Araştırma Makalesi

Modern Batı Felsefesinde Hayvanın Ahlaki ve Hukuki Statüsü: Descartes versus Bentham

Sayı: 18 14 Aralık 2022
PDF İndir

Modern Batı Felsefesinde Hayvanın Ahlaki ve Hukuki Statüsü: Descartes versus Bentham

Öz

Bu makalede modern Batı felsefesinde hayvanın ahlaki ve hukuki statüsü Descartes ve Bentham’ın felsefesi üzerinden karşılaştırmalı olarak ele alınmıştır. 17. yüzyılda Descartes’ın hayvan sorununa dair ileri sürdüğü ‘ruhsuz makine’ iddiası hayvanın ahlaki ve hukuki konumunu tartışmalı bir zemine yerleştirmiş ve insan-merkezci anlayışı pekiştirmiştir. İnsan-merkezci anlayış bütün hakları akıl sahibi insana vermekte, akıldan ve ruhtan yoksun olarak kabul ettiği hayvanlar alemine neredeyse hiçbir hak tanımamaktadır. Her ne kadar Descartes veya onun gibi insan-merkezci yaklaşımı benimseyen birçok filozof hiçbir zaman hayvanlara işkenceyi ya da kötü muameleyi doğrudan savunmamış olsa da modern Batı felsefesinde bu yaklaşım hayvanların ahlaki statüleri ve değerleri olmadığı yönünde bir anlayışla sonuçlanmıştır. 19. yüzyılda Bentham’ın hayvanların ‘acıyı duyumsayan varlıklar’ olduğunu ileri sürmesi ve eşit gözetilme ilkesini savunması onların akıl sahibi veya ruhu ölümsüz olan, dolayısıyla da bazı hakları bulunan kişiler olmamalarının kendilerinden daha yüksek türlere yani insanlara hizmet etmek amacıyla var oldukları anlamına gelmediğini göstermek için atılan ilk adım olmuştur. Ancak Bentham’ın felsefesinde eşit gözetilme ilkesi hayvanlara ‘mal ve eşya’ statüsünden başka bir statü tanımamakta, yalnızca onların gereksiz yere acı çekmemelerini sağlamayı hedeflemektedir. Bentham’ın hayvanların ‘ruhsuz makineler’ değil, ‘duyumsar varlıklar’ olduğunu gündeme getirmesi hayvan refahına yönelik olumlu bir gelişmedir, ancak ‘duyarlı olma’ özelliği her hayvanda aynı derecede bulunmamaktadır. Bu nedenle bu yaklaşım tüm hayvanları kapsamamakta ve insanlarla bazı ortak özellikleri olan veya görece insanlara daha çok benzeyen hayvanları diğerlerinden daha değerli kabul etmektedir. Bu bakımdan hayvanın ahlaki ve hukuki statüsü problemine dair Bentham’ın yaklaşımı insanı mihenk taşı olarak kabul eden insan-merkezci yaklaşımdan radikal bir ayrılışı temsil etmemektedir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Arıkan, Engin. Hayvan Hakları İnsan Hukuku. Bursa: Ekin Yayınevi, 2016.
  2. Aristoteles. Ruh Üzerine. Çeviren: Zeki Özcan, Ankara: Birleşik Yayınevi, 2011.
  3. Arslan, Ahmet. İlkçağ Felsefe Tarihi: Sokrates Öncesi Yunan Felsefesi. İstanbul: İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları, 2011.
  4. Aşar, Haluk. “Hayvan Haklarına Yönelik Temel Görüşler ve Yanılgıları,” Kaygı 30, (2018): 239-251.
  5. Bekoff, Marc. “Awareness: Animal Reflections,” Nature 419, (2002): 255-255.
  6. Bentham, Jeremy. Ahlak ve Yasama İlkeleri. Çeviren: Ömer Saruhanlıoğlu ve Uğur Kâşif Boyacı, İstanbul: Litera Yayınları, 2021.
  7. Bentham, Jeremy. An Introduction to the Principles of Morals and Legislation. vol II. London: Printed for W. Pickering, Lincoln’s-Inn Fields and E. Wilson, Royal Exchange, 1823.
  8. Bentham, Jeremy. Yasamanın İlkeleri. Çeviren: Barkın Asal, İstanbul: On İki Levha Yayınları, 2017.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Felsefe

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

14 Aralık 2022

Gönderilme Tarihi

14 Kasım 2022

Kabul Tarihi

3 Aralık 2022

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2022 Sayı: 18

Kaynak Göster

Chicago
Merkit, Nuriye. 2022. “Modern Batı Felsefesinde Hayvanın Ahlaki ve Hukuki Statüsü: Descartes versus Bentham”. Temaşa Erciyes Üniversitesi Felsefe Bölümü Dergisi, sy 18: 186-203. https://doi.org/10.55256/temasa.1204087.

Cited By