Türkiye İnsansız Hava Araçları Dergisi, İHA gelişimi, kullanımı ve yer bilimleri ile ilgili yapılan çalışmaları yayınlayan ve Uluslararası İndeks ve Veri tabanlarında taranan hakemli bir dergidir. Dergi insansız hava aracı (İHA), İnsansız Hava Aracı Sistemleri (İHAs) ve Uzaktan Pilotlu Uçak Sistemleri vb. dahil olmak üzere insansız hava araçlarının tasarımına ve uygulamalarına odaklanmaktadır. Aynı şekilde insansız su / su altı insansız hava araçlarına ve insansız kara araçlarına dayalı katkılar da memnuniyetle karşılanmaktadır.
İnsansız Hava Araçları ile ilgili kuramsal ve uygulamalı araştırma, tarama-inceleme, bildiri, vaka çalışması, kısa rapor ve editöre mektup niteliklerinden birine uygun eserler hakem değerlendirmesinden yayınlanabilir olduğuna dair karar verildikten sonra yayımlanır. Yazım kurallarına uygun olarak hazırlanan eser, dergi editörlüğünce değerlendirme için hakemlere gönderilir.
TÜRKİYE İNSANSIZ HAVA ARAÇLARI Dergisinde KÖR HAKEMLİK uygulaması mevcuttur. Yayımlanmasına, hakemlerin görüşü doğrultusunda Dergi Editör ve Yayın Kurulu karar verir. Gönderilen makaleler yayınlansın veya yayınlanmasın iade edilmez. Dergimizde yayınlanan yazıların her türlü sorumluluğu (bilimsel, mesleki, hukuki, etik v.b.) yazarlara aittir. Yayınlanan yazıların telif hakkı dergiye aittir ve referans gösterilmeden aktarılamaz. Araştırmacılar arasındaki bilimsel iletişimi oluşturmak amacıyla aşağıda nitelikleri açıklanan, başka bir yerde yayımlanmamış makaleler Türkçe olarak kabul edilmekte ancak Türkçe makalede özetinin ingilizce de basılması zorunluluğu vardır.
Araştırma Makalesi
Orijinal bir araştırmayı bulgu ve sonuçlarıyla yansıtan yazılar.
Derleme Makalesi
Yeterli sayıda bilimsel makaleyi tarayıp, konuyu bugünkü bilgi ve teknoloji düzeyinde özetleyen, değerlendirme yapan ve bu bulguları karşılaştırarak yorumlayan yazılar.
Kısa Bildiri
Yapılan bir araştırmanın önemli bulgularını açıklayan yeni bir yöntem veya teknik tanımlayan yazılar.
Bütün yazıların Telif Hakkı Devri, yazarlarına bir form gönderilmek suretiyle alınır. Telif Hakkı Devir Formu göndermeyen yazarların yayınları işleme konmaz. Yayınlanmasına karar verilen yazılar üzerine yazarlarınca hiçbir eklenti yapılamaz.
Her yazı konusu ile ilgili en az iki hakeme gönderilerek şekil ve içerik bakımından incelettirilir. Dergide yayınlanabilecek nitelikteki yazılar dizgisi yapıldıktan sonra, yazarlarına gönderilerek baskı öncesi gözden istenir. Makale içinde, dergide basıldığı haliyle gözüken hataların sorumluluğu yazarlarına aittir. Hata, editörlük ofisinden kaynaklandığı takdirde düzeltme yayınlanabilir..
Türkiye İnsansız Hava Araçları Dergisinin kapsamı;
Dergiye gönderilen makaleler aşağıdaki özellikleri taşıyan çalışmalar olmalıdır :
Özgün bilimsel bulgular içeren araştırma çalışmaları,
Uygulama örneklerini bilimsel bir yaklaşımla aktaran çalışmalar
Belirli bir konuda, önemli gelişmeleri kapsamlı olarak değerlendiren derleme çalışmaları
Makaleler elektronik olarak bağlantıya tıklanarak sisteme yüklenmelidir
Bu makaleler, başka hiçbir yerde yayınlanamaz ve yayın kurulunun izni olmaksızın bildiri olarak sunulamaz. Makalenin tümü ya da bir bölümü kaynak gösterilmeden hiçbir yerde kullanılamaz. Makaledeki yazarlar isim sırası konusunda ortak görüş bildirmek zorundadırlar.
Yazım Kuralları
Makalenizi yazarken, uluslararası bilimsel yazım kurallarına uygun olarak yazılmış olmalıdır.
Yazarlar makalelerini düz a4 formatında herhangi bir şablona uymadan düzenlenebilir bir word formatında gönderebilirler (Şekil ve tablolar metin içinde olmalıdır).
