUŞTURULAN BİTKİ ADLANDIRMALARI ÜZERİNE. TEKE. 2016;5. Available at https://izlik.org/JA56CW42HL.
MLA
Kaplankıran, Dilek. “KAZAK TÜRKÇESİNDE HAYVAN ADLARIYLA OLUŞTURULAN BİTKİ ADLANDIRMALARI ÜZERİNE”. Uluslararası Türkçe Edebiyat Kültür Eğitim (TEKE) Dergisi, c. 5, sy 3, Eylül 2016, https://izlik.org/JA56CW42HL.
Vancouver
1.Dilek Kaplankıran. KAZAK TÜRKÇESİNDE HAYVAN ADLARIYLA OLUŞTURULAN BİTKİ ADLANDIRMALARI ÜZERİNE. TEKE [Internet]. 01 Eylül 2016;5(3). Erişim adresi: https://izlik.org/JA56CW42HL

27712  27714 27715