Araştırma Makalesi

Ganos Fayı Boyunca Geç Senozoyik Yaşlı Gerilme Durumları, KB Türkiye

Cilt: 56 Sayı: 1 1 Ocak 2013
  • Seray Çınar Yıldız
  • Süha Özden
  • Salih Zeki Tutkun
  • Özkan Ateş
  • Selda Altuncu Poyraz
  • Sevinç Kapan Yeşilyurt
  • Öznur Karaca
PDF İndir
TR

Ganos Fayı Boyunca Geç Senozoyik Yaşlı Gerilme Durumları, KB Türkiye

Öz

Son defa 1912 yılında, magnitütü 7.3 (Ms) olan bir depremle hareket eden Ganos Fayı; K70°D doğrultulu sağ yanal doğrultu atımlı bir fay olarak, Gaziköy (Tekirdağ) ile Saros Körfezi arasında uzanmaktadır. Bu çalışmada; Ganos Fayı boyunca fay topluluklarının kinematik analizi, depremlerin odak mekanizması ters çözümleri ve uydu görüntüleri üzerinde uzaktan algılama çalışmalarıyla; Ganos Fayı ve bölgedeki Geç Senozoyik yaşlı gerilme durumları belirlenmiştir. Fay boyunca birbirleriyle uyumlu faylanma mekanizmalarıyla bir ana tektonik rejimin varlığı saptanmıştır. Bu faylanmalardan ilki, KB-GD yönlü sıkışma ve KD-GB yönlü açılma ekseni ile karakterize olan doğrultu atımlı faylanmadır. En büyük asal gerilme ekseni (σ1) 130°±16° ve en küçük asal gerilme ekseni (σ3) 53°±13° olarak belirlenmiş ve Rm oranı 0.49 olarak hesaplanmıştır. Bu faylanma ile uyumlu, eş zamanlı ve KD-GB doğrultulu açılma ekseni ile temsil edilen (σ1) düşey yöndedir) lokal normal faylanmalar da belirlenmiştir. KD-GB yönlü açılmayla oluşan bu fayların kinematik analiz sonucunda en küçük asal gerilme ekseni (σ3) 28°±18° ile temsil edilmektedir. Ganos Fayı ve yakın çevresinde 2003-2010 yılları arasında meydana gelmiş (M≥3.3) 12 adet depremin odak mekanizması ters çözümleri yapılmıştır. Bu çözümler üzerinden yapılan ortak ters çözüme göre; KB-GD yönlü sıkışma ve KD-GB yönlü açılma eksenleri ile karakterize olan doğrultu atımlı faylanmanın günümüzde de etkin olduğu görülmektedir. Günümüzde etkin tektonik rejim için hesaplanan, en büyük asal gerilme ekseni (σ1) ve en küçük asal gerilme ekseni (σ3) sırasıyla 276°±7° ve 6°±6° dir. Rm oranı da 0.44 olarak hesaplanmıştır. Gerek fayların kinematik analizi, gerekse deprem odak mekanizmalarının ters çözüm işlemi sonucunda elde edilen Rm oranlarının 0.5’den küçük olması, Ganos Fayı’nın geçmişte ve günümüzde transtansiyonel bir fay olarak çalıştığını göstermektedir. Uzaktan algılama yöntemiyle uydu görüntüleri üzerinde yapılan çizgisellik analizi çalışmalarında; 223 adet çizgisellik belirlenmiş ve bu çizgiselliklerin çoğunlukla Ganos Fayına parelel oldukları gözlenmiştir; Ganos Fayı; aktif sağ yanal doğrultu atımlı bir faydır ve Geç Pliyosen’den beri çalışmaktadır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Aksoy, M.E., Meghraoui, M., Vallée, M., ve Çakır, Z., 2010. Rupture characteristics of the A.D. 1912 Mürefte (Ganos) earthquake segment of the North Anatolian fault (western Turkey), Geological Society of America, Geology, 38,11, 991–994.
  2. Altınok, Y., Alpar, B., ve Yaltırak, C., 2003. Şarköy-Mürefte 1912 Earthquake’s Tusunami, extension of the associated faulting in the Marmara Sea, Turkey, Journal of Seismology, 7, 329-346.
  3. Altuncu Poyraz, S., Yilmazer, M., Kalafat, D., ve Pinar, A., 2007, ZSacWin Algoritmasını kullanarak 2004 Gökova deprem etkinliğinin incelenmesi, 15.Yıl Mühendislik-Mimarlık
  4. Altunel, E., Meghraoui, M., Akyüz, H.S. ve Dikbaş, A., 2004. Characteristics of the 1912 co-seismic rupture along the North Anatolian Fault Zone (Turkey): implications for the expected Marmara earthquake, Terra Nova, 16, 198-204.
  5. Ambraseys, N.N., 2002. The seismic activity of the Marmara Sea Region over the last 2000 years, Bull. Seism. Soc. Am., 92, 1-18.
  6. Ambraseys, N.N. ve Finkel, C.F., 1987, The Saros Marmara Eathquake of 9 August 1912: Earthquake, Eng. and Structral Dynamics, 15, 189-211.
  7. Ambraseys, N. ve Finkel, C., 1991. Long-term seismicity of Istanbul and of the Marmara Sea region, Terra 3, 527-539.
  8. Angelier J. ve Mechler P., 1977. Sur Methode Graphique de Recherche des Contraintes Principales Egalement Utilisable en Tectonique et en Sismologie: La Methode Diédre Droit. Bulletin de la Société Geologique de France, 19: 1309-1318.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Yer Bilimleri ve Jeoloji Mühendisliği (Diğer)