Yazarlar istekleri doğrultusunda belirtilen kurallar çerçevesinde makalelerini gönderebilirler.
Makale ile Birlikte Gönderilmesi Beklenen Dosyalar
1) İntihal Raporu (Makaleler, alınan karar gereği 2017 itibari ile intihal (IThenticate, Turnitin, vb) raporu ile birlikte değerlendirilmeye alınmaktadır.) Intihal raporu eklenmediği takdirde editör kurulu IThenticate yazılımında intihal olup olmadığını kontrol ederek makaleyi direk red edme hakkına sahiptir. İntihal raporu alamayanlar için dergi sekreteryası her makalenin intihal raporunu alabilir.
2) Telif Hakları DevirFormu (doc)
Makalelerin telif hakkı devri, dergi internet sayfasında sunulan form doldurulup imzalanmak suretiyle alınır. İmzalı Telif Hakkı Devir Formu’nu buradan indirerek, imzalandıktan sonra tarayıcıdan geçirilerek sisteme PDF olarak yüklenmelidir. Bu formu göndermeyen yazarların yayınları basılamaz.
3 ) Tüm yazarların OrcID'si olmak zorunda. Sisteme makale yükler iken OrcID bilgileri girilmelidir.
İsteyen yazarlar dergi internet sayfasında sunulan ORCID ID Form'u doldurulara makale gönderim aşamasında sisteme yükleyiniz.
4) İsteyen yazarlar Hakem Öneri Formu(doc) ile çalışmalarına hakem önerebilir.
İLETİŞİM İÇİN
Dr. Öğr. Üyesi ALİ ULVİ
Telefon: +90-5325739676 (Editör)
e-mail: tiha@mersin.edu.tr / aliulvi@mersin.edu.tr
Yazım Kuralları
Başlık 12 Punto "Palatino Linotype" yazı tipinde Sola Yaslı ve Kalın (Başlığın Her Kelimesinin İlk Harfi Büyük Diğer Harfler Küçük [KISALTMALARIN tüm harfleri büyük, edatların hepsi küçük harf])
İsim Soyisim*1 , İsim Soyisim 2 , İsim Soyisim 3
1Üniversite, Fakülte, Bölüm, Şehir, Ülke; Mali adresi
2Üniversite, Fakülte, Bölüm, Şehir, Ülke; Mali adresi
3Üniversite, Fakülte, Bölüm, Şehir, Ülke; Mali adresi
ÖZET (Türkçe)
"Palatino Linotype", 8 punto olan Öz’ün uzunluğu en çok 200 kelime olmalıdır. En az 3 en fazla 5 kelimeden oluşacak anahtar kelimeler sol tarafa yazılmalıdır. Matematiksel ifadeler öz’e dâhil edilmemelidir.
Title 12 font size Palatino Linotype left aligned and bold (The First Letter of each word is Capital other letters small [ABBREVIATION are capital, prepositions are small])
ABSTRACT (İngilizce)
Restoration Palatino Linotype, 8 point Abstract should be at most 400 words. Key words that will consist of at least 3 and maximum 5 words should be written on the left side. Mathematical expressions should not be included in essence.
Giriş (Palatino Linotype, baş harfler büyük, kalın 10 PUNTO)
İçerik 2 sütun halinde Palatino Linotype olarak 10 punto halinde yazılmalıdır. Her paragrafın ilk satırı 0.7 cm içeriden başlamalıdır.
Makale, bilimsel bir dille, farklı disiplinlerdeki ispata dayalı bilgiler ve mantıksal tartışmaların birleştirilmesi ile oluşan fikirleri içeren ve makalenin temel amaç ve yaklaşımlarını ifade eden bir giriş bölümü ile başlamalıdır. Bu bölüm tüm okuyucular dikkate alınarak yazılmalıdır. Teknik terimler, semboller ve kısaltmalar makalede ilk kullanıldıklarında tanımlanmalıdır.
Makalenin ana bölüm başlıkları Giriş, Yöntem, Bulgular ve Sonuçlar olmak üzere numaralandırılmış şekilde, iki yana yaslı, 10 punto, kalın ve büyük harflerle yazılmalıdır.
Bu şablon, “başlıklar, öz, metinler, paragraflar, tablo vb. yapıların” nasıl olması gerektiğini gösteren stilleri içermektedir (Şablonun en sonunda stil tablosunda hangi bölümde hangi biçime uygun stilin uygulanacağı belirtilmiştir). Yazar(lar)ın bu şablon dosyayı kullanmaları durumunda, yazı tipi ve boyutu, satır aralıkları, paragraflar öncesi boşluklar, girintiler vb gibi ayarlar stillerde yapıldığı için herhangi bir ayar değişikliğinin yapılması gerekmeyecektir. Eğer metinleri kopyala yapıştır yaparken sorun yaşamamak ya da yazı biçimiyle ilgili bir sorun yaşamamanız için şablonun tamamından ve en son bölümde yer alan “Makeleye Stillerin Uygulanması” kısmından faydalanabilirsiniz.
