Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

EFFECTS OF DIFFERENT INDUSTRIAL WASHING PROCESSES ON STRENGTH AND PHYSICAL PROPERTIES OF DENIM FABRICS

Yıl 2015, Cilt: 22 Sayı: 100, 53 - 68, 08.01.2016

Öz

In this study, effects of the most widely used types of washing processes in the industry, on strength properties of denim fabrics were investigated. For this purpose, nine different denim fabrics were selected and prepared in trotter form and five different washing processes namely, rinse, enzyme, random, stone and resin washing were applied to the fabrics using an industrial washing machine. Tensile and tear strength, dimensional stability, thickness, and weight of fabrics were measured before and after washing and fabrics’ physical performances were evaluated. Maximum strength loss was obtained after random washing. Reducing the amount of enzyme used by half in the first washing stage of a standard random washing in a so called
“alternative random washing” process, led to a reduction in the strength loss where the desired color effect was obtained. 

FARKLI ENDÜSTRİYEL YIKAMA PROSESLERİNİN DENİM KUMAŞLARIN MUKAVEMET VE FİZİKSEL ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ

Yıl 2015, Cilt: 22 Sayı: 100, 53 - 68, 08.01.2016

Öz

Bu çalışmada, sektörde en çok kullanılan yıkama türlerinin denim kumaşların mukavemet özelliklerine etkileri araştırılmıştır. Bu amaçla, dokuz farklı endüstriyel denim kumaş seçilerek paça formuna getirilmiş ve kumaşlara rins, enzim, random, taş ve reçine şeklinde beş farklı yıkama işlemi endüstriyel yıkama makinasında uygulanmıştır. Yıkama öncesi ve sonrası kumaşların kopma ve yırtılma mukavemetleri, boyutsal değişimi, kalınlıkları ve gramajları ölçülmüş ve kumaşların fiziksel performansları değerlendirilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre, en çok mukavemet kaybı “random” yıkamada tespit edilmiştir. Standart random yönteminin ilk yıkama aşamasında kullanılan enzim miktarı yarıya düşürülmek suretiyle gerçekleştirilen alternatif random yıkama ile istenen renk efekti elde edilirken kumaş mukavemet kayıpları azaltılmıştır.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Mühendislik
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Tuğba Arıkan Bu kişi benim

Büşra Çavuşoğlu Bu kişi benim

Yasemin Alver Bu kişi benim

Zübeyde Çil Bu kişi benim

M. Şahin Akkaya Bu kişi benim

Burçak Karagüzel Kayaoğlu

Yayımlanma Tarihi 8 Ocak 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2015 Cilt: 22 Sayı: 100

Kaynak Göster

APA Arıkan, T., Çavuşoğlu, B., Alver, Y., Çil, Z., vd. (2016). FARKLI ENDÜSTRİYEL YIKAMA PROSESLERİNİN DENİM KUMAŞLARIN MUKAVEMET VE FİZİKSEL ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ. Tekstil Ve Mühendis, 22(100), 53-68.
AMA Arıkan T, Çavuşoğlu B, Alver Y, Çil Z, Akkaya MŞ, Karagüzel Kayaoğlu B. FARKLI ENDÜSTRİYEL YIKAMA PROSESLERİNİN DENİM KUMAŞLARIN MUKAVEMET VE FİZİKSEL ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ. Tekstil ve Mühendis. Ocak 2016;22(100):53-68.
Chicago Arıkan, Tuğba, Büşra Çavuşoğlu, Yasemin Alver, Zübeyde Çil, M. Şahin Akkaya, ve Burçak Karagüzel Kayaoğlu. “FARKLI ENDÜSTRİYEL YIKAMA PROSESLERİNİN DENİM KUMAŞLARIN MUKAVEMET VE FİZİKSEL ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ”. Tekstil Ve Mühendis 22, sy. 100 (Ocak 2016): 53-68.
EndNote Arıkan T, Çavuşoğlu B, Alver Y, Çil Z, Akkaya MŞ, Karagüzel Kayaoğlu B (01 Ocak 2016) FARKLI ENDÜSTRİYEL YIKAMA PROSESLERİNİN DENİM KUMAŞLARIN MUKAVEMET VE FİZİKSEL ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ. Tekstil ve Mühendis 22 100 53–68.
IEEE T. Arıkan, B. Çavuşoğlu, Y. Alver, Z. Çil, M. Ş. Akkaya, ve B. Karagüzel Kayaoğlu, “FARKLI ENDÜSTRİYEL YIKAMA PROSESLERİNİN DENİM KUMAŞLARIN MUKAVEMET VE FİZİKSEL ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ”, Tekstil ve Mühendis, c. 22, sy. 100, ss. 53–68, 2016.
ISNAD Arıkan, Tuğba vd. “FARKLI ENDÜSTRİYEL YIKAMA PROSESLERİNİN DENİM KUMAŞLARIN MUKAVEMET VE FİZİKSEL ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ”. Tekstil ve Mühendis 22/100 (Ocak 2016), 53-68.
JAMA Arıkan T, Çavuşoğlu B, Alver Y, Çil Z, Akkaya MŞ, Karagüzel Kayaoğlu B. FARKLI ENDÜSTRİYEL YIKAMA PROSESLERİNİN DENİM KUMAŞLARIN MUKAVEMET VE FİZİKSEL ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ. Tekstil ve Mühendis. 2016;22:53–68.
MLA Arıkan, Tuğba vd. “FARKLI ENDÜSTRİYEL YIKAMA PROSESLERİNİN DENİM KUMAŞLARIN MUKAVEMET VE FİZİKSEL ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ”. Tekstil Ve Mühendis, c. 22, sy. 100, 2016, ss. 53-68.
Vancouver Arıkan T, Çavuşoğlu B, Alver Y, Çil Z, Akkaya MŞ, Karagüzel Kayaoğlu B. FARKLI ENDÜSTRİYEL YIKAMA PROSESLERİNİN DENİM KUMAŞLARIN MUKAVEMET VE FİZİKSEL ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ. Tekstil ve Mühendis. 2016;22(100):53-68.