Araştırma Makalesi

ÇELİK YAPIDA KULLANILAN ENDÜSTRİYEL BOYA İÇİN AHP VE TOPSİS YÖNTEMLERİ UYGULANARAK YAPILAN TEDARİKÇİ SEÇİMİ

Cilt: 20 Sayı: 40 16 Aralık 2021
PDF İndir
TR EN

ÇELİK YAPIDA KULLANILAN ENDÜSTRİYEL BOYA İÇİN AHP VE TOPSİS YÖNTEMLERİ UYGULANARAK YAPILAN TEDARİKÇİ SEÇİMİ

Öz

Bu çalışmanın amacı çelik yapı ve bu yapıda uygulanan boyanın özelliklerinin araştırılarak en uygun kıstaslara karar vermek ve bu kıstaslara bakılarak en iyi performansı gerçekleştirecek tedarikçiyi bulmaktır. Bu amaçla, çok kriterli karar verme yöntemlerinden AHP ve TOPSIS yöntemleri seçilmiştir. İlk aşamada boyanın özelliklerinden faydalanılarak 6 adet ölçüt (dayanıklılık, kapama oranı, garanti süresi, kalite, maliyet analizi, kuruma süresi) belirlenmiştir. Bu ölçütlerin önem sıralamasını belirlemek amacıyla uzman 40 kişilik ekibe anket yapılmıştır. Sonuçlardan çıkan verilere istinaden önem sırası belirlenmiş daha sonra AHP yöntemi kullanılarak ağırlıkları bulunmuştur. Son aşamada ise en iyi tedarikçiyi bulma adına TOPSIS yöntemi kullanılarak firmaların tekliflerinde yer alan rakamlarla çarpımı sonucunda tedarikçi firmaların performans karşılaştırması yapılmıştır. Bunun neticesinde maliyet analizinin diğer kıstaslara göre performans değerlendirmesinde ön plana çıktığı görülmüştür. Diğer ikinci önemli ölçüt olan kalitenin de uzmanlar tarafından ankette değeri diğer ölçütlere göre daha belirleyici durumdadır. Bu doğrultuda yapılan analizler sonucunda en iyi performansı gösteren firmaya ulaşılmıştır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Akçin, E. (2019). Evlat edindirmede aile seçim sürecinin AHP ve TOPSİS tabanlı bilgi sistemi ile değerlendirilmesi [Yüksek Lisans Tezi]. Kütahya Dumlupınar Üniversitesi. Kütahya.
  2. Altay, G. ve Güneyisi, E. M. (2005), Türkiye’de yapısal çelik sektörü ve yeni gelişimler, https://www.imo.org.tr/resimler/ekutuphane/pdf/11059.pdf adresinden 10 Aralık 2020 tarihinde alınmıştır.
  3. Ballı, S. ve Korukoğlu, S. (2009). Operating system selection using fuzzy AHP and TOPSIS methods. Math. Comput.Appl. 14(2), 119-130.
  4. Bozdoğan, T., Tayyar, N. ve Öner, Ş. (2016, Haziran). Yeni kamu mali yönetim anlayışı perspektifinde Türkiye’de kamu kurumları mali performanslarının AHP ve TOPSİS yöntemleriyle değerlendirilmesi. Muhasebe Bilim Dünyası Dergisi. 18(2), 477-514.
  5. Durmuş, M. ve Tayyar, N. (2017, Aralık). AHP ve TOPSIS ile farklı kriter ağırlıklandırma yöntemlerinin kullanılması ve karar verici görüşleriyle karşılaştırılması. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İİBF Dergisi. 12(3), 65 – 80.
  6. Eleren, A. (2007). Markaların tüketici tercih kriterlerine göre analitik hiyerarşi süreci yöntemi ile değerlendirilmesi: Beyaz eşya sektöründe bir uygulama. Yönetim ve Ekonomi: Celal Bayar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 14, 2.
  7. Er, S. (2017). Boya İmalat Sektöründe Kullanılan Kimyasalların İş Sağlığı Üzerine Etkileri [Yüksek Lisans Tezi], Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü. İstanbul.
  8. Görener, A. ve Dinçer, A. (2011). Performans değerlendirmesinde AHP - Vıkor ve AHP - TOPSIS yaklaşımları: Hizmet sektöründe bir uygulama. Sigma Mühendislik ve Fen Bilimleri Dergisi. 29, 244-260.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Mühendislik

