Araştırma Makalesi

Evrensel Özne Mitosu Bağlamında Modernlikte Metafizik-Epistemolojik Gerilim ve Tahakküm Üzerine İnceleme

Sayı: 25 9 Haziran 2026
PDF İndir
TR EN

Evrensel Özne Mitosu Bağlamında Modernlikte Metafizik-Epistemolojik Gerilim ve Tahakküm Üzerine İnceleme

Öz

Bu çalışma, modern Batı düşüncesinde özne merkezli yapıyı metafizik ve epistemoloji arasındaki kurucu gerilim bağlamında eleştirel olarak incelemeyi amaçlamaktadır. Kartezyen özne modeliyle birlikte akıl hem varlığın ölçütü hem de bilginin nihai temeli olarak konumlandırılmış; böylece özne, temsilin, hakikatin ve anlamın merkezi hâline gelmiştir. Bu merkezîleştirme, bilginin kesinliğini güvence altına alma iddiasıyla meşrulaştırılırken, özneyi metafiziğin geri çekildiği yerde yeni bir kurucu ilke olarak tesis etmiştir. Evrensellik iddiası, bu bağlamda belirli bir tarihsel özne tipini norm hâline getirerek farklılıkları ve çoğullukları dışlayan bir düzenleyici işlev kazanmıştır. Çalışma, bu evrensel özne mitosunu Nietzsche’nin nihilizm ve değerlerin soykütüğüne dair eleştirileri ile Foucault’nun bilgi–iktidar çözümlemeleri üzerinden sorgulamaktadır. Bu çözümlemeler, modern öznenin tarihsel olarak inşa edilmiş bir iktidar formu olduğunu açığa çıkarmaktadır. Sonuç olarak modern öznenin hakikat ve değer üretimindeki ayrıcalıklı konumunun epistemolojik olduğu kadar etik ve politik sonuçlar doğurduğu; bu nedenle özne merkezli paradigma yerine ilişkisel, tarihsel ve çoğul öznelik biçimlerinin düşünülmesi gerektiği savunulmaktadır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Bumin, Tülin. Tartışılan Modernlik: Descartes ve Spinoza. İstanbul: Yapı Kredi Yayınları, 2010.
  2. Descartes, René. Meditasyonlar. Çeviren: Birkan Birkan, Ankara: Bilgesu Yayıncılık, 2007.
  3. Descartes, René. Meditations on First Philosophy. Çeviren: John Cottingham, Cambridge: Cambridge University Press, 1996.
  4. Bacon, F. Novum Organum. Çeviren: S. Önal, İstanbul: Say Yayınları, 2012.
  5. Foucault, Michel. Özne ve İktidar. Çevirenler: Işık Ergüden ve Osman Akınhay, İstanbul: Ayrıntı Yayınları, 2014.
  6. Foucault, Michel. Özne’nin Yorum Bilgisi. Çevirenler: Ferda Keskin ve Osman Akınhay, İstanbul: Bilgi Üniversitesi Yayınları, 2015.
  7. Foucault, Michel. The Order of Things: An Archaeology of the Human Sciences. Vintage, 1970.
  8. Foucault, Michel. “The Subject and Power,” Critical Inquiry 8/4, (1982): 777-795.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Modern Felsefe

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

9 Haziran 2026

Gönderilme Tarihi

20 Aralık 2025

Kabul Tarihi

13 Ocak 2026

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2026 Sayı: 25

Kaynak Göster

APA
Dalkılıç, M. (2026). Evrensel Özne Mitosu Bağlamında Modernlikte Metafizik-Epistemolojik Gerilim ve Tahakküm Üzerine İnceleme. Temaşa Erciyes Üniversitesi Felsefe Bölümü Dergisi, 25, 39-48. https://doi.org/10.55256/temasa.1846195
AMA
1.Dalkılıç M. Evrensel Özne Mitosu Bağlamında Modernlikte Metafizik-Epistemolojik Gerilim ve Tahakküm Üzerine İnceleme. Temâşâ Felsefe Dergisi. 2026;(25):39-48. doi:10.55256/temasa.1846195
Chicago
Dalkılıç, Melike. 2026. “Evrensel Özne Mitosu Bağlamında Modernlikte Metafizik-Epistemolojik Gerilim ve Tahakküm Üzerine İnceleme”. Temaşa Erciyes Üniversitesi Felsefe Bölümü Dergisi, sy 25: 39-48. https://doi.org/10.55256/temasa.1846195.
EndNote
Dalkılıç M (01 Haziran 2026) Evrensel Özne Mitosu Bağlamında Modernlikte Metafizik-Epistemolojik Gerilim ve Tahakküm Üzerine İnceleme. Temaşa Erciyes Üniversitesi Felsefe Bölümü Dergisi 25 39–48.
IEEE
[1]M. Dalkılıç, “Evrensel Özne Mitosu Bağlamında Modernlikte Metafizik-Epistemolojik Gerilim ve Tahakküm Üzerine İnceleme”, Temâşâ Felsefe Dergisi, sy 25, ss. 39–48, Haz. 2026, doi: 10.55256/temasa.1846195.
ISNAD
Dalkılıç, Melike. “Evrensel Özne Mitosu Bağlamında Modernlikte Metafizik-Epistemolojik Gerilim ve Tahakküm Üzerine İnceleme”. Temaşa Erciyes Üniversitesi Felsefe Bölümü Dergisi. 25 (01 Haziran 2026): 39-48. https://doi.org/10.55256/temasa.1846195.
JAMA
1.Dalkılıç M. Evrensel Özne Mitosu Bağlamında Modernlikte Metafizik-Epistemolojik Gerilim ve Tahakküm Üzerine İnceleme. Temâşâ Felsefe Dergisi. 2026;:39–48.
MLA
Dalkılıç, Melike. “Evrensel Özne Mitosu Bağlamında Modernlikte Metafizik-Epistemolojik Gerilim ve Tahakküm Üzerine İnceleme”. Temaşa Erciyes Üniversitesi Felsefe Bölümü Dergisi, sy 25, Haziran 2026, ss. 39-48, doi:10.55256/temasa.1846195.
Vancouver
1.Melike Dalkılıç. Evrensel Özne Mitosu Bağlamında Modernlikte Metafizik-Epistemolojik Gerilim ve Tahakküm Üzerine İnceleme. Temâşâ Felsefe Dergisi. 01 Haziran 2026;(25):39-48. doi:10.55256/temasa.1846195