Araştırma Makalesi

İlk Dönem Tefsir Faaliyetlerinde Kaynak Telakkisi ve Bunun Mahiyeti: Süfyân es-Sevri’nin Tefsirinde Geçen Mücâhid b. Cebr’e Ait Tefsir Nakilleri Özelinde Bir İnceleme

Sayı: 9 31 Mart 2026
PDF İndir
EN TR

İlk Dönem Tefsir Faaliyetlerinde Kaynak Telakkisi ve Bunun Mahiyeti: Süfyân es-Sevri’nin Tefsirinde Geçen Mücâhid b. Cebr’e Ait Tefsir Nakilleri Özelinde Bir İnceleme

Öz

Tefsir tarihinde erken dönemde aslında tefsirin kendine özgü bir aktarımının olduğu görülmektedir. Bu bağlamda tabiin dönemi tefsir çalışmaları tefsirin sahabeden bir sonraki nesle aktarılmasında kurucu bir rol üstlenmiştir. Özellikle sahabe neslinin en önemli müfessiri olan İbn Abbâs ile Kur’ân-ı Kerim’i anlama ve yorumlama faaliyetleri hızlı bir ivme kazanmış ve bu süreçte oluşan ilmî miras sistematik bir şekilde daha sonraki nesillere tevarüs etmiştir. Tabiûn döneminin tefsir ilmi geleneğindeki merkezi konumunu belirleyen en önemli şahsiyetlerden biri, şüphesiz Mücâhid b. Cebr’dir. İbn Abbâs’ın önde gelen öğrecilerinden birisi olan ve onun tefsir bilgilerini aktaran Mücâhid b. Cebr pekçok İslam âlimi tarafından “sika” (güvenilir) bir otorite olarak kabul görmüştür. Mücâhid’in tefsir tarihindeki rolü sadece hocasından aldığı nakilleri aktarmakla sınırlı kalmamış, aynı zamanda birçok talebe yetiştirmiş ve kendisinden sonra telif edilen eserlere kaynaklık etmiştir. Bu bağlamda Mücâhid’i temel bir otorite olarak kabul eden isimlerden birisi Süfyân es-Sevrî’dir. Öyle ki Süfyân, kendisinden tefsir alınabilecek ilk kişiler arasında Mücâhid’i zikretmektedir. Nitekim Süfyân’ın tefsir nakillerinde Mücâhid’e yaptığı atıflar ve ondan gelen tefsir bilgilerine geniş ölçüde eserine yansıtması, Mücâhid’in onun nezdindeki belirleyici konumunu somut bir şekilde göstermektedir. İşte tam bu noktada çalışmada, Süfyân ile Mücâhid’in tefsir nakillerini çeşitli açılardan incelemeye tabi tutulacaktır. Bu çerçevede erken dönemdeki tefsir bilgilerinin sonraki aşamalara aktarılma biçimini, müfessirlerin birbirinden ne ölçüde yararlandığı meselesini ve birbirlerini ne ölçüde kabul edip etmedikleri hususunu Mücâhid b. Cebr ve Süfyân es-Sevrî örnekleri üzerinden açıklanmaya çalışılacaktır. Görülebildiği kadarıyla Süfyân es-Sevrî’nin birçok âyetin tefsirinde Mücâhid b. Cebr’in açıklamalarını kendisine referans olarak aldığı anlaşılmaktadır. Bunu yaparken bazen birebir Mücâhid b. Cebr’den yararlandığı gibi bazen de lafızları değiştirip anlamı esas alarak Mücâhid b. Cebr’e başvurduğu da dikkat çeken hususlar arasında yer almaktadır. Bu çalışma, erken dönem tefsir faaliyetlerinde müfessirler arasındaki etkileşimin nasıl gerçekleştiğini açığa çıkarmak açısından önem arz etmektedir. Dolayısıyla bu alanın önemi dikkate alınarak, erken dönem tefsir tarihinin iki önemli müfessiri Mücâhid b. Cebr ve Süfyân es- Sevrî’nin tefsirdeki etkileşiminin ortaya konulması amaçlanmaktadır. Bu bağlamda çalışmanın, ilk dönem tefsir faaliyetlerinin mahiyetine ve bu sürecin gelişimine dair bir katkı sağlaması düşünülmektedir. Her ne kadar Mücâhid b. Cebr ve Süfyân es- Sevrî ile alakalı müstakil çalışmalar yapılmışsa da Süfyân es- Sevrî’nin tefsirindeki Mücâhid b. Cebr nakilleri özelinde bugüne kadar doğrudan ve detaylı bir çalışmanın yapılmadığı söylenebilir. Bu anlamda çalışma, daha önce Mücâhid b. Cebr ve Süfyân es-Sevrî ile alakalı yapılmış olan çalışmalardan farklılık arz edecektir.

Anahtar Kelimeler

Etik Beyan

Bu çalışma Doç. Dr. Ömer DİNÇ danışmanlığında 09.09.2024 tarihinde tamamladığımız “Süfyan es-Sevrî Tefsiri ile Tefsiru Mücahid'te geçen Mücâhid b. Cebr Rivayetlerinin Mukayesesi” başlıklı yüksek lisans tezi esas alınarak hazırlanmıştır.