Yöntem(Palatino Linotype, baş harfler büyük, kalın 10 PUNTO)
İçerik 2 sütun halinde Palatino Linotype olarak 10 punto halinde yazılmalıdır.
“Giriş” bölümünü sırasıyla “Yöntem”, “Bulgular”, “Sonuçlar ve Tartışma” bölümleri izlemelidir.
Makale MS Office Word programında uzantısı .doc ya da docx olacak şekilde kaydedilmelidir. Metin, A4 boyutuna üst, alt, boşluk 2 cm, sağ ve sol boşluk 2 cm. bırakılarak tek satır aralıklı yazılmalıdır. Palatino Linotype yazı karakteri kullanılmalı ve çift sütun olmalıdır. Sayfa numarası verilmemelidir. Paragraf başı yapılmamalıdır.
Belirtilen yazım esaslarına uygun olarak hazırlanan ve inceleme kurulu tarafından onaylanan makaleler yayımlanır.
Alt Başlıklar (Palatino Linotype, Kelime ilk Harfi Büyük, Kalın 10 Punto)
İçerik 2 sütun halinde Palatino Linotype olarak 10 punto halinde yazılmalıdır.
İkinci düzey başlıklar numaralandırılmış ve sola dayalı, 10 punto, ilk harfleri büyük, kalın olarak yazılmalıdır. Kendinden önceki paragraftan bir satır boşluk ile ayrılmalıdır. Biçimlendirmeyi bozmadan bu kısmı silip makale metnini yazabilirsiniz.
Metin içerisinde paragraflar arasında boşluk bırakılmamalıdır.
Alt Başlıklar (Palatino Linotype, Kelime ilk Harfi Büyük, Kalın 10 Punto)
İkinci düzey başlıklar numaralandırılmış ve sola dayalı, 10 punto, ilk harfleri büyük, kalın olarak yazılmalıdır. Kendinden önceki paragraftan bir satır boşluk ile ayrılmalıdır. Biçimlendirmeyi bozmadan bu kısmı silip makale metnini yazabilirsiniz.
Şekil 1. Şekil isimleri, şeklin altında Palatino Linotype 10 punto (2 sütuna sığmaması halinde şekil ya da tablolar tek sütun yapılabilir).
Şekiller sola dayalı olmalı ve rakamlarla numaralandırılmalıdır. Şekil başlığı numarası ile birlikte, 10 punto, şeklin altında, ilk kelimenin baş harfi büyük sola ve sağa dayalı yazılmalıdır. Kalın veya eğik yazı şeklinde olmamalıdır. Şekil numarasından sonra nokta işareti konup şekil adı yazılmalıdır. Şekil adı yazıldıktan sonra nokta konulmamalıdır.
Şekil içindeki yazılar ise 9 punto olmalıdır. Şekil ile şekil başlığı arasında boşluk, bırakılmamalıdır. Şeklin başlığı, şeklin altında yer almalıdır. Kaynak kullanılmış ise parantez içinde şekil altına yazılmalıdır. Şekillere, metin içinde mutlaka atıfta bulunulmalıdır. Şekilden önce ve sonra metin ile şekil arasındaki boşluk 1 satır olmalıdır.
Alt başlıklar (Palatino Linotype, sadece ilk harf büyük, kalın 10 punto)
Sola dayalı, 10 punto, sadece ilk kelimenin ilk harfi büyük olacak biçimde yazılmalıdır. Kendinden önceki paragraftan bir satır boşluk ile ayrılmalıdır.
Bulgular (Palatino Linotype, baş harfler büyük, kalın 10 PUNTO)
Kullanılacak referanslar, tablolar, şekiller APA 6’ya uygun şekilde hazırlanmalıdır. Yazım kuralları ve APA’ya uygun olmayan makaleler ilk aşamada editör tarafından yapılan değerlendirmede elenir. Referanslarınızı gözden geçirmeniz ve APA 6'ya uygunluğunu kontrol etmeniz gerekmektedir. Tablolara, tablo numarasıyla birlikte metin içinde mutlaka atıfta bulunulmalıdır.
Tablo 1. Tablo isimleri şeklin üstünde Palatino Linotype 10 punto (2 sütuna sığmaması halinde şekil ya da tablolar tek sütun yapılabilir).
