Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

MEASUREMENT OF THE DRAPE OF WOVEN FABRICS INCLUDING METAL WIRE-WRAPPED HYBRID YARNS BY USING IMAGE ANALYSIS

Yıl 2015, Cilt: 22 Sayı: 100, 37 - 45, 08.01.2016

Öz

In this study, the drape coefficient of woven fabrics including metal wrapped hybrid yarns in two different weave types as plain and 3/1 twill were determined by both cut-weigh and image analysis methods and compared with the fabrics woven without metal wire in order to evaluate the ability of these fabrics to be manufactured into a garment. A strong correlation was found between drape coefficient values calculated by using cut-weigh method and image analysis method. While the difference between the drape coefficient values of the fabrics including metal wire wrapped hybrid yarns and the fabrics without metal wire calculated by cut-weigh method was found to be insignificant, based on the results of image analysis method, drape coefficient values of the fabrics without metal wire were observed to be lower than that of the fabrics including metal wire wrapped hybrid yarns. The effect of the weave type on drape coefficient values of the fabric samples was found to be significant, whereas it was stated that metal wire type did not have any significant impact on drape coefficient. 

METAL TEL SARIMLI HİBRİD İPLİK İÇEREN DOKUMA KUMAŞLARIN DÖKÜMLÜLÜĞÜNÜN GÖRÜNTÜ ANALİZİ YÖNTEMİ İLE ÖLÇÜLMESİ

Yıl 2015, Cilt: 22 Sayı: 100, 37 - 45, 08.01.2016

Öz

Bu çalışmada, metal tel sarımlı hibrid iplik içeren bezayağı ve 3/1 dimi olmak üzere iki farklı örgü tipine sahip dokuma kumaşların giysi üretiminde kullanılabilirliğini değerlendirmek üzere hem kes-tart yöntemiyle, hem de görüntü analizi yöntemi ile dökümlülük katsayıları ölçülmüş ve metal tel sarımlı hibrid iplik içermeyen kumaşlar ile karşılaştırılmıştır. Kes-tart yöntemi ve görüntü analizi yöntemi ile hesaplanan dökümlülük katsayıları arasında güçlü bir korelasyon bulunmuştur. Metal tel sarımlı hibrid iplik içeren ve içermeyen kumaşların kes-tart yöntemiyle hesaplanan dökümlülük katsayıları arasında önemli bir fark bulunmazken, görüntü analizi sonuçlarına göre metal tel sarımlı hibrid iplik içermeyen kumaşların dökümlülük katsayıları daha düşük olduğu gözlenmiştir. Kumaşların dökümlülük katsayıları üzerinde örgü tipinin önemli bir etkisinin olduğu tespit edilmiş, öte yandan kullanılan metal tel tipinin istatistiksel açıdan önemli bir etkisinin bulunmadığı kaydedilmiştir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Mühendislik
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Nazan Erdumlu Bu kişi benim

Canan Sarıçam Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 8 Ocak 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2015 Cilt: 22 Sayı: 100

Kaynak Göster

APA Erdumlu, N., & Sarıçam, C. (2016). METAL TEL SARIMLI HİBRİD İPLİK İÇEREN DOKUMA KUMAŞLARIN DÖKÜMLÜLÜĞÜNÜN GÖRÜNTÜ ANALİZİ YÖNTEMİ İLE ÖLÇÜLMESİ. Tekstil Ve Mühendis, 22(100), 37-45.
AMA Erdumlu N, Sarıçam C. METAL TEL SARIMLI HİBRİD İPLİK İÇEREN DOKUMA KUMAŞLARIN DÖKÜMLÜLÜĞÜNÜN GÖRÜNTÜ ANALİZİ YÖNTEMİ İLE ÖLÇÜLMESİ. Tekstil ve Mühendis. Ocak 2016;22(100):37-45.
Chicago Erdumlu, Nazan, ve Canan Sarıçam. “METAL TEL SARIMLI HİBRİD İPLİK İÇEREN DOKUMA KUMAŞLARIN DÖKÜMLÜLÜĞÜNÜN GÖRÜNTÜ ANALİZİ YÖNTEMİ İLE ÖLÇÜLMESİ”. Tekstil Ve Mühendis 22, sy. 100 (Ocak 2016): 37-45.
EndNote Erdumlu N, Sarıçam C (01 Ocak 2016) METAL TEL SARIMLI HİBRİD İPLİK İÇEREN DOKUMA KUMAŞLARIN DÖKÜMLÜLÜĞÜNÜN GÖRÜNTÜ ANALİZİ YÖNTEMİ İLE ÖLÇÜLMESİ. Tekstil ve Mühendis 22 100 37–45.
IEEE N. Erdumlu ve C. Sarıçam, “METAL TEL SARIMLI HİBRİD İPLİK İÇEREN DOKUMA KUMAŞLARIN DÖKÜMLÜLÜĞÜNÜN GÖRÜNTÜ ANALİZİ YÖNTEMİ İLE ÖLÇÜLMESİ”, Tekstil ve Mühendis, c. 22, sy. 100, ss. 37–45, 2016.
ISNAD Erdumlu, Nazan - Sarıçam, Canan. “METAL TEL SARIMLI HİBRİD İPLİK İÇEREN DOKUMA KUMAŞLARIN DÖKÜMLÜLÜĞÜNÜN GÖRÜNTÜ ANALİZİ YÖNTEMİ İLE ÖLÇÜLMESİ”. Tekstil ve Mühendis 22/100 (Ocak 2016), 37-45.
JAMA Erdumlu N, Sarıçam C. METAL TEL SARIMLI HİBRİD İPLİK İÇEREN DOKUMA KUMAŞLARIN DÖKÜMLÜLÜĞÜNÜN GÖRÜNTÜ ANALİZİ YÖNTEMİ İLE ÖLÇÜLMESİ. Tekstil ve Mühendis. 2016;22:37–45.
MLA Erdumlu, Nazan ve Canan Sarıçam. “METAL TEL SARIMLI HİBRİD İPLİK İÇEREN DOKUMA KUMAŞLARIN DÖKÜMLÜLÜĞÜNÜN GÖRÜNTÜ ANALİZİ YÖNTEMİ İLE ÖLÇÜLMESİ”. Tekstil Ve Mühendis, c. 22, sy. 100, 2016, ss. 37-45.
Vancouver Erdumlu N, Sarıçam C. METAL TEL SARIMLI HİBRİD İPLİK İÇEREN DOKUMA KUMAŞLARIN DÖKÜMLÜLÜĞÜNÜN GÖRÜNTÜ ANALİZİ YÖNTEMİ İLE ÖLÇÜLMESİ. Tekstil ve Mühendis. 2016;22(100):37-45.