Kitap İncelemesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Hafsa Kesgin, İslam Hukukunda Kürtaj

Yıl 2021, Cilt: 2 Sayı: 2, 323 - 327, 31.12.2021
https://doi.org/10.53352/tevilat.1033830

Öz

İslam Hukukunda Kürtaj, Hafsa Kesgin tarafından kaleme alınmış, 200 sayfa, Kitabî Yayınları tarafından 2018 yılında baskısı yapılmış, beş ana bölüm ve sonuç kısmından oluşan bir kitaptır. Kitaptaki yazılar, “Kavramsal Çerçeve”, “Kürtaj Sorununa Yaklaşım”, “Diğer İnanç Sistemlerinde ve Modern Hukukta Kürtaj”, “İslam Hukukunda Kürtaj”, “Kürtaj Tartışmalarının İslam Hukuku İlkeleri Çerçevesinde Değerlendirilmesi” adlı beş ana başlık altında toplanmaktadır.
Yazar, giriş bölümünde kürtajın yani gebeliğin sonlandırılmasının geçmişten günümüze tartışma konusu olageldiğini ve dolayısıyla pozitif hukuk, İslam hukuku, tıp, sosyoloji, ahlak, felsefe gibi pek çok disiplinin ilgi alanına girdiğini belirterek kürtaj olayının az veya çok hayatın bütün alanlarını ilgilendirdiğini ileri sürmüştür. Yazar, kürtajın daha çok Batılı Feministler olmak üzere günümüzde kadın hakları bağlamında gündeme getirildiği, kadının özgürlüğünü kısıtlayıcı bir etken olarak görüldüğü, kadın haklarıyla yaşam hakkının (ceninin yaşam hakkının) karşı karşıya getirilip ikinci durumun yokluğunun savunulduğunu belirtmektedir. Yazar böyle tek taraflı bir perspektiften bakmanın yani sadece kadın hakları ya da sadece cenin hakkı açısından bakmanın meselenin tıkanmasına ve iki taraftan birinin hakkının ihlaline neden olacağını bu yüzden meselenin çift taraflı olarak ele alınması gerektiğini savunmaktadır. Ayrıca meselenin disiplinler arası olarak ele alınmasının daha geniş kitleye hitap etmesi açısından gerekli olduğunu vurgulamaktadır....

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Din, Toplum ve Kültür Araştırmaları
Bölüm Kitap Tanıtımları
Yazarlar

Fatma Nur Akkurt

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021 Cilt: 2 Sayı: 2

Kaynak Göster

ISNAD Akkurt, Fatma Nur. “Hafsa Kesgin, İslam Hukukunda Kürtaj”. Tevilat 2/2 (Aralık 2021), 323-327. https://doi.org/10.53352/tevilat.1033830.