Tablolar, rakamla numaralandırılmalı ve Tablo başlığı tablonun üstünde ilk kelimenin baş harfi büyük diğerleri küçük, sola ve sağa dayalı 10 punto ile yazılmalıdır. Tablo başlığı kalın veya eğik yazı şeklinde olmamalıdır. Tablo numarasından sonra nokta işareti konup tablo adı yazılmalıdır. Tablo adı yazıldıktan sonra nokta konulmamalıdır. Tablo içi değerler/yazılar ise 9 punto olmalıdır.
Tabloda ilk satır sütunların açıklaması ise alt ve üst kenarlık olmalı, değil ise ilk satırda sadece üst kenarlık olmalıdır. Tablonun son satırında alt kenarlık olmalıdır. Tablonun ilk satırı ve en alt satır hariç tablolara kenarlık eklenmemelidir. Tablo başlığı ile tablo arasında boşluk bırakılmamalıdır. Tablolar metin içinde tablo sayısı verilerek belirtilmelidir. Tablolar, metin içinde kullanıldıkları veya izleyen sayfada yer almalıdır. İlgili not ve kaynaklar, tablonun altında, “Not:” veya “Kaynak:” ifadelerinden sonra, belirtilmelidir. Tablodan önce ve sonra metin ile tablo arasındaki boşluk 1 satır olmalıdır.
Sonuçlar (Palatino Linotype, baş harfler büyük, kalın 10 PUNTO)
İçerik 2 sütun halinde Palatino Linotype olarak 10 punto halinde yazılmalıdır.
METİN İÇİ ATIF
Metin içerisinde Şekil ve Tablo gösterme şekilleri aşağıdaki gibi yapılmalıdır;
……..Şekil 1’de gösterildiği üzere/verilmiştir.
……...Tablo 3’te gösterildiği üzere/verilmiştir.
“Metin içerisinde Şekil ve Tablo yazılarının baş harfleri büyük olmalıdır”.
Metin içerisinde kaynak gösterme şekilleri aşağıdaki gibi yapılmalıdır;
Tek Yazar
... (Ulvi, 2011)
İki Yazar
... (Ulvi & Yiğit, 2016)
Üç ve Üçten Fazla Yazar
... (Ulvi vd., 2014)
İki Kaynaktan Yararlanma
... (Ulvi vd., 2016; Yiğit, 2019)
İnternet Kaynakları
… (Harrington, 2019)
Tüzel yazarlı çalışmalara atıf yaparken: Yazar olarak bir grup/tüzel kişi (dernekler, şirketler, devlet kurumları ve diğer çalışma grupları gibi) ifade ediliyorsa bu gruba ilişkin ad bilgisi metin içindeki göndermede oldukça açık ve anlaşılır biçimde verilmelidir. Grup adı bazı durumlarda kısaltılabilir. Eğer grup adı uzunsa, kısaltma herkesçe anlaşılır oluyorsa veya ada yönelik zaten bilinen bir kısaltma var ise ilk kullanımda hem açık hali hem kısaltma hali kullanılıp, sonraki kullanımlarda ise sadece kısaltma kullanılabilir. Eğer grup adı kısa ise veya kısaltması herkesçe anlaşılır olmuyorsa tüm göndermelerde adın açık hali yazılır.
İlk gönderme
(Mersin Üniversitesi [MEÜ] 2013)
İkinci ve sonraki göndermeler
(MEÜ, 2013)
Gönderme cümle içerisinde yapılıyorsa
İlk gönderme
Mersin Üniversitesi (MEÜ, 2013)
İkinci ve sonraki göndermeler
MEÜ (2013)
Kaynakça, APA 6 Publication Manual yayın ilkelerine uygun olarak hazırlanmalıdır. Daha fazla bilgi için; URL-3’e bakınız. Kaynaklar başlık dahil 10 punto ile tek satır aralığında hiç boşluk bırakmadan alfabetik sıralı yazılmalıdır. Paragraf girintisi sağdan asılı 0.7 cm’dir.
Her kaynakçanın bu metinde gösterildiği şekilde ikinci ve daha sonraki satırlar içe 0.7 cm girintili olacak şekilde hazırlanmalıdır. Kaynaklar arası bir boşluk bırakılacaktır.
Bilgilendirme/Teşekkür
Makaleye ait verilmesi gereken bilgilerin (destek, teşekkür vb.) okuyucu ile paylaşılacağı bölüm.
Yazarların Katkısı
Yazarların makaleye olan katkıları belirtilmelidir.
Çıkar Çatışması Beyanı
Yazarlar arasında herhangi bir çıkar çatışması bulunmamaktadır.
Araştırma ve Yayın Etiği Beyanı
Yapılan çalışmada araştırma ve yayın etiğine uyulmuştur.
