In this study, it was aimed to evaluate the release behaviour of microcapsules and β-cyclodextrin molecular capsules that contains orange oil. For this reason, orange oil carrying inclusion complexes and ethyl cellulose microcapsules were produced. As part of characterization studies of microcapsules and inclusion complexes, Fourier Transform-Infrared Spectroscopy (FT-IR), Scanning Electron Microscopy (SEM) and Gas chromatography–mass spectrometry (GC-MS) analyses were performed. Microcapsules and inclusion complexes that are in powder form were applied to 100% cotton knitted fabric and washing resistance was investigated. After application of microcapsules and inclusion complexes that produced with orange oil to textile materials, odour release behaviours from fabrics were examined after 5 washing cycles with using microgram precision analytical balance.
molecular encapsulation microencapsulation orange oil release
Bu çalışmada, portakal yağı içeren mikro kapsüllerin ve beta siklodekstrin (inklüzyon kompleksleri) moleküler kapsüllerinin salım davranışlarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla portakal yağı ile inklüzyon kompleksleri ve etil selüloz mikrokapsülleri oluşturulmuştur. Mikrokapsüllere ve inklüzyon komplekslerine karakterizasyon çalışmaları kapsamında Kızılötesi Spektroskopisi (FT-IR), Taramalı Elektron Mikroskobu (SEM) ve Gaz Kromotogrofisi- Kütle Spektrometresi (GC-MS) analizleri uygulanmıştır. Toz formdaki mikrokapsül ve inklüzyon kompleksleri %100 pamuklu örme kumaşa aplike edilmiş ve yıkama dayanımları incelenmiştir. Portakal yağı ile oluşturulan mikrokapsüllerin ve inklüzyon komplekslerinin tekstil materyallerine aktarılması sonrası, 5 yıkama sonrası kumaş üzerinden koku salım davranışları mikrogram düzeyinde tartım yapan hassas terazi kullanılarak incelenmiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 5 Nisan 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 Cilt: 23 Sayı: 101 |