Kitap İncelemesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Sosyal Medya Ahlakı Ankara: Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınları, 2020

Yıl 2021, Cilt: 2 Sayı: 1, 133 - 139, 30.06.2021
https://doi.org/10.53352/tevilat.959058

Öz

Fıtratı gereği sosyal bir çevrede yaşamaya meyilli olan insan, bu ihtiyacını içerisinde bulunduğumuz çağa kadar geleneksel yöntemlerle ve mekana bağımlı olarak karşılamıştır. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte söz konusu ihtiyacı karşılama yöntemleri, farklı iletişim kanalları ile zaman ve mekan kavramlarından bağımsız olarak daha hızlı ve sınırlılıklarından kurtulmuş bir hale dönüşmüştür. Özellikle internetin keşfedilmesini takip eden birkaç on yıllık süreç, sosyal medya platformlarının insan hayatının vazgeçilmez bir unsuru olmasını da beraberinde getirmiştir. İnsanın iletişim dünyasındaki bu köklü yenilenme bir takım kolaylıklar ve geleneğe göre daha geniş imkanlar sağlamasına karşın kontrolü neredeyse imkansız yüksek tesirli bir gücün de doğmasına sebep olmuştur. Bahsettiğimiz bu sorun, fikir çevrelerince tespit edildikten sonra sosyal medyanın yıkıcı etkilerini en aza indirgemek, toplumda bu gibi mecraların üzerinde algı yürüttüğü, amaçsız, hedefsiz, birikimsiz, hayatta karşılığı olmayan ve kendini gerçekleştirememiş sahte profillerin temayüz etmesini önlemek adına bir çaba içerisine girilmiştir. İşte tanıtımını yapmış olduğumuz bu kitap da bahsettiğimiz kaygıdan dolayı harekete geçmiş, şuurlu ve istekli bir camianın sosyal medya kanalıyla gelen olumsuz tesirlerin açtığı yaralara küçücük bile olsa merhem olması niyetiyle kaleme aldığı içten bir endişenin tecessüm etmiş halidir.

Kaynakça

  • Akpınar, Raşid, Ahlak ve Hukuk Ekseninde Sosyal Medya, Sosyal Medya Ahlakı, Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınları, Ankara, 2020. Buhârî, Ebû Abdillâh Muhammed b. İsmail, el-Câmiʿu’ṣ-ṣaḥîḥ, nşr. Muhammed Züheyr b. Nasr , Dâr-u Tavki’n-Necât, 1422/2001. https://dijilopedi.com/2021-dunya-internet-sosyal-medya-ve-mobil-kullanim-istatistikleri/
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Din, Toplum ve Kültür Araştırmaları
Bölüm Kitap Tanıtımları
Yazarlar

Hasan Eryılmaz

Yayımlanma Tarihi 30 Haziran 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021 Cilt: 2 Sayı: 1

Kaynak Göster

ISNAD Eryılmaz, Hasan. “Sosyal Medya Ahlakı Ankara: Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınları, 2020”. Tevilat 2/1 (Haziran 2021), 133-139. https://doi.org/10.53352/tevilat.959058.