Örnek Kaynak Gösterimi
Kitap
Yakar M, Karabacak A & Fidan Ş. (2019). Arazi Ölçmeleri 1. Atlas Akademi, 1, ISBN: 9786057839398, 188s.
Makale
Ulvi A, Yakar M, Yiğit A Y & Kaya Y (2019). The Use of Photogrammetric Techniques in Documenting Cultural Heritage. The Example of Aksaray Selime Sultan Tomb. Universal Journal of Engineering Science, 7(3), 64-73
Ulvi A & Yiğit A (2019). Kültürel Mirasın Dijital Dokümantasyonu: Taşkent Sultan Çeşmesinin Fotogrametrik Teknikler Kullanarak 3B Modelinin Yapılması. Türkiye Fotogrametri Dergisi, 1(1), 1-6.
Yakar M (2018). GIS and Three Dimensional Modeling for Cultural Heritages. International Journal of Engineering and Geosciences, 3, 50–56.
Konferans
Ulvi A, Varol F & Yiğit A Y (2019). 3D modeling of cultural heritage: the example of Muyi Mubarek Mosque in Uzbekistan (Hz. Osman’s Mushafi). International Congress on Cultural Heritage and Tourism (ICCHT), Bishkek, Kyrgzstan, 115-123.
Yiğit A Y & Uysal M (2019). İnsansız hava araçları ile elde edilen verilerin değerlendirilmesi. Türkiye Ulusal Fotogrametri ve Uzaktan Algılama Birliği Teknik Sempozyumu (TUFUAB), Aksaray, Türkiye, 315-318.
Tez
Ulvi A (2015). Metrik olmayan dijital kameraların hava fotogrametrisinde yakın resim çalışmalarda (yere yakın yüksekliklerde) kullanılabilirliği üzerine bir çalışma. Doktora tezi, Selçuk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Konya, 188s.
Orhan O (2014). Konya Kapalı Havzası'nda uzaktan algılama ve CBS teknolojileri ile iklim değişikliği ve kuraklık analizi. Yüksek lisans Tezi, Aksaray Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Aksaray, 110s.
İnternet Kaynakları
Harrington J (2019). In Hurricane Barry's wake, here are the worst floods in American history. https://www.usatoday.com/story/news/weather/2019/07/17/worst-floods-in-american-history/39692839/, Accessed 02.07.2020.
KAYNAKÇA
Harrington J (2019). In Hurricane Barry's wake, here are the worst floods in American history. https://www.usatoday.com/story/news/weather/2019/07/17/worst-floods-in-american-history/39692839/, Accessed 02.07.2020.
Orhan O (2014). Konya Kapalı Havzası'nda uzaktan algılama ve CBS teknolojileri ile iklim değişikliği ve kuraklık analizi. Yüksek lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Konya, 110s.
Ulvi A & Yiğit A (2019). Kültürel Mirasın Dijital Dokümantasyonu: Taşkent Sultan Çeşmesinin Fotogrametrik Teknikler Kullanarak 3B Modelinin Yapılması. Türkiye Fotogrametri Dergisi, 1(1), 1-6.
Ulvi A (2015). Metrik olmayan dijital kameraların hava fotogrametrisinde yakın resim çalışmalarda (yere yakın yüksekliklerde) kullanılabilirliği üzerine bir çalışma. Doktora tezi, Selçuk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Konya, 188s.
Ulvi A, Varol F & Yiğit A Y (2019). 3D modeling of cultural heritage: the example of Muyi Mubarek Mosque in Uzbekistan (Hz. Osman’s Mushafi). International Congress on Cultural Heritage and Tourism (ICCHT), Bishkek, Kyrgzstan, 115-123.
Ulvi A, Yakar M, Yiğit A Y & Kaya Y (2019). The Use of Photogrammetric Techniques in Documenting Cultural Heritage. The Example of Aksaray Selime Sultan Tomb. Universal Journal of Engineering Science, 7(3), 64-73.
Yakar M (2018). GIS and Three Dimensional Modeling for Cultural Heritages. International Journal of Engineering and Geosciences, 3, 50–56.
Yakar M, Karabacak A & Fidan Ş (2019). Arazi Ölçmeleri 1. Atlas Akademi, 1, ISBN: 9786057839398, 188s.
Yiğit A Y & Uysal M (2019). İnsansız hava araçları ile elde edilen verilerin değerlendirilmesi. Türkiye Ulusal Fotogrametri ve Uzaktan Algılama Birliği Teknik Sempozyumu (TUFUAB), Aksaray, Türkiye, 315-318.