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Seray Çınar Yıldız Bu kişi benim

Salih Zeki Tutkun Bu kişi benim

Selda Altuncu Poyraz Bu kişi benim

Sevinç Kapan Yeşilyurt Bu kişi benim

Öznur Karaca Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

1 Ocak 2013

Gönderilme Tarihi

20 Mart 2017

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2013 Cilt: 56 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Çınar Yıldız, S., Özden, S., Tutkun, S. Z., Ateş, Ö., Altuncu Poyraz, S., Kapan Yeşilyurt, S., & Karaca, Ö. (2013). Ganos Fayı Boyunca Geç Senozoyik Yaşlı Gerilme Durumları, KB Türkiye. Türkiye Jeoloji Bülteni, 56(1), 1-22. https://izlik.org/JA93MS75WR
AMA
1.Çınar Yıldız S, Özden S, Tutkun SZ, vd. Ganos Fayı Boyunca Geç Senozoyik Yaşlı Gerilme Durumları, KB Türkiye. Türkiye Jeol. Bült. 2013;56(1):1-22. https://izlik.org/JA93MS75WR
Chicago
Çınar Yıldız, Seray, Süha Özden, Salih Zeki Tutkun, vd. 2013. “Ganos Fayı Boyunca Geç Senozoyik Yaşlı Gerilme Durumları, KB Türkiye”. Türkiye Jeoloji Bülteni 56 (1): 1-22. https://izlik.org/JA93MS75WR.
EndNote
Çınar Yıldız S, Özden S, Tutkun SZ, Ateş Ö, Altuncu Poyraz S, Kapan Yeşilyurt S, Karaca Ö (01 Ocak 2013) Ganos Fayı Boyunca Geç Senozoyik Yaşlı Gerilme Durumları, KB Türkiye. Türkiye Jeoloji Bülteni 56 1 1–22.
IEEE
[1]S. Çınar Yıldız vd., “Ganos Fayı Boyunca Geç Senozoyik Yaşlı Gerilme Durumları, KB Türkiye”, Türkiye Jeol. Bült., c. 56, sy 1, ss. 1–22, Oca. 2013, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA93MS75WR
ISNAD
Çınar Yıldız, Seray - Özden, Süha - Tutkun, Salih Zeki - Ateş, Özkan - Altuncu Poyraz, Selda - Kapan Yeşilyurt, Sevinç - Karaca, Öznur. “Ganos Fayı Boyunca Geç Senozoyik Yaşlı Gerilme Durumları, KB Türkiye”. Türkiye Jeoloji Bülteni 56/1 (01 Ocak 2013): 1-22. https://izlik.org/JA93MS75WR.
JAMA
1.Çınar Yıldız S, Özden S, Tutkun SZ, Ateş Ö, Altuncu Poyraz S, Kapan Yeşilyurt S, Karaca Ö. Ganos Fayı Boyunca Geç Senozoyik Yaşlı Gerilme Durumları, KB Türkiye. Türkiye Jeol. Bült. 2013;56:1–22.
MLA
Çınar Yıldız, Seray, vd. “Ganos Fayı Boyunca Geç Senozoyik Yaşlı Gerilme Durumları, KB Türkiye”. Türkiye Jeoloji Bülteni, c. 56, sy 1, Ocak 2013, ss. 1-22, https://izlik.org/JA93MS75WR.
Vancouver
1.Seray Çınar Yıldız, Süha Özden, Salih Zeki Tutkun, Özkan Ateş, Selda Altuncu Poyraz, Sevinç Kapan Yeşilyurt, Öznur Karaca. Ganos Fayı Boyunca Geç Senozoyik Yaşlı Gerilme Durumları, KB Türkiye. Türkiye Jeol. Bült. [Internet]. 01 Ocak 2013;56(1):1-22. Erişim adresi: https://izlik.org/JA93MS75WR

Yazım Kuralları / Instructions for Authors /https://dergipark.org.tr/tr/pub/tjb/writing-rules / https://dergipark.org.tr/en/pub/tjb/writing-rules 

Etik lkeler ve Yayın Politikası / Ethical Principles and  Publication Policy  /  https://dergipark.org.tr/tr/pub/tjb/policy    / https://dergipark.org.tr/en/pub/tjb/policy