EN
TR
Foucault'da İktidarın Ötekileri
Öz
Sıradan olanların “tarihini” yazmak düşünce tarihinde ender görülen bir çabadır. Foucault’nun delileri, mahkumları, rezil insanları, hırsızları ya da düşkünleri ancak iktidarla karşılaşmaları ölçüsünde var olduklarını öne sürmesi son derece önemlidir. İktidarın pençesinden darbe yediklerinde var olan “ötekiler”, kimi zaman bu varoluşlarını “kısacık” cümlelerin şans eseri bir arşivde bulunmasına kimi zaman da bir klinikte, hastanede veya hapishanede kendisi hakkında yazılan birkaç satırlık belgeye “borçludur”. Bedeninin tutsaklığından ruhunun terbiyesine doğru bir özneleştirme süreci geçiren “ötekiler” iktidar teknolojileriyle kuşatılmıştır. Söz konusu kuşatılma, onların varoluşunun sınırlarını çerçevelemektedir. Onlar, bu çerçeveyi eşeleyebildiği sürece tarihin herhangi bir anında şans eseri fark edilmektedir. Sıradan olanlar, deliler, reziller yani ötekiler dışlama oyununun merkezindedir. Onlar çeşitli şekilde, söylemden, oyundan, çalışmadan ve aileden kapı dışarı edilmişlerdir. Lakin kapının dışı dahi iktidar ilişkilerinin ağıyla donatılmıştır. Mikro düzeyde işleyen iktidar, dışlanma mekanizmalarını disiplinler aracılığıyla görünmez kılmıştır. İktidarın her yerde olduğuna dair “söylem”, görünürde ötekilere daha iyi yaklaşıldığını söyler fakat o hakikatte dışlama oyunun kurumlar aracılığıyla görünmez bir şekilde işlediği gerçeğine karşılık gelir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Cioran, Emil M. Tarih ve Ütopya. Çeviren: Haldun Bayrı, İstanbul: Metis Yayınları, 2013.
- Deleuze, Gilles. Bilgi: Foucault Üzerine Dersler. Çeviren: Ayşegül Baran, İstanbul: Otonom Yayıncılık, 2019.
- Deleuze, Gilles. Müzakereler. Çeviren: İnci Uysal, İstanbul: Norgunk Yayıncılık, 2013.
- Feldman, Selin. Michel Foucault: 21.Yüzyılın Ezber Bozan Düşünürü. İstanbul: Karakarga Yayınları, 2021.
- Foucault, Michel. 19. Yüzyılda Bir Aile Cinayeti: Annemi, kız kardeşimi, erkek kardeşimi katleden ben, Pierre Rivière. Çeviren: Erdoğan Yıldırım ve Alev Özgüner, İstanbul: Ayrıntı Yayınları, 2007.
- Foucault, Michel. Büyük Kapatılma-Seçme Yazılar III. Çeviren: Işık Ergüden ve Ferda Keskin, İstanbul: Ayrıntı Yayınları, 2015.
- Foucault, Michel. Deliliğin Tarihi. Çeviren: Mehmet Ali Kılıçbay, Ankara: İmge Kitabevi, 2006.
- Foucault, Michel. Entelektüelin Siyasi İşlevi-Seçme Yazılar I. Çeviren: Işık Ergüden, Osman Akınhay ve Ferda Keskin, İstanbul: Ayrıntı Yayınları, 2016.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Felsefe
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Yayımlanma Tarihi
14 Haziran 2023
Gönderilme Tarihi
18 Nisan 2023
Kabul Tarihi
27 Mayıs 2023
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2023 Sayı: 19
Chicago
Ortaoğlan, Yıldırım. 2023. “Foucault’da İktidarın Ötekileri”. Temaşa Erciyes Üniversitesi Felsefe Bölümü Dergisi, sy 19: 184-99. https://doi.org/10.55256/temasa.1284989.
Cited By
Michel Foucault’nun Güç, Söylem ve Disiplin Perspektifinden 'Joker' Filmi: Toplumsal Çöküş ve Psikolojik Yıkımın Anatomisi
Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
https://doi.org/10.52642/susbed.1624451