YAYIN ETİĞİ
Türkiye İnsansız Hava Araçları Dergisi (TİHA), daha önce yayımlanmadan önce, sunulan tüm makaleler için intihal durumunu kontrol edecektir. Eğer intihal içeriği editörler tarafından tespit edilirse, yazarı yeniden yazmak için bilgilendirilecektir. Tüm makale Turnitin tarafından taranarak intihal önlenecektir. Her halükarda, gönderilen orijinal yazı% 30 dan fazlası intihal ise, o zaman makale reddedilecek ve aynı zamanda yazara bildirilecektir. Yayınlamak üzere TİHA DERGİSİ ne göndermeden önce içeriğinizi kontrol etmenizi önemle öneririz.
TİHA Dergisi'de uygulanan yayın süreçleri, bilginin tarafsız ve saygın bir şekilde gelişimine ve dağıtımına temel teşkil etmektedir. Bu doğrultuda uygulanan süreçler, yazarların ve yazarları destekleyen kurumların çalışmalarının kalitesine doğrudan yansımaktadır. Hakemli çalışmalar bilimsel yöntemi somutlaştıran ve destekleyen çalışmalardır. Bu noktada sürecin bütün paydaşlarının (yazarlar, okuyucular ve araştırmacılar, yayıncı, hakemler ve editörler) etik ilkelere yönelik standartlara uyması önem taşımaktadır. TİHA Dergisi yayın etiği kapsamında tüm paydaşların aşağıdaki etik sorumlulukları taşımasını beklenmektedir.
Aşağıda yer alan etik görev ve sorumluluklar, açık erişim olarak Committee on Publication Ethics (COPE) tarafından yayınlanan rehberler ve politikalar dikkate alınarak hazırlanmıştır.
TİHA Dergisi editörleri, açık erişim olarak Committee on Publication Ethics (COPE) tarafından yayınlanan "COPE Code of Conduct and Best Practice Guidelines for Journal Editors" ve "COPE Best Practice Guidelines for Journal Editors" rehberleri temelinde aşağıdaki etik görev ve sorumluluklara sahip olmalıdır:
Yazar Etik Sorumlulukları
1. Yazar(lar)ın gönderdikleri çalışmaların özgün olması beklenmektedir. Yazar(lar)ın başka çalışmalardan yararlanmaları veya başka çalışmaları kullanmaları durumunda eksiksiz ve doğru bir biçimde atıfta bulunmaları ve/veya alıntı yapmaları gerekmektedir.
2. Çalışmanın oluşturulmasında içeriğe entelektüel açıdan katkı sağlamayan kişiler, yazar olarak belirtilmemelidir.
3. Yayınlanmak üzere gönderilen tüm çalışmaların varsa çıkar çatışması teşkil edebilecek durumları ve ilişkileri açıklanmalıdır.
4. Yazar(lar)dan değerlendirme süreçleri çerçevesinde makalelerine ilişkin ham veri talep edilebilir; böyle bir durumda yazar(lar) beklenen veri ve bilgileri yayın kuruluna sunmaya hazır olmalıdır.
5. Yazar(lar) kullanılan verilerin kullanım haklarına, araştırma/analizlerle ilgili gerekli izinlere sahip olduklarını gösteren belgeye sahip olmalıdır.
6. Yazar(lar)ın yayınlanmış, erken görünüm veya değerlendirme aşamasındaki çalışmasıyla ilgili bir yanlış ya da hatayı fark etmesi durumunda, dergi editörünü veya yayıncıyı bilgilendirme, düzeltme veya geri çekme işlemlerinde editörle işbirliği yapma yükümlülüğü bulunmaktadır.
7. Yazarlar çalışmalarını aynı anda birden fazla derginin başvuru sürecinde bulunduramaz. Her bir başvuru önceki başvurunun tamamlanmasını takiben başlatılabilir. Başka bir dergide yayınlanmış çalışma TİHA Dergisi' ne gönderilemez.
Hakem Etik Sorumlulukları
1.Sadece uzmanlık alanı ile ilgili çalışmaları değerlendirmeyi kabul etmelidir.
2.Tarafsızlık ve gizlilik içerisinde değerlendirme yapmalıdır.
3.Değerlendirme sürecinde çıkar çatışması ile karşı karşıya olduğunu düşünürse, çalışmayı incelemeyi reddederek, dergi editörünü bilgilendirmelidir.
4.Gizlilik ilkesi gereği inceledikleri çalışmaları değerlendirme sürecinden sonra imha etmelidir. İnceledikleri çalışmaların sadece nihai versiyonlarını ancak yayınlandıktan sonra kullanabilir.
5.Değerlendirmeyi nesnel bir şekilde sadece çalışmanın içeriği ile ilgili olarak yapmalıdır. Milliyet, cinsiyet, dini inançlar, siyasal inançlar ve ticari kaygıların değerlendirmeye etki etmesine izin vermemelidir.