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

16 Aralık 2021

Gönderilme Tarihi

1 Aralık 2020

Kabul Tarihi

4 Ocak 2021

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2021 Cilt: 20 Sayı: 40

Kaynak Göster

APA
Gündoğan, K., & Borat, O. (2021). ÇELİK YAPIDA KULLANILAN ENDÜSTRİYEL BOYA İÇİN AHP VE TOPSİS YÖNTEMLERİ UYGULANARAK YAPILAN TEDARİKÇİ SEÇİMİ. İstanbul Ticaret Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, 20(40), 162-177. https://izlik.org/JA73SH39DH
AMA
1.Gündoğan K, Borat O. ÇELİK YAPIDA KULLANILAN ENDÜSTRİYEL BOYA İÇİN AHP VE TOPSİS YÖNTEMLERİ UYGULANARAK YAPILAN TEDARİKÇİ SEÇİMİ. İstanbul Ticaret Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi. 2021;20(40):162-177. https://izlik.org/JA73SH39DH
Chicago
Gündoğan, Kaan, ve Oğuz Borat. 2021. “ÇELİK YAPIDA KULLANILAN ENDÜSTRİYEL BOYA İÇİN AHP VE TOPSİS YÖNTEMLERİ UYGULANARAK YAPILAN TEDARİKÇİ SEÇİMİ”. İstanbul Ticaret Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi 20 (40): 162-77. https://izlik.org/JA73SH39DH.
EndNote
Gündoğan K, Borat O (01 Aralık 2021) ÇELİK YAPIDA KULLANILAN ENDÜSTRİYEL BOYA İÇİN AHP VE TOPSİS YÖNTEMLERİ UYGULANARAK YAPILAN TEDARİKÇİ SEÇİMİ. İstanbul Ticaret Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi 20 40 162–177.
IEEE
[1]K. Gündoğan ve O. Borat, “ÇELİK YAPIDA KULLANILAN ENDÜSTRİYEL BOYA İÇİN AHP VE TOPSİS YÖNTEMLERİ UYGULANARAK YAPILAN TEDARİKÇİ SEÇİMİ”, İstanbul Ticaret Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, c. 20, sy 40, ss. 162–177, Ara. 2021, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA73SH39DH
ISNAD
Gündoğan, Kaan - Borat, Oğuz. “ÇELİK YAPIDA KULLANILAN ENDÜSTRİYEL BOYA İÇİN AHP VE TOPSİS YÖNTEMLERİ UYGULANARAK YAPILAN TEDARİKÇİ SEÇİMİ”. İstanbul Ticaret Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi 20/40 (01 Aralık 2021): 162-177. https://izlik.org/JA73SH39DH.
JAMA
1.Gündoğan K, Borat O. ÇELİK YAPIDA KULLANILAN ENDÜSTRİYEL BOYA İÇİN AHP VE TOPSİS YÖNTEMLERİ UYGULANARAK YAPILAN TEDARİKÇİ SEÇİMİ. İstanbul Ticaret Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi. 2021;20:162–177.
MLA
Gündoğan, Kaan, ve Oğuz Borat. “ÇELİK YAPIDA KULLANILAN ENDÜSTRİYEL BOYA İÇİN AHP VE TOPSİS YÖNTEMLERİ UYGULANARAK YAPILAN TEDARİKÇİ SEÇİMİ”. İstanbul Ticaret Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, c. 20, sy 40, Aralık 2021, ss. 162-77, https://izlik.org/JA73SH39DH.
Vancouver
1.Kaan Gündoğan, Oğuz Borat. ÇELİK YAPIDA KULLANILAN ENDÜSTRİYEL BOYA İÇİN AHP VE TOPSİS YÖNTEMLERİ UYGULANARAK YAPILAN TEDARİKÇİ SEÇİMİ. İstanbul Ticaret Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi [Internet]. 01 Aralık 2021;20(40):162-77. Erişim adresi: https://izlik.org/JA73SH39DH