Araştırma Makalesi

İç Denetimin Gönüllü Olarak Uygulanmasına Etki Eden Faktörler

Cilt: 5 Sayı: 1 6 Eylül 2023
PDF İndir
EN TR

İç Denetimin Gönüllü Olarak Uygulanmasına Etki Eden Faktörler

Öz

İşletme bünyesinde bir iç denetim fonksiyonu kurulması kararı işletmenin dış paydaşlarından olan yasal düzenleyicilerin emretmesi sonucu olabileceği gibi işletme içerisinde ortaya çıkan ihtiyaçlarla da oluşabilir. Bu çalışmada işletmelerde gönüllü olarak iç denetim fonksiyonu kurulması kararına etki eden faktörler araştırılmıştır. Bu kapsamda vekalet teorisi ve işlem maliyeti teorisinden yola çıkarak belirlenen hipotezler BIST’te yer alan finans dışı işletmeler ve bunun bir alt grubu olan imalat sektörü işletmeleri üzerinde lojistik regresyon yöntemi ile analiz edilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre finans dışı sektörde işletme varlıklarının büyüklüğü iç denetimin kurulmasına etki eden tek değişken olarak karşımıza çıkmaktadır. İmalat işletmelerinde ise buna ilave olarak denetim komitesinin toplantı sayısı ve bağımsız denetçinin dört büyüklerden biri olması da anlamlı etkiye sahip değişkenler olarak belirlenmiştir. Değişkenlerin etki yönü ilk ikisi için pozitif, sonuncusu için negatiftir. Ayrıca, çalışma sonuçları literatürde yapılan benzer çalışmalarla karşılaştırılmış ve ulaşılan sonuçlar arasındaki benzerlik ve farklılıklar ortaya koyulmuştur.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Abdel-Khalik, A. R. (1993). Why do private companies demand auditing? A case for organizational loss of control. Journal of Accounting, Auditing, and Finance, 8, 31-52. Adams, M.B. (1994). Agency theory and the internal audit. Managerial Auditing Journal, 9(8), 8-12.
  2. Ardoğan, A. R. (2021). Strategic and contractual dynamics in franchise systems: An analysis on Spanish food and beverage industry . Ekonomi İşletme ve Maliye Araştırmaları Dergisi, 3(3), 243-262.
  3. Ettredge, M., Reed, M. & Stone, M. (2000). An examination of substitution among monitoring devices: the case of internal and external audit expenditures. Review of Quantitative Finance and Accounting, 15(1), 57-79.
  4. Goodwin-Stewart & Kent (2006). The use of internal audit by Australian companies. Managerial Auditing Journal, 21(1), 81-101.
  5. Institute of Internal Auditors (IIA) (2019). Mesleki uygulama çerçevesi. İstanbul: Türkiye İç Denetim Enstitüsü Derneği Yayınları.
  6. Institute of Internal Auditors (IIA). (2020). The IIA’s three lines model. An update of the three lines of defense. https://www.theiia.org/globalassets/site/about-us/advocacy/ three-lines-model-updated.pdf. (Erişim Tarihi: 28.05.2023)
  7. Institute of Internal Auditors (IIA) (2023). Global internal audit standards - Draft for public comment. https://www.theiia.org/globalassets/site/standards/ippf/public-comment- draft/ iia-global-internal-audit-standards-public-comment-draft-english-v2.pdf. (Erişim Tarihi: 01.06.2023)
  8. Ismael, H. R. & Roberts, C. (2018). Factors affecting the voluntary use of internal audit: Evidence from the UK. Managerial Auditing Journal, 33(3), 288-317.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

İşletme

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

6 Eylül 2023

Gönderilme Tarihi

21 Haziran 2023

Kabul Tarihi

7 Ağustos 2023

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2023 Cilt: 5 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Baloğlu, G., & Çakalı, K. R. (2023). İç Denetimin Gönüllü Olarak Uygulanmasına Etki Eden Faktörler. TIDE AcademIA Research, 5(1), 11-48. https://izlik.org/JA89TW23SH
AMA
1.Baloğlu G, Çakalı KR. İç Denetimin Gönüllü Olarak Uygulanmasına Etki Eden Faktörler. TIDE AcademIA Research. 2023;5(1):11-48. https://izlik.org/JA89TW23SH
Chicago
Baloğlu, Gürol, ve Kaan Ramazan Çakalı. 2023. “İç Denetimin Gönüllü Olarak Uygulanmasına Etki Eden Faktörler”. TIDE AcademIA Research 5 (1): 11-48. https://izlik.org/JA89TW23SH.
EndNote
Baloğlu G, Çakalı KR (01 Eylül 2023) İç Denetimin Gönüllü Olarak Uygulanmasına Etki Eden Faktörler. TIDE AcademIA Research 5 1 11–48.
IEEE
[1]G. Baloğlu ve K. R. Çakalı, “İç Denetimin Gönüllü Olarak Uygulanmasına Etki Eden Faktörler”, TIDE AcademIA Research, c. 5, sy 1, ss. 11–48, Eyl. 2023, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA89TW23SH
ISNAD
Baloğlu, Gürol - Çakalı, Kaan Ramazan. “İç Denetimin Gönüllü Olarak Uygulanmasına Etki Eden Faktörler”. TIDE AcademIA Research 5/1 (01 Eylül 2023): 11-48. https://izlik.org/JA89TW23SH.
JAMA
1.Baloğlu G, Çakalı KR. İç Denetimin Gönüllü Olarak Uygulanmasına Etki Eden Faktörler. TIDE AcademIA Research. 2023;5:11–48.
MLA
Baloğlu, Gürol, ve Kaan Ramazan Çakalı. “İç Denetimin Gönüllü Olarak Uygulanmasına Etki Eden Faktörler”. TIDE AcademIA Research, c. 5, sy 1, Eylül 2023, ss. 11-48, https://izlik.org/JA89TW23SH.
Vancouver
1.Gürol Baloğlu, Kaan Ramazan Çakalı. İç Denetimin Gönüllü Olarak Uygulanmasına Etki Eden Faktörler. TIDE AcademIA Research [Internet]. 01 Eylül 2023;5(1):11-48. Erişim adresi: https://izlik.org/JA89TW23SH