6.Değerlendirmeyi yapıcı ve nazik bir dille yapmalıdır. Düşmanlık, iftira ve hakaret içeren aşağılayıcı kişisel yorumlar yapmamalıdır.
7.Değerlendirmeyi kabul ettikleri çalışmayı zamanında ve yukarıdaki etik sorumluluklarda gerçekleştirmelidir
Editörler Etik Sorumluluklar
1. Tüm yayınlar, yazarın cinsiyet, ırk, etnisite, din, vatandaşlık ve siyasi değerlerinden bağımsız olarak entelektüel içeriğine dayanılarak adalette değerlendirilir
2. Makalelerle ilgili bu bilgiler gizli tutulur.
3. Makaleye ilişkin gözlemlenen çıkar çatışmasının açıklanması gerekir.
4. Editör Kurulu, emakalenin değerlendirmesini, dergi editör kurulu politikalarını ve intihal, hakaret ve telif hakkı ihlaline karşı yasal olarak yasaklanan maddeleri temel alarak, gönderilen makaleler için yayın kararları alma sorumluluğunu üstlenir.
Açık Erişim Telif Hakkı Politikası / Copyright Policy
TİHA Dergisi bilimsel araştırmaları bilim camiasına ücretsiz sunmanın bilginin dünya genelinde paylaşımını artıracağı ve ve geomatik alanında gelişmeye daha çok katkı sağlayacağı ilkesini benimseyerek ÜCRETSİZ yayın politikasını seçmiştir.
Açık Erişim (Open access-OA) dergileri, hukuki veya teknik engeller olmaksızın çevrimiçi olarak okuyucuya internet ortamında ulaşan bilimsel dergilerdir. Open Access (OA), sınırsız erişim ve yeniden kullanımın olanaklarını sunar. Bu nedenle açık erişim, mümkün olan en geniş kitleye ulaşma, tüm eserleri paylaşma ve bunları yeniden inşa etme ağını oluşturur.
TİHA, “Budapeşte Açık Erişim Girişimi”'ni imzalamıştır ve "açıklık" ı standart haliyle açıkça kabul etmektedir.
Ayrıca, TİHA BOAI (Budapeşte Açık Erişim Girişimi) 'ne dahil edildiği için TİHA, BOAI'a göre' 'Açık Erişim' 'tanımını da destekliyor:
"“Its free availability on the public internet, permitting any users to read, download, copy, distribute, print, search, or link to the full texts of these articles, crawl them for indexing, pass them as data to software, or use them for any other lawful purpose, without financial, legal, or technical barriers other than those inseparable from gaining access to the internet itself. The only constraint on reproduction and distribution, and the only role for copyright in this domain, should be to give authors control over the integrity of their work and the right to be properly acknowledged and cited.”
TİHA Dergisi Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License tarafından lisanslanmıştır.
TİHA dergisi Telif Hakkı Anlaşması Formunu aşağıdaki linkden indirebilirsiniz./ You can download copyright form from link
https://dergipark.org.tr/tr/download/journal-file/16483
Yayın Dili
Dergi Türkçe makaleleri yayınlamaktadır.
Yayın Sıklığı
Dergi Haziran ve Aralık aylarında olmak üzere yılda iki kez yayınlanır.
Yayın ücreti
TİHA Dergisi' nde yayınlanan makaleler için hiçbir ücret alınmamaktadır.
There is no article processing or submission charges in this journal.
Makale Değerlendirme Süreci (Peer Review Policy)
TİHA Dergisinde KÖR HAKEMLİK uygulaması mevcuttur. Yayımlanmasına, hakemlerin görüşü doğrultusunda Dergi Editör ve Yayın Kurulu karar verir. Gönderilen makaleler yayınlansın veya yayınlanmasın iade edilmez. Dergimizde yayınlanan yazıların her türlü sorumluluğu (bilimsel, mesleki, hukuki, etik v.b.) yazarlara aittir. Yayınlanan yazıların telif hakkı dergiye aittir ve referans gösterilmeden aktarılamaz. Araştırmacılar arasındaki bilimsel iletişimi oluşturmak amacıyla aşağıda nitelikleri açıklanan, başka bir yerde yayımlanmamış makaleler Türkçe olarak kabul edilmektedir.