Kaynakça

  1. Kur’ân-ı Kerim Meali. haz. Altuntaş, Halil. Şahin, Muzaffer. Ankara: Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınları, 2005.
  2. Âcurrî, Ebû Ubeyd - Ömerî, Muhammed Alî Kâsım el-. Suâlât fi’l-cerh ve’t-ta’dîl. Medine, 1979.
  3. Akbaş, Mustafa Yasin. Kitâbu’t-Tefsir Literatürü-Teşekkül Döneminde Hadis ve Tefsir. İstanbul: Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Vakfı Yayınları, 2023.
  4. Akpınar, Ömer Faruk. “Süfyân es-Sevrî’nin Hadis Tarihindeki Yeri Bir Muhaddis Olarak Süfyân es-Sevrî”. Diyanet İlmi Dergi [Diyanet İşleri Başkanlığı Dergisi] 15/1 (2015), 33-71.
  5. Arşî, İmtiyaz Ali. “Mukaddime”. Tefsîru Süfyân es-Sevrî. Beyrut: Dâru’l-Kütübi’l-İlmiyye, 1983.
  6. Bilmen, Ömer Nasuhi. Büyük Tefsir Tarihi - Tabakâtü’l-Müfessirîn. İstanbul: Ravza Yayınları, 2. Basım, 2008.
  7. Buhârî, Ebû Abdullah Muhammed b. İsmail. Târîhu’s-Sağîr. 2 Cilt. Beyrut: Dâru‟l-Mârife, 1986.
  8. Cerrahoğlu, Ismail. Tefsir tarihi. Ankara: Fecr Yayınevi, 6. baskı., 2014.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Tefsir

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

31 Mart 2026

Gönderilme Tarihi

20 Ekim 2025

Kabul Tarihi

1 Mart 2026

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2026 Sayı: 9

Kaynak Göster

APA
Erci, M. E., & Dinç, Ö. (2026). İlk Dönem Tefsir Faaliyetlerinde Kaynak Telakkisi ve Bunun Mahiyeti: Süfyân es-Sevri’nin Tefsirinde Geçen Mücâhid b. Cebr’e Ait Tefsir Nakilleri Özelinde Bir İnceleme. Tetkik, 9, 89-120. https://izlik.org/JA62AY29TS
AMA
1.Erci ME, Dinç Ö. İlk Dönem Tefsir Faaliyetlerinde Kaynak Telakkisi ve Bunun Mahiyeti: Süfyân es-Sevri’nin Tefsirinde Geçen Mücâhid b. Cebr’e Ait Tefsir Nakilleri Özelinde Bir İnceleme. Tetkik. 2026;(9):89-120. https://izlik.org/JA62AY29TS
Chicago
Erci, Muhammed Emin, ve Ömer Dinç. 2026. “İlk Dönem Tefsir Faaliyetlerinde Kaynak Telakkisi ve Bunun Mahiyeti: Süfyân es-Sevri’nin Tefsirinde Geçen Mücâhid b. Cebr’e Ait Tefsir Nakilleri Özelinde Bir İnceleme”. Tetkik, sy 9: 89-120. https://izlik.org/JA62AY29TS.
EndNote
Erci ME, Dinç Ö (01 Mart 2026) İlk Dönem Tefsir Faaliyetlerinde Kaynak Telakkisi ve Bunun Mahiyeti: Süfyân es-Sevri’nin Tefsirinde Geçen Mücâhid b. Cebr’e Ait Tefsir Nakilleri Özelinde Bir İnceleme. Tetkik 9 89–120.
IEEE
[1]M. E. Erci ve Ö. Dinç, “İlk Dönem Tefsir Faaliyetlerinde Kaynak Telakkisi ve Bunun Mahiyeti: Süfyân es-Sevri’nin Tefsirinde Geçen Mücâhid b. Cebr’e Ait Tefsir Nakilleri Özelinde Bir İnceleme”, Tetkik, sy 9, ss. 89–120, Mar. 2026, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA62AY29TS
ISNAD
Erci, Muhammed Emin - Dinç, Ömer. “İlk Dönem Tefsir Faaliyetlerinde Kaynak Telakkisi ve Bunun Mahiyeti: Süfyân es-Sevri’nin Tefsirinde Geçen Mücâhid b. Cebr’e Ait Tefsir Nakilleri Özelinde Bir İnceleme”. Tetkik. 9 (01 Mart 2026): 89-120. https://izlik.org/JA62AY29TS.
JAMA
1.Erci ME, Dinç Ö. İlk Dönem Tefsir Faaliyetlerinde Kaynak Telakkisi ve Bunun Mahiyeti: Süfyân es-Sevri’nin Tefsirinde Geçen Mücâhid b. Cebr’e Ait Tefsir Nakilleri Özelinde Bir İnceleme. Tetkik. 2026;:89–120.
MLA
Erci, Muhammed Emin, ve Ömer Dinç. “İlk Dönem Tefsir Faaliyetlerinde Kaynak Telakkisi ve Bunun Mahiyeti: Süfyân es-Sevri’nin Tefsirinde Geçen Mücâhid b. Cebr’e Ait Tefsir Nakilleri Özelinde Bir İnceleme”. Tetkik, sy 9, Mart 2026, ss. 89-120, https://izlik.org/JA62AY29TS.
Vancouver
1.Muhammed Emin Erci, Ömer Dinç. İlk Dönem Tefsir Faaliyetlerinde Kaynak Telakkisi ve Bunun Mahiyeti: Süfyân es-Sevri’nin Tefsirinde Geçen Mücâhid b. Cebr’e Ait Tefsir Nakilleri Özelinde Bir İnceleme. Tetkik [Internet]. 01 Mart 2026;(9):89-120. Erişim adresi: https://izlik.org/JA62AY29TS