Araştırma Makalesi

SÖZCÜK BİRİMLERİN ÜSLUP OLUŞUMUNA KATKISI I

Cilt: 5 Sayı: 4 15 Aralık 2016
PDF İndir
TR

SÖZCÜK BİRİMLERİN ÜSLUP OLUŞUMUNA KATKISI I

Öz

Bilimsel bir araştırma için vazgeçilmez olan nesnellik, akademik üslup çalışmalarını yakından ilgilendirmektedir. Dil bilimi, sistemli inceleme düzlem ve yöntemleriyle bu nesnelliği oluşturabilir. Belirli sıklık, dağılım ve birleşimler sonucunda oluşan üslup, özellikle sözcük ve cümle düzeyinde belirginleşmektedir. Bu dil birimleri, dilin mevcut olanakları içinde tercihe açıklık ve seçmeli dil değişkenliği göstermesi açısından zengin malzeme içeriğine sahiptir ve eserde yansıtılan özgün yapıyı -üslubu- doğrudan etkilemektedirler. Sözcük bilgisinin alt inceleme birimlerinden adlar ve sıfatlar, yaygın kullanım alanlarıyla önemli üslup belirleyicileri olarak öne çıkmaktadır. Adlarda özel / cins, tekil / çoğul / topluluk, soyut / somut / iş- oluş; sıfatlarda niteleme ve belirtme (gösterme) özellikleri işlevsel ve kategorik inceleme alanları oluştururlar. Bunların metin bağlamında değerlendirilip sayısal verilerin somut aracılıklarıyla yorumlanması kapsamlı üslup tasviri için önemlidir. 

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. YILDIZ, C. (2003). Üslup İncelemesinde Ortak Yaklaşım Arayışı ve Bir Tahlil Denemesi. III.
  2. Dil, Yazın ve Deyişbilim Sempozyumu Bildirileri, Eskişehir: Birlik Ofset, 567-589.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Yayımlanma Tarihi

15 Aralık 2016

Gönderilme Tarihi

1 Ocak 2017

Kabul Tarihi

2 Ocak 2017

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2016 Cilt: 5 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA
Karahancı, İ. (2016). SÖZCÜK BİRİMLERİN ÜSLUP OLUŞUMUNA KATKISI I. Uluslararası Türkçe Edebiyat Kültür Eğitim (TEKE) Dergisi, 5(4). https://izlik.org/JA36XK37GG
AMA
1.Karahancı İ. SÖZCÜK BİRİMLERİN ÜSLUP OLUŞUMUNA KATKISI I. TEKE. 2016;5(4). https://izlik.org/JA36XK37GG
Chicago
Karahancı, İbrahim. 2016. “SÖZCÜK BİRİMLERİN ÜSLUP OLUŞUMUNA KATKISI I”. Uluslararası Türkçe Edebiyat Kültür Eğitim (TEKE) Dergisi 5 (4). https://izlik.org/JA36XK37GG.
EndNote
Karahancı İ (01 Aralık 2016) SÖZCÜK BİRİMLERİN ÜSLUP OLUŞUMUNA KATKISI I. Uluslararası Türkçe Edebiyat Kültür Eğitim (TEKE) Dergisi 5 4
IEEE
[1]İ. Karahancı, “SÖZCÜK BİRİMLERİN ÜSLUP OLUŞUMUNA KATKISI I”, TEKE, c. 5, sy 4, Ara. 2016, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA36XK37GG
ISNAD
Karahancı, İbrahim. “SÖZCÜK BİRİMLERİN ÜSLUP OLUŞUMUNA KATKISI I”. Uluslararası Türkçe Edebiyat Kültür Eğitim (TEKE) Dergisi 5/4 (01 Aralık 2016). https://izlik.org/JA36XK37GG.
JAMA
1.Karahancı İ. SÖZCÜK BİRİMLERİN ÜSLUP OLUŞUMUNA KATKISI I. TEKE. 2016;5. Available at https://izlik.org/JA36XK37GG.
MLA
Karahancı, İbrahim. “SÖZCÜK BİRİMLERİN ÜSLUP OLUŞUMUNA KATKISI I”. Uluslararası Türkçe Edebiyat Kültür Eğitim (TEKE) Dergisi, c. 5, sy 4, Aralık 2016, https://izlik.org/JA36XK37GG.
Vancouver
1.İbrahim Karahancı. SÖZCÜK BİRİMLERİN ÜSLUP OLUŞUMUNA KATKISI I. TEKE [Internet]. 01 Aralık 2016;5(4). Erişim adresi: https://izlik.org/JA36XK37GG

27712  27714 27715