Derginin odak ve kapsamına giren konularda daha önce başka bir yerde yayımlanmamış ve eş zamanlı olarak başka bir dergiye gönderilmemiş makaleler değerlendirme için kabul edilmektedir. Dergiye gönderilen makaleler ilk olarak editörler ve/veya yayın kurulu tarafından ön değerlendirmeye alınır. Ön değerlendirme sürecini geçen makaleler daha sonra yazar isim ve adresleri olmaksızın konusunda uzman hakemlere gönderilmekte ve en az üç hakem değerlendirmesinin sonuçlarına göre makalenin dergide basılıp basılmamasına karar verilmektedir. Hakem sonuçlarına göre yazarlardan düzeltme istenebilir ya da makale koşulsuz olarak ret edilebilir. Basıma kabul edilmiş makale basılmadan önce sorumlu yazara son defa kontrol edilmek üzere gönderilir. 10 gün içinde istenen düzeltmeleri dikkate alarak sorumlu yazar tarafından kontrol edilmiş ve geri gönderilmiş makaleler dergide basılır.
Aynı makale farklı dergilerdeki yazıları kabul edilmeyecektir.
TİHA Dergisi kapsamı dışındaki içeriğe sahip gönderimler inceleme için değerlendirmeye alınmayacaktır.
Tüm gönderimler çift kör hakemli olarak incelenecektir.
Tüm makalelerin orijinal içeriğe sahip olması bekleniyor. Daha önce yayınlanmış olmamalı ve incelemeye alınmamalıdır.
Dergide en az üç bağımsız hakeme gönderilmektedir. Tüm gönderimler çift kör bir akran incelemesine tabidir;
Tüm yayın kararları, hakemlerin raporlarına dayanarak, derginin editörler tarafından yapılır.
Gönderilen tüm yazılar ve hakemlik raporları, günlüğe göre arşivlenir. Gönderilenler yayınlanmasa da iade edilmez.
TİHA dergisinde de yayımlamaktan vazgeçmek isteyen yazarlar yazı işleri müdürlüğüne başvurmak zorundadırlar.
Makalelerin yazı kalitesinden yazarlar sorumludur.
TİHA dergisi ücretsizdir, bu nedenle TİHA yazarlara telif ücreti ödemeyecektir.
İmzalanmış bir Telif Hakkı Anlaşma Formu, makale ile birlikte gönderilmelidir.
Arşivleme Politikası -LOCKSS
Bu dergi, iştirak eden kütüphanelerin dağıtılan arşivleme sistemi yaratması amaçlı, kütüphanelerin koruma ve restorasyon amaçlı kalıcı arşivler yaratmasına izin vermek için LOCKSS sistemi kullanmaktadır. LOCKSS sistemi konusunda daha fazla bilgi almak isterseniz.Linki TIKLAYINIZ
Stanford Üniversite Kütüphanelerine dayanan LOCKSS Programı, kütüphanelere ve yayıncılara kalıcı ve yetkili sayısal içeriğe erişimi sağlamak için ödüllü, düşük maliyetli, açık kaynak dijital koruma araçları sunar. LOCKSS Programı (https://www.lockss.org/), "çok sayıda kopyanın güvenliğini sağlama" ilkesi üzerine kurulmuş, kütüphanenin liderliğindeki bir dijital koruma sistemidir. LOCKSS Programı, açık kaynaklı uç uca dijital koruma yazılımı kullanarak kütüphaneleri geliştirir ve destekler.
LOCKSS sistemi, her bir kurumdaki kütüphanecilere, abone oldukları e-içeriğe erişimi ve bunlardan korunmasını ve kütüphanecilerin tanıdıkları basılı satın alma modelini geri yüklemelerine izin verir.
Global LOCKSS Network bugünün e-dergilerini ve e-kitaplarını yarının okuyucuları için korur. Global LOCKSS Ağı hem kütüphaneleri hem de yayıncıları kendine has bir şekilde güçlendiren kanıtlanmış bir koruma yaklaşımıdır. Global LOCKSS Ağı, Stanford Üniversitesi Kütüphaneleri LOCKSS Programı tarafından yönetilir ve yönetilir. Ek bilgi için LOCKSS Program web sitesine bakın, http://www.lockss.org/lockss/Home
Teknik Altyapı, LOCKSS teknolojisinin kullanımı için güvenlik kategorisi. Bu sayfa, LOCKSS yazılımını nasıl ayırdığını ve LOCKSS ağlarında korunmanın nasıl çalıştığını daha ayrıntılı olarak açıklamaktadır. (Https://www.lockss.org/about/how-it-works/)
Depolama
TİHA Dergisi' nde yayınlanan makaleler Sherpa Romeo tarafından depolanmaktadır.
https://v2.sherpa.ac.uk/id/publication/41932
Gizlilik beyanı
Bu dergi sitesindeki isimler ve elektronik posta adresleri bu derginin belirtilen amaçları doğrultusunda kullanılacaktır ve diğer amaçlar veya başka bir bölüm için kullanılmayacaktır
TİHA Dergisi Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License. tarafından lisanslanmıştır.
Türkiye İnsansız Hava Aracı (TİHA) Dergisi Ücretsizdir.